Atenție la balena albastră! Părinți și autorități, în alertă
Un joc inventat de un tânăr din Rusia pune în pericol viața copiilor din întreaga lume.Se numește „Blue Whale” (balena albastră) și se joacă timp de 50 de zile, timp în care participanții trebuie să îndeplinească 50 de sarcini sau „provocări”, uneori grave, cum ar fi să-și facă tăieturi pe brațe, sau să se trezească la o anumită oră din noapte sau să asculte o melodie tristă… În cea de-a 5o-a zi, participantul la joc trebuie să-și pună capăt zilelor. Jocul online „Balena albastră” a fost foarte popular în Rusia vreme de doi ani.
Presa rusă scrie că numai în țara lor participă la joc 200.000 si că s-ar fi sinucis 130 de „balene”. Inventatorul jocului, Filip Budeikin, a fost arestat în noiembrie 2016 darse pare caintre timp „grupurile morții” s-au răspândit în Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Letonia și Kazahstan, iar acum au ajuns în Bulgaria și Polonia. Încă nu e foarte clar de ce nimeni nu a reușit sa oprească acest joc pana acum și ce interese se ascund în spatele lui. În Moldova, Politia a cerut administratorilor mai multor reţele de socializare să blocheze hashtagurile care trimit spre jocurile morţii, după ce s-au descoperit peste 200 de profiluri și postări care aveau legătură cu aceste jocuri controversate.
Un lucru e sigur, el a ajuns și în România. Și a inceput deja să facă victime. Mai multe incidente în care adolescenți par să fii căzut victimele controversatului joc „Balena albastră” au avut loc în ultimele zile. O fetiță de 13 ani din Timisoara a ajuns să fie terorizată de acest joc și a avut nevoie de consiliere psihologică. Totuși, se pare că adolescenta a vrut doar să-și convingă părinții să-i cumpere alt smartphone și ca atare a simulat întreaga poveste, după cum spun polițistii.
[textmarker color=”C24000″]Dragi copii, nu uitați: deși puteți găsi o multumime de informații utile și amuzante pe internet, acolo se ascund și foarte multe pericole. E bine să discutati cu părinții și profesorii despre preocupările voastre și să ii anunțați imediat în cazul în care ceva sau cineva vă sperie.[/textmarker]
[textmarker color=”D74000″]Dragi părinți: e bine ca micutii sa aibă acces la informație și sa învețe singuri să se documenteze, dar un anumit control trebuie mentinut. Puteți stabili împreuna cu copiii Dvs. o listă de site-uri utile și sigură și sa limitati accesul la cele care vi se pare periculoase. De asemenea, e bine să verificați din când în când istoricul accesărilor pe net.[/textmarker]