Ne dorim ca învățământul să treacă la un alt nivel. Ne dorim elevi mai puțin stresați și cadre didactice ingenioase, pline de calități și mai ales empatice. Am descoperit aceste lucruri în Ploiești, unde Școala Gimnazială ”Grigore Moisil” îmbină utilul cu plăcutul. Orele se desfășoară în afara sălilor de clasă, iar copiii își petrec majoritatea timpului în natură. Alina Nica, profesorul inițiator și coordonator al unui proiect frumos, ne povestește mai multe:
Ce înseamnă o școală pentru minte și suflet?
O școală pentru minte și suflet este cea care permite minții și sufletului copilului să se construiască autentic și independent. Este o școală în care copiii se simt liberi să se exprime, să fie deschiși, să întrebe, să fie creativi, să fie curajoși, o școală care îi motivează să învețe descoperind, investigând și care personalizează fiecare experiență de învățare.
Cum a luat naștere proiectul grădinii cu legume? A fost ideea profesorilor sau a elevilor?
Povestea proiectului Țara Plăntăcioșilor Grădinescu a început în urmă cu 4 ani alături de foștii mei elevi. In cadrul unui proiect european și cu sprijinul părinților, am construit o mică seră. Îndrumați de un fost elev care, alaturi de tatăl său, are o seră de plante ornamentale, am învățat să cultivăm plante aromatice. Experiența a fost una de neuitat pentru elevii mei de atunci.
În anul școlar trecut o nouă generație de elevi a preluat ștafeta lucrului în seră. Au așteptat cu nerăbdare momentul. Au fost încântați de reușita primei producții de busuioc din seră. Evolutia a fost una firească atunci când, în cadrul orelor opţionalului “De-a arhitectura”, sub îndrumarea arhitectului Raul Ionescu, au început să realizeze proiectul unui nou vis, Țara Plăntăcioșilor,
Programul de Finanțare “Creștem Grădinescu” coordonat de către Institutul de Cercetare în Permacultură din România și sponsorizat de Kaufland România a reprezentat oportunitatea extraordinară prin care macheta Țării Plăntăcioșilor a devenit un spațiu real. Desigur, pentru realizarea unui proiect atât de amplu este nevoie de o echipă. M-am bucurat nespus când colegele mele, Cristina Georgescu, Alexandra Moise, Magda Mihalcea, Bacu Maria, Geana Ana Maria si Sult Livia mi s-au alăturat.
Sprijinul oferit de părinții elevilor noștri a fost extraordinar! Zile întregi am muncit cot la cot și ne-am bucurat de fiecare pas care ne aducea mai aproape de visul care ne-a adus împreună.
Cum au primit copiii această idee?
Copiii au fost entuziasmați văzând că o simplă idee, devenită vis, se concretizează. Au semănat semințe, au îngrijit cu drag plăntuțele și au ajutat, după puterile lor, la amenajarea spațiului. Sunt fericiți ori de câte ori intră in grădină.
Ce este Țara Plăntăcioșilor?
Țara Plăntăcioșilor este un spațiu amenajat care conține două sere, o zonă în care se produce compostul, straturi înaltate pentru legume, dar și pentru plante aromatice și flori, o sală de clasă în aer liber, o zonă senzorială, si o zonă pentru joacă. Aici se desfășoară atât orele elevilor de la ciclul primar, cât și ale elevilor de gimnaziu: limba română, matematică, științe, muzică și mișcare, arte vizuale, limbi moderne, arhitectură.
A existat vreo schimbare în comportamentul acestora sau în procesul de învățare?
În urma participarii la activitățile din gradină, copiii au devenit mult mai atenți cu ceea ce se întâmplă în natură, iubesc plantele si au învățat o mulțime de lucruri despre ele, au devenit mult mai responsabili, au învățat să aibă răbdare, să fie perseverenți și au înțeles că pentru a obține ceea ce îți dorești trebuie să muncești.
Cât de receptivi sunt părinții la o sală de clasă în aer liber?
Părinții sunt încântați de felul în care învață cei mici: experimentând, fiind în contact direct cu natura. Ne-au fost alaturi cu drag ori de câte ori le-am cerut ajutorul, grădina a devenit un loc în care vin să se recreeze lucrând.
Suntem pregătiți în România pentru școli ”altfel”?
Sigur că suntem pregătiți pentru școli altfel! Trebuie să deschidem ochii și sufletele, să privim cu atenție în jurul nostru pentru a descoperi și exploata oportunitățile care ni se oferă. Dacă ne dorim o lume mai bună pentru copiii noștri schimbarea trebuie să plece de la noi. De la noi trebuie să învețe să aibă curajul să iasă din zona de confort, să aibă curajul să încerce și să își asume riscul de a da greș, să considere fiecare greșeală o oportunitate de a învăța. Dacă dorim să îi învățăm să protejeze natura, trebuie să îi aducem cât mai aproape de ea, să îi învățăm să o observe, să o asculte, să o iubească.
Ce pregătesc copiii toamna aceasta?
Această toamnă a început cu sărbătorirea primei recolte. Am adunat împreună roadele grădinii: morcovi, pătlagele, fasole, praz, țelină, ardei, lămâiță, mentă, oregano, busuioc și am învățat să punem gogonele la murat, ne-am bucurat de savoarea uleiului aromatizat și a pastei de busuioc pregatite în timpul verii. Urmează perioada în care curățăm grădina și o pregătim pentru iernat. Plantăm arbuști și pomi fructiferi, pregătim căsuțele și hrănitoarele pentru păsărele.
Începând cu 1 septembrie, în școala noastră au debutat două noi parteneriate strategice Erasmus+. Activitățile lor se vor desfășura și în zona grădinii, deoarece unul dintre ele se referă la învățarea în afara sălii de clasă, “Cum să supraviețuiesc în natură”, iar celălalt urmărește dezvoltarea spiritului antreprenorial, “Voi trăi în lumea afacerilor”. Deja grădina a devenit a doua lor sală de clasă, dar și locul în care au obținut primele produse
În același context, al planurilor de viitor, elevii mai mari urmează să continue un proiect început în anul școlar trecut în cadrul opționalului “De-a arhitectura”. În vacanța de vară, ei au pictat un perete exterior al școlii, acum urmând să picteze pereții interiori, să reamenajeze scena din fața școlii și să creeze un spațiu de recreere.
Așadar, pentru noi școala nu este doar un loc care există, ci unul care trăiește!
Romina Crăciun
Dicționar
Autentic- real , adevărat
Independent- liber, eliberat
A investiga- a cerceta, a face căutări
A cultiva- a crește, a face să dea roade
Permacultură- cultură agricolă permanentă (modalitate de proiectare a așezărilor umane și a sistemelor agricole)
Compost-îngrășământ agricol natural
Sursa foto: Alina Nica