Salvați Copiii România deschide în țară 4 centre de pregătire școlară pentru elevii din comunitățile defavorizate
Salvați Copiii România, organizație a cărei prioritate este accesul egal și nediscriminatoriu la educație pentru toți copiii, deschide patru noi centre de pregătire ante-preșcolară, preșcolară și școlară în județele Constanța și Timiș, prin proiectul ”Și eu vreau la școală!”.
Obiectivul general al proiectului este prevenirea și reducerea abandonului școlar timpuriu în rândul copiilor-tinerilor din grupuri vulnerabile din orașele Constanța, Mangalia și Timișoara. Este vorba de copii din comunități defavorizate, copii romi, copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, copii din familii cu statut socio-economic scăzut, prin servicii integrate de prevenire, intervenție și compensare, inclusiv prin intervenții asupra mediului familial și școlar.
„Copiii din medii defavorizate nu beneficiază de acces egal în sistemul naţional de educaţie, cauzele fiind multiple și corelate: condiţiile economice precare ale familiei, nivelul redus de educație al părinților, lipsa stimulării timpurii prin frecventarea grădiniței, existenţa unui grad mare de discriminare şi marginalizare. Un rol foarte important le revine specialiștilor care lucrează cu acești copii și care pot interveni primii în situația în care văd semnele riscului abandonului școlar”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Salvați Copiii România.
Un prim pas este de a dezvolta instrumente de prevenire a abandonului școlar. Pentru aceasta, Salvați Copiii va constitui un grup de lucru, împreună cu specialiștii din domeniul educației și protecției copilului, care să dezvolte un mecanism de identificare a riscului de abandon școlar și intervenție timpurie în rândul copiilor vulnerabili, care să fie ulterior aplicat în școli.
Salvați Copiii are experiența dezvoltării unor astfel de programe, până în prezent susținând reintegrarea școlară a peste 32.000 de copii prin componentele Grădinița estivală, Școală după Școală și A Doua Șansă în 46 de localități din 37 de județe. Noile programe se vor derula în perioada aprilie 2018 – aprilie 2021. Valoarea totală a proiectului este de 7.660.002,73 lei. Parteneri în activități sunt Ministerul Educației Naționale, Inspectoratele Școlare din Municipiul București, Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din cele 6 sectoare, Școala Gimnazială nr. 31 Constanța, Școala Gimnazială nr. 1 Mangalia, Școala Gimnazială nr. 1 Timișoara, Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Timișoara.