Ce înseamnă, de fapt, 8 Martie: sărbătoarea emancipării femeilor, a dobândirii de drepturi egale cu bărbații
De 8 Martie gândurile noastre se îndreptă spre mame, bunici, surori, iubite, preietene, colege etc. avem numai gânduri bune și zâmbete pentru ele. De Ziua Femeii, sau Ziua Mamei le oferim flori și îmbrățițări.
Este felul nostru de a celebra însăși esența vieții. Suntem în prima lună de primăvară, natura renaște. E un nou început în jurul nostru, iar această zi semnifică exact acest lucru. Dar trebuie să știți și ceea ce însemană, de fapt Ziua de 8 Martie. Aceasta a fost recunoscută ca sărbătoare internațională în 1977, devenind o tradiție în majoritatea țărilor din Europa și în SUA. Ziua de 8 Martie reprezintă pe plan internaţional Ziua Femeilor Militante, a celor datorită cărora femeile au dobândit drept de vot, dreptul la proprietate, dreptul la educație, la divorț, la asistență medicală, la contracepție. Practic, sărbătoarea de 8 Martie vorbește despre emancipare, despre depășirea unei condiții imouse secele la rând femeilor, care nu fuseseră considerate egale cu repreprezentanții sexului masculin.
Data a fost stabilită printr-o rezoluție a Adunării Generale a Organizației Nașiunilor Unite (ONU), la mai bine de jumătate de secol de când începuse să foe celebrată. Contextul din 1977 l-a constituit proclamarea, cu doi ani mai devreme, în 1975, de către ONU, a Anului Internațional al Femeilor și declararea perioadei 1976–1985 ca Deceniul ONU pentru condiția femeii.
Cum s-au emancipat femeile
În 1908, 15.000 de femei au mărșăluit prin New York cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune ( ele fiind plătite inferior bărbaților, deși făceau fix aceleași munci) și dreptul la vot, iar în 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internaționala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie. Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, la care au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiași zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă însă abia în 1913. În Anglia, pe 8 Martie au loc marșuri și întruniri în memoria acestor Femei. În România, ca și în foistul bloc sovietic, în ultima jumătate a secolului trecut 8 Martie a fost catalogată ”Ziua mamei”, oamenii sărbătorind bucuria vieții și motivația de a trăi. Până în decembrie 1989 în România se organizau spectacole dedicate mamelor, în această zi.
8 Martie, sărbătoare națională
Ar mai trbui știut că 8 Martie este sărbătoare oficială în țări precum: Afganistan, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, China, Croația, Cuba, Georgia, Guinea, Eritrea, Kazakhstan, Kîrgîzstan, Laos, Macedonia, Madagascar, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tajikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam și Zambia, însă este sărbătorită și în alte state, precum Chile, Serbia sau Bulgaria.