APARATUL DENTAR: zâmbet sănătos pentru copii, adolescenţi şi adulţi
Purtarea unui aparat dentar nu mai reprezintă de mult doar o soluţie estetică, de aliniere a dinţilor malpozitionati sau de corectare a muşcăturii incorecte. Oamenii au înţeles că efectele acestor anomalii sunt mult mai complexe şi că tratamentul ortodontic trebuie început cât mai devreme. Nu înseamnă că adolescenţii sau adulţii nu pot alege să poarte aparat dentar, ci doar că în cazul lor este posibil ca tratamentul să fie mai complex.
Aparatul dentar poate transforma zâmbetul la orice vârstă şi oferă beneficii multiple:
Dinţii sunt aliniaţi, iar aspectul facial este îmbunătăţit
Zâmbetul este frumos şi sănătos, uşor de îngrijit
Creşte încrederea în sine, îmbunătăţindu-se astfel interacţiunea socială
Vârsta potrivită pentru a purta aparat dentar: ORICARE!
Pentru copiii cu vârste mici, începând cu 3-4 ani, se recomandă utilizarea trainerului dentar. Acesta:
Purtarea unui aparat dentar în adolescenţă, fără să fi purtat un trainer la momentul potrivit, rezolvă numai o parte dintre problemele de estetică şi funcţionalitate.
Începând cu vârsta de 6-7 ani, când pe arcadă este prezent molarul de 6 ani, copii trebuie să beneficieze de o consultaţie la medicul specialist în Ortodonţie. Acesta poate recomanda (sau nu) purtarea unui aparat dentar.
Cel mai bun rezultat se obţine dacă tratamentul începe la vârsta de 7-12 ani, perioadă în care maxilarul este în dezvoltare, dinţii permanenţi sunt în erupţie, iar osul este „verde”.
Aparatele dentare folosite pot fi mobile (plăcuţele cu şurub) sau fixe (brackets) şi sunt recomandate în cazul:
Dinţilor înghesuiţi, rotaţi, distanţaţi, situaţi prea în faţă sau prea în spate faţă de poziţia normală pe arcadă
Malocluziei (muşcăturii incorecte) – poziţionarea dinţilor maxilari în raport invers faţă de cei mandibulari, existenţa unui spaţiu între cele două arcade etc.
Obţinerii spaţiului necesar erupţiei dinţilor permanenţi pe arcadă
Adolescenţii pot alege diferite tipuri de aparat fix, de la cel pe faţa dinţilor, ceramic, metalic, colorat, până la cel lingual, care se montează pe spatele dinţilor şi care este invizibil din exterior.
Credeai că aparatul dentar este numai pentru copii şi adolescenţi? Vestea bună este ca şi adulţii pot alege această soluţie de tratament.
Conform Asociaţiei Americane de Stomatologie, în lume, peste 35% dintre purtătorii de aparat dentar sunt adulţi, în creştere cu 50% faţă de finalul anilor 2000.
Adulţii care aleg să poarte aparat dentar o fac pentru că:
Realizează că un zâmbet frumos şi sănătos aduce beneficii atât în plan personal cât şi în plan profesional. În plus, aceştia îşi doresc să zâmbească mai mult, fără reţineri.
Doresc să îşi îmbunătăţească sănătatea oral ă şi să prevină apariţia afecţiunilor dento-parodontale cauzate de caria dentară (parodontoze, gingivite etc.).
Au purtat aparat dentar în copilărie, apoi au neglijat purtarea aparatului de contenţie, iar rezultatul obţinut la momentul respectiv s-a modificat.
Aparatele ortodontice din ziua de astăzi sunt mult mai confortabile, mai subţiri, mai discrete. Bracketurile pot fi ceramice, de culoarea dintelui sau transparente. De asemenea, există varianta aparatului lingual, ce se realizează personalizat, în laboratorul dentar din Germania.
Există soluţii financiare prietenoase, pentru a creşte gradul de accesibilitate la tratamente precum cele ortodontice.
În general, adulţii tind să fie mai cooperanţi când vine vorba de purtarea şi îngrijirea aparatului dentar, urmând cu stricteţe sfaturile medicului ortodont şi obţinând astfel rezultate mai bune decât în cazul copiilor sau adolescenţilor.
Recomandăm ca, în cazul în care atât copilul cât şi părintele necesită aparat ortodontic, aceştia să meargă împreună la medic, să urmeze tratamentul în acelaşi timp şi să se sprijine reciproc în atingerea obiectivelor.
În clinica DE4KIDS funcţionează Advanced Orthodontic Division, departamentul de ortodonţie ce oferă tratamente specializate pe grupe de vârstă, atât pentru copii, cât şi pentru adolescenţi şi adulţi, în spaţii dedicate personalizate.