Concurs cu rangerii Juniori: ”Să cunoaștem mai bine lumea în care trăim!”
„Să cunoaștem mai bine lumea în care trăim!” – aceasta a fost denumirea Concursului de Prezentări susținut sâmbătă, 12 mai 2018, la Liceul Tehnologic ”Sf. Dimitrie” din Teregova. Ajuns la ediția cu numărul 5, concursul a reunit Rangerii Juniori ai Sitului Natura 2000 Munții Țarcu, cu participarea a 45 de elevi de gimnaziu de la 6 școli din vecinătatea Munților Țarcu.
Grupați în 10 echipe, aceștia au avut sarcina de a prezenta într-o manieră cât mai originală activitățile prietenoase cu natura pe care le-au organizat și desfășurat pe parcursul anului școlar cu ajutorul profesorilor, precum: acțiuni de împădurire, de igienizare a localităților din care provin, de plantare și înfrumusețare a spațiului din curtea școlilor, de improvizare a unor hrănitori pentru păsări. Toate aceste activități au stat la baza celor în care s-au întrecut elevii: unii au realizat ateliere de creativitate folosind obiecte reciclate, alții și-au inițiat colegii în lecții de prim-ajutor sau le-au fost ghizi în drumeții prezentându-le aspecte din frumusețea Munților Țarcu, precum și amenințările cu care această zonă se confruntă.
Evaluarea activităților a fost realizată de către un juriu compus din 5 membri: Ovidiu Leșei – campion național la tir cu arcul, Popa Ștefan – muzeograf la Muzeul Național al Banatului, Xenia-Daiana Glișici – profesor de biologie la Liceul Teoretic „Dositei Obradovici” din Timișoara, Roxana Pirnea – student doctorand la Universitatea din București și Lidia Popescu, profesor la Liceul Waldorf din Timișoara.
Aceștia au fost impresionați de implicarea fiecărui elev în construirea unei lumi mai bune și de grija pentru păstrarea bogățiilor naturale din această zonă. În urma deliberărilor, locul I au fost acordat echipei „Ciupercuțele” de la Şcoala Gimnazială ,,Gheorghe Frăţilă’’ din Glimboca, compusă din elevii Condruţ Cristina – Ioana, Bechian Crina, Stanciu Marisa Lorena, Bistrian Pavel Marius și Bogdan-Lădariu Cristian, îndrumați de doamna profesoară Natalia Pădureanu. II a fost obținut de echipa ”Brăduții” de la Școala Gimnazială din Zăvoi, formată din elevii Mălăescu Florin, Timiș Andreea, Rad Georgiana, Culda Cristina și Vasieș Ana Maria, care au fost îndrumați de asemenea de doamna profesoară Natalia Pădureanu. Locul III i-a revenit echipei „Ying și Yang pentru natură” compuse din elevii Banda Andrei, Lăzărescu Mirela, Matica Georgiana, Vela Roxana și Roșeți Alexandra, de la Liceul Tehnologic „Sfântul Dimitrie” din Teregova”, îndrumați de doamna profesoară Banda Ioana.
Acest concurs a fost organizat în cadrul proiectului Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu, derulat de Asociația Altitudine Filiala Banat cu susținerea financiară din partea sponsorului principal Restart Energy, a S.C Baustern S.R.L. și Pensiunea Vila Dor din Poiana Mărului. Până în acest moment, peste 1500 de elevi au participat la lecții despre Situl Natura 2000 Munții Țarcu în școli și în natură, peste 300 de elevi au participat la diferite concursuri, 150 de elevi au participat la tabere Ranger Junior în Munții Țarcu, unii dintre ei reprezentând Situl Natura 2000 Munții Țarcu la Taberele Internaționale ale Rangerilor Juniori organizate de către Federația Europarc în diferite parcuri naționale din Europa.
”Rangerii Juniori se consideră captivați de activitățile desfășurate în natură, stimulați de participarea la aceste competiții amicale și susțin că este bine să fii responsabil, să te implici în acțiuni care protejează mediul înconjurător și promovează frumusețea lui”, a declarat Loredana ŞTEFĂNUȚ, Coordonator proiect ”Ranger Junior în situl Natura 2000 Munții Țarcu”, Preşedinte Asociaţia Altitudine Filiala Banat.
Parteneri în realizarea acestui proiect sunt: Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin, Inspectoratul Școlar Caraș-Severin, Clubul de Turism Concordia Lugoj, pensiunile Vila Dor, Vila Șucu și Florina din Poiana Mărului și școlile partenere: Liceul Tehnologic ”Sf. Dimitrie” Teregova, Școala Gimnazială Zăvoi, Școala Gimnazială Măru, Școala Gimnazială Vârciorova, Școala Gimnazială Armeniș, Şcoala Gimnazială ,,Gheorghe Frăţilă’’ din Glimboca. (Romina Faur)