Fii cool, fă sport! Despre fitness, sportul omului modern
Ca să fii un adolescent cu corpul frumos reliefat, nu te teme să intră într-o sală de fitness. Și mai ales, cere sfatul profesioniștilor, sălile de sport au traineri care sunt acolo ca să îți arate cum să folosești aparatele, astfel încât să observi rapid cum ți se conturează mușchii. Acesta e sfatul pe care ți-l dă Alin Godin, unul din trainerii de la Smartfit Studio. Fitness-ul se regăseşte în totalitate în stilul de viaţă al omului modern, care apreciază valoarea exerciţiilor fizice şi a sportului, indiferent de vârstă, arată trainerul.
Fitness-ul a devenit tot mai important pentru cei care doresc să aibă un stil de viață sănătos, astfel încât toate categoriile de vârstă au început să frecventeze cluburile de fitness sau să facă mișcare în aer liber (pe lângă parcuri,stadioane etc.). Din păcate în ţara noastră fenomenul este mult mai slab dezvoltat față de țările care au și o tradiție în acest domeniu.
De ce e important ca un adolescent să practice fitness-ul, sub supravegherea unui antrenor? ”Pentru că prin fitness se urmăreşte în principal, modelarea şi tonifierea întregului corp. Scopul fitnessului este ca prin efectuarea unui sistem special de exerciţii, efectuate cu diferite greutăţi, fie gantere, haltere sau la aparate, dispozitive şi accesorii pe bază de scripeţi şi pârghii, să dezvolte un corp puternic, viguros, sănătos, estetic şi armonios, cu o musculatură bine conturată şi reliefată. Exerciţiile se execută din diferite poziţii pentru ca efectul lor asupra formării proporţionale a corpului şi a creşterii forţei musculare să fie cât mai mare şi pentru a elimina toate consecinţele negative.
Motivația, de un fel sau de altul, este responsabilă de majoritatea gândurilor, emoțiilor și faptelor noastre. De fapt, nimic din ceea ce se petrece în sport nu este lipsit de motivaţie”, spune Alin Godin, trainer în cadrul Smartfit Studio.
Alin ne-a mai atras atenția asupra unei curiozități. Știați că numărul bărbaților care au probleme cu greutatea e mai mare decâtr cel al femeilor? Studiul epidemiologic „Obezitatea în România (ORO)” arată că supraponderabilitatea în cazul bărbaţilor / băieților este de 41,6 % comparativ cu 24,7 % la femei / fete. Odată semnalul de alarmă tras, trebuie să știi că fitness-ul fiind una din activităţile motrice ce ar putea combate acest trist adevăr.
”Fitness-ul reprezintă capacitatea de a ajunge la o calitate optimă a vieţii, deci este o condiţie dinamică, multidimensională ce se bazează pe o stare de sănătate pozitivă.
Astăzi tot mai mulţi copii și adulți devin conştienţi de beneficiile mişcării, fiind permanent preocupaţi de găsirea unor soluţii pentru prelungirea vieţii active, pentru obţinerea unei calităţi superioare, optima cursului întregii vieţi”, mai spune instructorul.