Violența în școli nu e o glumă. Dacă asistați la astfel de acte, trebuie să anunțați imediat adulții
Salvați Copiii România a lansat, marți, campania ”Opriți bullying-ul sau desființați recreațiile!”, pentru prevenirea bullying-ului în școli. Sună destul de dur, însă violența în școli este un fapt real. De exemplu, pentru semestrul I al anului școlar 2016-2017, datele culese de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați de la Inspectoratele Școlare Județene indică un număr de 7.690 de cazuri de violență în școli, cele mai multe în Brașov (782), Timiș (596), Bihor (575), Iași (561) și Neamț (472). Poate că și tu ai fost hărțuit sau ai asistat la așa ceva. În România, vorbim de un fenomen.
Un studiu național efectuat de organizația Salvați Copiii România anul trecut arată o situație alarmantă:
• Unu din patru copii era umilit în mod repetat la școală, în fața colegilor;
• Unu din șase copii era bătut în mod repetat;
• Unu din cinci copii umilea în mod repetat un alt copil la școală;
• În mod repetat, în școală, trei din zece copii sunt excluși din grupul de colegi;
• 73% dintre copii afirmau că au fost martorii unei situaţii de bullying în mediul școlar. Excluderea din grup, izolarea socială, amenințarea cu violența fizică și/sau umilirea, violența fizică și distrugerea bunurilor personale, interdicția de a vorbi/interacționa cu un alt coleg, răspândirea de zvonuri cu caracter denigrator sunt comportamente specifice de bullying cu care copiii se întâlnesc frecvent în mediul școlar. Astfel, 23% dintre copii au menționat că s-a întâmplat să fie ameninţaţi cu excluderea din grup, 31% că au fost excluşi şi 39% că un alt copil a cerut cuiva să nu se joace sau să nu vorbească cu ei. 37% dintre copiii participanți la chestionar au mărturisit că s-au răspândit zvonuri umilitoare și denigratoare în spațiul școlii despre ei. Mai mult, 84% dintre copii afirmă că au fost martorii unei situaţii în care un copil ameninţă un altul, 80% a uneia în care un copil este umilit de alt copil, iar 78% au asistat la situații repetate în care un copil era îmbrâncit și lovit ușor de către alți copii.
Organizația Salvați Copiii trage, astfel, un semnal de alarmă și solicită autorităților decidente luarea unor măsuri urgente, care să redea elevilor recreația, fără să le fie teamă că vor fi agresați și umiliți.
Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a evidențiat consecințele negative ale bullying-ului asupra tuturor copiilor, victime sau agresori: ”Hărțuirea, umilirea repetată și intenționată sunt fenomene care își pun amprenta asupra sănătății emoționale și sociale a tuturor copiilor, victime sau agresori. Pe termen lung, acești copii vor dezvolta mecanisme de inadecvare socială, fie că vorbim despre comportamente de abuz și putere, în cazul agresorului, fie despre un comportament de izolare socială, în cazul copilului-victimă. Mai mult, nici copiii care sunt martori nu au parte de un mediu școlar sănătos, ei simțindu-se fie complici, fie intimidați și amenințați de comportamentele de bullying ale colegilor lor. Acești copii vor înțelege că relațiile interumane se construiesc pe o ierarhie a puterii în care abuzul este apanajul celui puternic”.
„Este incontestabil faptul că orice act de învățare, pe lângă instrucție, presupune și educație. Valorile morale pe care le promovează societatea, inclusiv prin intermediul școlii, se fundamentează concomitent cu dobândirea de cunoștințe, formarea de priceperi și deprinderi, contribuind în egală măsură la formarea profilului unui tânăr capabil să producă schimbarea mentalităților. Așadar nu se pune problema ca dascălii să ignore, nici măcar în recreație, modul în care școlarii relaționează. Suntem perfect conștienți de consecințele negative ale bullying-ului, fenomen care poate avea consecințe nefaste asupra sănătății emoționale și sociale a copiilor, de aceea combaterea acestuia este o țintă vizată de întregul proces educațional”, a declarat Liviu Pop, Ministrul Educației.