23 aprilie, întreaga lume sărbătorește cititul! Citim – ne îmbogățim!
Când citim – ne îmbogățim. Si chiar dacă nu putem retine tot ce citim, o fărâmă rămâne în mintea noastră și ne face mai înțelepți, mai luminați, mai deschiși. În fiecare an, pe 23 aprilie, întreaga lume sărbătorește cititul. UNESCO a hotărât în 1995, în cadrul Conferinței generale de la Paris, că trebuie să sărbătorim cărțile. Ca atare, din din 1995 sărbătorim „Ziua internaționala a cărții și a drepturilor de autor” peste tot în lume.
De ce 23 aprilie?
Deoarece conform calendarului gregorian, în această zi sărbătorim nașterea şi moartea lui William Shakespeare (născut pe 23 aprilie 1564 şi mort pe 23 aprilie 1616), Vladimir Nabokov (născut pe 23 aprilie 1899), Manuel Mejía Vallejo (născut pe 23 aprilie 1923), dar şi ziua în care a murit creatorul lui Don Quijote, Miguel de Cervantes (amort pe 22 aprilie, dar înmormântat pe 23).
Cine citește cel mai mult?
Islandezii citesc cele mai mai multe cărți pe cap de locuitor, mai mult decât în orice altă țară.
Harry Potter și Alice – interziși?
Cărţile din seria „Harry Potter” sunt pe lista celor mai interzise cărți din Statele Unite ale Americii, din cauza plângerilor din partea cultelor religioase. “Alice în Țara Minunilor” a fost interzisă în China din cauza prezenței animalelor care vorbesc.
Cea mai citita carte
Cea mai citită carte din lume este Biblia, vândută în aproape 4 miliarde de exemplare. Ea a fost scrisă de-a lungul a mai multor secole.
Ce e tsundoku?
Japonezii au un cuvânt care înseamnă „să cumperi o grămadă de cărți, pe care apoi să nu apuci să le citești”. Cuvântul e „tsundoku”