La nivel mondial cercetătorii au stabilit faptul că adolescenții cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani se culcă nu mai devreme de ora 23. Chiar dacă oamenii de știință au afirmat că tinerii au nevoie între 8 și 10 ore de somn pe noapte pentru a căpăta puteri pentru a doua zi, aceștia ajung să nu simtă nevoia de somn până la ora 22:45.
Psihologul Alexandru Pleșea consideră că procesul de dezvoltare a unui tânăr se întâmplă la un orar de somn staționar, iar școlile care au încă un program foarte matinal au rezultate mai slabe decât școlile care au pus începutul programului mai târziu.
“Tinerii, în timpul orarului școlar, observă lipsa de odihnă mentală prin lipsa de atenție pe care o acordă profesorilor . Ei ajung uneori să caște, să li se facă somn sau să se preocupe de alte lucruri în timpul predării. Nu sunt capabili tot timpul de o trezire naturală și astfel, apelând la ceas sau telefon pentru alarmă, riscă în viitor să întâmpine probleme destul de serioase cu dormitul și alte disfuncții mentale”, descrie psihologul.
De asemenea, specialistul ne spune că însuși conceptul de libertate poate afecta buna dezvoltare a adolescenților: ” Libertatea nu înseamnă să faci ce ceea ce vrei, ci înseamnă în primul rând ordinea firească a lucrurilor, înseamnă autodisciplină. Tânărul nu poate trăi doar prin ceea ce îi place, deoarece acest stil de viața îi poate genera un dezechilibru major în dezvoltarea lui”.