De ce trebuie să tratăm cariile apărute pe dinţii de lapte ai copiilor?
Unul dintre motivele pentru care o afecţiune ce se poate preveni atât de uşor, cum este caria dentară, a devenit o ameninţare atât de serioasă la sănătatea copiilor, este acela că vizita la medicul dentist are loc foarte târziu, când afecţiunile sunt într-un stadiu avansat.
Caria dentară este aproape imposibil de observat de către părinţi, în stadiu incipient. De cele mai multe ori, aceştia îi aduc pe copii la cabinet când descoperă o pată neagră pe dinte, când deja este instalată durerea, sau când dintele s-a fracturat.
Cu cât caria dentară rămâne netratată mai mult timp, cu atât afecţiunea se complică. Tratamentul necesită mai multe vizite, este mai costisitor şi poate implica absenţe de la şcoală şi de la serviciu.
Netratate, cariile dentare pot conduce la:
Durere semnificativă şi abces, devenind o urgenţă medicală.
Dificultăţi de masticaţie, ce conduc la malnutriţie şi afecţiuni digestive, cu efecte precum încetinirea creşterii şi a dezvoltării organismului.
Afectarea mugurelui dintelui permanent aflat în creştere în osul maxilar, dacă dintele de lapte a suferit un abces în zona pulpară.
Probleme de vorbire, dificultăţi în ceea ce priveşte somnul, stimă de sine scăzută, performanţe şcolare slabe, interacţiune socială scăzută.
Infecţii în alte zone ale corpului, cum ar fi urechile, sinusurile sau creierul, unele dintre acestea putând chiar să pună viaţa în pericol.
Erupţia necorespunzătoare a dintelui permanent, dacă dintele temporar este pierdut prea devreme.
Vulnerabilitate la carie dentară şi afecţiuni gingivale pe parcursul vieţii.
Compromiterea stării generale de sănătate şi a calităţii vieţii copilului, atât în prezent cât şi pe termen lung.
Diabet, obezitate şi chiar afecţiuni cardiace, probleme de sănătate asociate cu o cavitate orală cu probleme.
În plus faţă de suferinţa inutilă la care este supus, în timp, copilul dezvoltă şi frica de a mai merge la medic, deoarece acesta face o asociere între durere şi vizita la stomatolog.
Există încă un aspect important de luat în seamă de către părinţi: administrarea de siropuri pentru reducerea durerii. Doza normală poate fi depăşită, deoarece copilul nu poate spune cât de tare îl doare, exagerând de cele mai multe ori. O doză prea mare sau o combinaţie incorectă de antialgice poate afecta ficatul copilului.
Cauzele amânării sau neînceperii tratamentului dentar la timpul potrivit.
Mulţi părinţi recunosc importanţa vizitelor regulate la medicul dentist, însă nu reuşesc întotdeauna să ajungă cu copilul la cabinet. Conform unui studiu realizat de către AAPD, deşi 19% dintre copiii cu vârsta între 2 şi 5 ani incluşi în cercetare prezentau carii dentare în dezvoltare, numai 9% dintre aceştia au ajuns în cabinetul stomatologic.
Medicii pediatri nu sunt obişnuiţi să abordeze şi acest aspect al dezvoltării copilului. Mulţi dintre aceştia nu primesc foarte multe informaţii în şcoală şi consideră, poate, că este responsabilitatea unui alt specialist.
Nu toţi medicii dentişti sunt pregătiţi să lucreze cu pacienţi de vârstă mică. Pentru a aborda copii este necesar un anumit tip de comunicare şi o abordare specifică nevoilor fiecărui pacient în parte, un spaţiu dedicat, multă răbdare, dar şi cunoştinţe privind tipurile de tratamente specifice dinţilor temporari.
Tratamentele dentare amânate implică anumite costuri mai ridicate, ce uneori pot fi dificil de suportat de către familie.
Educaţia şi intervenţia timpurie reprezintă secretul unei copilării liniştite, fără durere. Rolul specialiştilor este de a informa, de a reaminti părinţilor efectele negative ale intervenţiei târzii, cu scopul de a-i face să conştientizeze cu adevărat că este mai bine să previi, decât să tratezi, că este mai simplu, mai puţin costisitor şi mai sănătos pentru copil.