Când sistemul omoară copiii, Asociația Dăruiește Viață le dă o nouă șansă! Secția de oncologie din Brașov renovată la standare occidentale
Asociația Dăruiește Viață a renovat secția de pediatrie oncologică, diabet și boli rare, din cadrul Spitalului Clinic de Copii Brașov, cu 620.000 euro, bani strânși prin platforma online Bursa de Fericire.
Secția a fost inaugurată oficial marți, 29 noiembrie, de reprezentantele asociației și finanțatorii privați – Metropolitan Life Asigurări, Volumax Logistics SCS, Premium Aerotech, Duvenbeck Logistik, Ariston Thermo România, H&E Reinert, la Spitalul Clinic de Copii Brașov, alături de reprezentanții instituției medicale.
“Implicarea noastră, a Asociația Dăruiește Viața, la Spitalul de Copii Brașov arată că se poate și în România, este un exemplu de bune practici pentru modernizarea unei instituții medicale de stat, conform standardelor europene. Copiii bolnavi de cancer sunt tratați, în România, în spitale cu toalete la comun, fiind supuși unui risc de infecții crescut. Am lucrat cu specialiști, am recompartimentat spațiul, pentru a crea saloane de 2 și 3 paturi, cu grup sanitar propriu, pentru a asigura circuitele prevăzute în protocoalele medicale, am folosit materiale de cea mai bună calitate, pentru a asigura condiții optime de menținere a igienei, iar designul are la bază terapia culorii, pentru a-i face pe copii să se simtă ca într-un mare loc de joacă. Aceasta este abordarea pe care o avem și pentru construirea primului spital dedicat copiilor bolnavi de cancer, la spitalul Marie Curie, din București: asistență medicală la standarde europene și grijă pentru copii”, a declarat presei Carmen Uscatu, președintele Asociației Dăruiește Viață.
Înaintea intervenției Asociației Dăruiește Viață, Secția de oncologie de la etajul cinci a Spitalului Clinic de Copii din Brașov avea 25 de locuri în 12 saloane, fără grupuri sanitare proprii; cu mobilier învechit și paturi din fier. Existau doar două grupuri sanitare pe secție – unul pentru fete și altul pentru băieți. Așadar, condițiile pentru tratarea micuților bolnavi erau inadecvate, îngreunând procesul de recuperare.
“Mesajul nostru este simplu: când sistemul ne omoară copiii, prin lipsa de acces la servicii medicale de calitate, fiecare dintre noi poate să le dea o șansă la viață, prin implicare, printr-o donație cât de mică, prin susținerea oamenilor profesioniști și de bună credință care se luptă cu acest mecanism al morții și al indiferenței. Aceasta este formula succesului care stă la baza proiectului nostru: strângem fonduri de la finanțatori privați, persoane particulare și companii, colaborăm cu personal medical dedicate precum și cu specialiști în domeniu, precum arhitecta Raluca Soaita, specializată pe domeniul medical, care a realizat proiectul pentru modernizarea secției din acest spital”, a afirmat Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației Dăruiește Viața.
“Proiectul de modernizare derulat de Asociația Dăruiește Viață, împreună cu sponsorii privați, ajută personalul medical în misiunea pe care o are: este mai ușor să îngrijești copiii și șansele de recuperare cresc câtă vreme ai condiții propice de primire a lor în spital”, a spus managerul Spitalului Clinic de Copii Brasov, Liviu Muntean.
În urma implementării proiectului Asociației Dăruiește Viața, Secția de oncologie a fost complet renovată și recompartimentată, astfel încât fiecare dintre cele 12 saloane are grup sanitar propriu, mobilier nou, paturi medicale moderne, dintre care 10 – pentru cazurile grave – au acționare electrică. Sala de mese a fost renovată complet și mobilată, iar oficiul a fost dotat cu mașina automată de spălat vase. Camera de tratamente, camera de joacă și cabinetele medicale au fost și ele renovate și dotate cu mobilier modern și adaptat condițiilor de menținere a igienei în spital. Secția are și o sală de așteptare prietenoasă, cu fotolii confortabile. Intreaga sectie respecta acum circuitele medicale, existând boxa de curățenie, boxe separate pentru deșeuri medicale și nemedicale. Calitatea lucrărilor și a dotărilor permite ca timp de 10 ani de acum încolo, copiii care vor fi tratați în această secție vor fi mult mai bine îngrijiți.
Strângerea de fonduri pentru acest spital a demarat în decembrie 2014, iar lucrările în martie 2016. La etajul 4, la secția de boli genetice rare lucrările sunt în plină desfășurare, astfel că estimăm că și ele vor fi finalizate la începutul lunii ianuarie. Costul mediu a fost de 700 euro/ mp.
La Spitalul Clinic de Copii Brasov, au loc în fiecare an peste 800 de internări. Sunt internați copii diagnosticați cu: cancer, diabet, boli grave ale plămanilor. Spitalul este unul dintre cele șase centre din țară unde se tratează fibroza pulmonară (cicatrizarea țesuturilor pulmonare), care este cea mai răspândită boală genetică și care necesită tratament în condiții de izolare în camere curate.
În prezent, Asociația Dăruiește Viața este într-o campanie susținută de strângere de fonduri pentru a construi primul spital pentru copiii bolnavi de cancer din România, la spitalul Marie Curie, din București. Fondurile se strâng de la persoane fizice, prin trimiterea unui SMS cu cuvântul “Spital” la numărul 8844, precum și de la companii, care sunt încurajate să doneze pentru această cauză și suma aferentă scutirii a 20% din impozitul pe profit.
Pentru detalii, vă rugăm să ne contactați la telefon 0729 999 777 sau email contact@daruiesteviata.ro
Proiectul de la Spitalul Clinic de Copii Brașov a fost derulat cu sprijinul Metropolitan Life Asigurări (partener special), precum și al Volumax Logistics SCS, Premium Aerotech, Duvenbeck Logistik, Ariston Thermo România, H&E Reinert, Elmas, HTI Internațional, Eldon, Preh România, Minus 22 (sponsori).