Lalelele înfloresc și… în copaci. Nu numai la Timișoara
Timișoara este orașul care se poate mândri cu frumusețea naturii, care mereu reușește să uimească locuitorii. Deși lalelele s-au ofilit în centrul orașului, câțiva arbori au decis că ale lor coroane verzi trebuie să fie admirate de către trecători. Astfel le-au îmbogățit cu elegante lalele galbene, strălucitoare precum razele soarelui. Acești copaci neobișnuiți, în care s-au mutat lalelele, nu au fost cuprinși de o vrajă și nici nu sunt aievea, ci pot fi priviți și îndrăgiți de către oricine se plimbă zilele următoare prin Parcul Botanic, aproape de gardul dinspre Calea Aradului.
Copacii tulipani, numiți și „arbori de lalea”, au înflorit pentru a înfrumuseța urbea de pe Bega și pentru a dovedi, încă o dată, că minunile mici creează efecte mărețe asupra mediului înconjurător. Tulipanul, originar din pădurile din estul Americii de Nord, este declarat monument al naturii, în toată Europa existând doar câteva zeci de exemplare. Este un arbore de talie mare ce poate ajunge până la 40-50 m înălțime și 2-4 m în diametru. Coroana sa verde este ovală, iar frunzele au formă de liră, mari de 7-12 cm lungime. Însă unicitatea sa este oferită de florile lui, care seamănă izbitor de mult cu lalelele din grădini, fiind dispuse terminal și având culorea galben verzui sau galben sulfuriu cu pete oranj la bază. Forma inedită și coloritul vesel al acestor flori îi conferă arborelui o imagine aparte, scoțându-l în evidență printre semeni ai săi.
În România, acestă specie de arbore mai poate fi admirat în cartierul Lunca Pomosului, din Reșița, în județul Hunedoara, la Anininoasa, Ghelari, în Parcul Dendrologic de la Simeria și în curtea Castelului Poganny de la Păclișa sau în județul Sibiu, la Palatul Brukenthal din Avrig.
Iubitorii de tablouri vii, create de natură, se pot bucura de florile acestor exemplare rare pe o perioadă de 3-6 săptămâni. Copacul lalea înflorește în lunile aprilie, mai sau iunie, în funcție de vârstă, dimensiunile sale, dar, mai ales, de condițiile de mediu, reușind să animeze privirile și să învioreze sufletele observatorilor. (Text: Alexandra Diaconu)