#stART Baroque||Urban – prima expoziție cu și pentru copii la Timișoara
Expoziția #stART Baroque||Urban va fi vernisată sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 12:00, la librăria Cărturești Timișoara (str. Florimund Mercy nr. 7 ) și este prima expoziție dedicată copiilor care au participat la workshopurile gratuite de inițiere în artă organizate de Asociația META Spatiu împreună cu Asociația Festivalul Baroc și Casa de Cultura a Studentilor Timișoara.
Scopul acestor workshop-uri este de a dezvolta capacitățile critice și creative ale copiilor într-un mod informal, prin antrenarea capacității și expresivității proprii. Fiecare lecție de “istorie a artei” a fost dublată de experimente artistice practice.
Pe parcursul celor patru săptămâni, cei 30 de participanți au fost ei înșiși protagoniștii unui circuit de artă: de la dobândirea cunoștințelor teoretice, la operațiunile practice și la prima expoziție în care își vor prezenta lucrările în fața publicului. Desigur că acesta este doar un prim pas în minunata lume a artei, dar am descoperit că talentul și pasiunea micuților din programul #stART sunt o dovadă a faptului că prin joc, exerciții de imaginație și o minte receptivă, arta este o experiență deschisă tuturor, arată inițiatorii programului.
Un aport decisiv în acest sens l-au avut, desigur, coordonatorii programului, care au reușit într-o manieră ludică și creativă să îi introducă pe cei mici în tainele artei:
VIZIUNE – Atelierul de desen/colaj, coordonat de artista Andreea Foanene, le oferă copiilor noi perspective asupra modului în care privesc lumea din jurul lor, dar și a celui în care își exprimă trăirile interioare prin intermediul formei și al culorii. În acest mod, ei și-au dezvoltat creativitatea, inteligența și talentul artistic.
CUNOAȘTERE – modelajul, sub îndrumarea talentatei Andreea Trance este mijlocul prin care copiii pot experimenta mai profund relația cu materia și felul în care aceasta poate deveni suport pentru expresia propriilor idei artistice.
COMUNICARE – Actoria, în înțelesul larg al acestei îndeletniciri, înseamnă abilitatea de a înfățișa alte personaje în contexte de obicei extraordinare, dar, conform lui Sebastian Dobrescu de la Teatrul Labirint Asylum, fundația pleacă de la relaționare și dialog. Copiii au învățat, astfel, cum să stabilească o legătură cu un partener, cum să comunice cu el, să scape de inhibiții și să poată vorbi liber în public.