Cum procedăm în cazul unui traumatism dentar la copil?
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în lume, între 16-40% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani suferă un traumatism dentar ca urmare a unei căzături, în timpul practicării unui sport, la joacă sau în urma unui accident.
Cum acţionăm?
Modul în care acţionezi în acel moment poate face diferenţa între a salva sau a pierde un dinte. Orice traumă suferită de copil ce se manifestă prin sângerare, dislocare sau fractură dentară necesită o vizită de urgenţă la medicul dentist.
În funcţie de caz, unii dintre copii au nevoie de radiografii, care îl vor ajuta pe medic să observe dacă există fracturi ale osului, leziuni ale rădăcinii dentare sau a ţesuturilor.
În cazul în care copilul şi-a muşcat limba sau buza, curăţă cu grijă zona afectată cu un tifon steril şi aplică o compresă rece, pentru a reduce inflamaţia.
Dacă copilul a pierdut un dinte de lapte – este important să contactezi medicul dentist imediat. Ajută-l pe copil să clătească gura cu apă şi aplică-i o compresă rece. În acest moment este mai important să îl linişteşti pe cel mic, decât să cauţi dintele pierdut. Din păcate acesta nu mai poate fi repoziţionat pe arcadă.
În cazul în care dintele temporar este doar ciobit, asigură-te că fragmentul fracturat nu este înghiţit. Acest dinte poate fi refăcut în cabinet, în cele mai multe dintre cazuri.
Dacă dintele permanent a fost rupt este important să găseşti fragmentul dentar şi să mergi la dentist pentru a-l lipi. Dacă nu găseşti acest fragment, mergi oricum la cabinet pentru reconstrucţia dintelui.
În cazul în care un dinte permanenteste dislocat, aceasta reprezintă o urgenţă. Dacă este reimplantat în decurs de 15 minute, dintele are şanse de a se reataşa, astfel că este foarte important să acţionezi rapid, urmând paşii de mai jos*: *Conform Asociaţiei Internaţionale de Traumatologie Dentară
Găseşte dintele şi ţine-l de coroană (nu de rădăcină)
Clăteşte-l cu apă rece. Ai grijă să nu îl scapi! Nu folosi săpun şi nu îl curăţa! Apoi alege una dintre variante:
Aşează dintele înapoi în alveola sa. Copilul va ţine o compresă sterilă împăturită între maxilare, în zona dintelui afectat.
Pune dintele într-un recipient cu lapte sau ser fiziologic
Plasează dintele între obraz şi gingie
Mergi DE URGENŢĂ la medicul dentist, preferabil în prima oră de la incident!
În majoritatea cazurilor leziunile dentare şi orale nu pun viaţa în pericol, însă trebuie reţinut faptul că acestea nu prezintă consecinţe imediate. De aceea, copilul trebuie văzut de către un medic şi urmărit periodic. Pe termen lung pot să apară efecte asupra aspectului copilului, a încrederii în sine şi a dezvoltării sale orale.
Posibile complicaţii
Majoritatea copiilor trec peste acest moment fără probleme. Există însă şi cazuri în care apar complicaţiile.
Când trebuie să îţi faci griji?
Copilul reclamă durere sau sensibilitate la cald/rece la dintele afectat
Sângerarea continuă pentru mai mult de 10 minute
Apare febra sau un alt semn de inflamaţie
Copilul prezintă respiraţie greoaie sau dificultate la înghiţire
Cum prevenim apariţia traumatismelor dentare?
O modalitate prin care se poate reduce riscul de a suferi o rană la nivelul buzelor, obrajilor, dinţilor şi a limbii este purtarea unei gutiere speciale în timpul activităţilor sportive sau recreaţionale ce prezintă un anumit grad de risc. Evitarea muscării unor alimente dure, a mestecării de gheaţă, popcorn sau bomboane tari previne fisurarea smalţului dentar. Grijă sporită atunci când copilul se află în locuri de joacă sau merge cu rolele sau bicicleta! De asemenea, bazinul de înot este un loc în care se întamplă adesea astfel de accidente.