Elevii de la Arte din Severin salvează singurul castel din Oltenia construit în stilul celor franceze de pe Valea Loirei
Singurul castel din Oltenia construit în stilul celor de pe Valea Loirei este salvat de la distrugere de elevii de la Arte din Drobeta Turnu Severin, ajutați de studenţii de la Arhitectură din Bucureşti. Luna aceasta, pe parcursul a două tabere de elevi, clădirea a fost igienizată şi acoperişul reparat ca să nu mai plouă înăuntru. Palatul neoclasic Gheorghe Pleșa a fost construit la finalul secolului al XX-lea de un boier din localitate, într-o manieră neoclasică, asemănătoare cu palatele de pe Valea Loirei din Franța. După 1948 a fost folosit ca sediu pentru o Staţiune de Maşini şi Tractoare, iar în prezent se află în proprietatea primăriei locale.
Un număr de 30 de elevi de la Liceul de Artă „I.Șt. Paulian” din Drobeta Turnu-Severin, ajutați de studenți de la Facultatea de Arhitectură din București, au avut parte de cea mai antrenantă vacanță. Tinerii au participat la taberele de arhitectură și artă plastică din cadrul proiectului cultural „Palatul Pleșa – Neoclasic și țărani”.
Pe durata a două săptămâni din această lună, tinerii au lucrat intens la Palatul Pleșa, monument din Obârșia de Câmp, Mehedinţi, aflat în curs de restaurare. După Revoluţie, imobilul, monument istoric a fost lăsat în paragină. Primăria din comuna mehedinţeană Obârşia, cea care îl are în administrare nu a avut niciodata fondurile necesare pentru reabilitarea sa, așa că elevii și studenții au decis să se implice ei.
”A fost realizată igienizarea monumentului istoric (interior și curtea înconjurătoare); îndepărtarea majorității resturilor de lemn degradat de pe podele și a altor resturi rezultate din lucrările distructive anterioare; acoperirea găurilor din podele (acolo unde acest lucru a fost posibil fără a produce deteriorări suplimentare); acoperirea treptelor scării interioare, din lemn de mahon, cu o rampă din placaj, pentru a preveni deteriorarea ulterioară; închiderea obloanelor și a golurilor fără ferestre cu plasă de sârmă pentru a împiedica pătrunderea păsărilor, animalelor și persoanelor care pot vandaliza interiorul; realizarea de relevee de ansamblu și de detaliu; decorarea zidului de incintă cu desene murale; realizarea unor alegorii artistice în curtea palatului și la parterul acestuia; acoperirea unor ferestre sparte sau lipsă cu picturi. În perioada imediat următoare, Primăria Obârșia de Câmp va finaliza închiderea găurilor din acoperiș, precum și securizarea tuturor intrărilor în monumentul istoric, astfel încât accesul să fie posibil într-un mod controlat”, transmit tinerii.
Palatul va fi umplut și cu opera de artă realizate de elevi și studenți. Până la vernisarea creațiilor artistice, planificată pentru luna octombrie, vizitatorii sunt invitați să calce pragul acestui superbe construcții. Pentru aceasta, vor solicita Primăriei Obârșia de Câmp să fie îndrumați în palat. Accesul este gratuit.
Pentru mai multe informaţii despre proiectul „Palatul Pleşa – neoclasic şi ţărani” puteţi consulta site-ul web al Asociaţiei Sinaptica şi pagina de Facebook a proiectului.