3.800 de școli fără autorizație. În anul 2018 există școli fără apă curentă și toalete civilizate
Din datele statistice existente în acest moment la nivelul Ministerului Educației Naționale rezultă că, la nivel național, din totalul spațiilor (circa 19.000) în care își desfășoară activitatea unitățile de învățământ preuniversitar de stat, circa 80% dețin autorizație sanitară de funcționare. Restul de 20 % dintre acestea sunt în curs de autorizare sau nu dețin autorizație de funcționare. O situație finală va fi disponibilă după începerea anului școlar.
Principalele motive care conduc la neautorizarea unităților de învățământ sunt: lipsa alimentării cu apă și canalizare, grupuri sanitare neconforme sau dotate necorespunzător sau amplasate în exteriorul construcțiilor de învățământ; cubaj insuficient în sălile de grup/clasă pentru numărul copiilor/elevilor; clădiri în stare avansată de degradare care necesită lucrări complexe de reabilitare la fundații, pereți și/sau acoperiș; iluminat natural sau artificial deficitar; sisteme de încălzire improprii (sobe/godine); pardoseli sau tâmplării degradate; mobilier degradat sau neconform; lipsă locuri de joacă în incintă; spații improprii de depozitare a alimentelor distribuite prin programul „lapte și corn”; lipsa unui medic angajat la cabinetul școlar.
Un calcul simplu arată că sunt 3.800 de clădiri școlare care nu au încă autorizate, iar cele mai multe din ele, aflate în mediul rural, nu au apă curentă. Copiii folosesc latrine și nu au unde se spăla pe mâini.