Copiii și internetul. Cum să îi ții în siguranță online
De la conturi făcute cu vârste false, până la părinți care distribuie pozele copiilor, acestia sunt mai prezenți pe social media acum decât niciodată. Dar ce riscuri vin la pachet cu activitatea din social media? Aflăm în continuare de la BluParty o serie de sfaturi practice pentru părinți despre cum să asigure copilului siguranță pe internet și în social media.
Cât folosesc copiii internetul?
Telefoanele de tip smartphone (cu acces la internet) și alte aparate (laptopuri, calculatoare) sunt un real pericol pentru cei mici. Academia de Pediatrie a descoperit că 75% dintre copiii între 12 și 17 ani au acum un smartphone pe care îl folosesc zilnic. Cu 12 ani în urmă, în 2004, procentajul era doar 45%.
Rețelele de Social Media sunt cea mai mare teamă a părinților
Statisticile ne arată că 1 din 5 copii își verifică conturile de social media de 10 ori pe zi. Mai mult decât atât, peste 20.000 de copii cu vârste mai mici de 13 ani încearcă zilnic să-și creeze un cont pe Facebook, unde se înregistrează cu o vârstă falsă, mai mare. Conform Netnanny.com, 82% din copii sunt expuși la conținut necorespunzător în mediul online până la vârstă de 11 ani. Acesta poate fi conținut adult sau conținut violet și poate să apăra de oriunde, de la „inocentele” desenele animate de pe Youtube la tutorialele pentru jocurile video. Incidentele online sunt de cele mai multe ori accidente. 70% dintre copii au dat din greșeală de conținut adult dintr-o căutare inocență pe Google, cu scopul de a-și face temele.
La ce pericole se expun cei mici pe internet?
1. Pot fi urmăriți de persoane necunoscute, cu intenții ascunse.
2. Pot fi umiliți online, prin comentarii, fenomen care se numește “cyber bullying”.
3. Le pot fi furate pozele și distribuite în comunități online cu intenții perverse.
4. Pot distribui poze personale care le afectează reputația.
5. Copiii pot accesa zone obscure ale Internetului, cum sunt piețele ilegale sau site-uri adult.
Din nefericire, de multe ori părinții sunt aceia care îi pun pe cei mici în pericol. Acest fenomen este foarte des întâlnit în cazul părinților foarte tineri, care postează poze cu bebelușii lor nou-născuți, fără să se gândească la consecințe.
Ce poți face să-ți protejezi copilul online?
Controlul parental este un lucru cu care nu sunt de acord toți părinții, dar este un rău necesar. Iată câteva din lucrurile pe care poți să le faci pentru a-i asigura protecția copilului tău atunci când navighează pe internet:
Familiarizează-te cu tehnologia și ce tooluri îți pot fi utile.
Nu îl lasă să își facă un cont de Facebook până ce nu are 13 ani.
Monitorizeaza și controlează constant activitatea online a copilului tău.
Evită aplicațiile care nu mențin un istoric al conversațiilor.
Educa-l despre folosirea responsabilă a internetului.
Arată-i că poate să aibă încredere în ține.
Dacă previ din timp incidentele din mediul online, vei preveni catastrofe care i-ar putea marca viață copilului tău. Află mai multe despre cum să îți protejezi copilul online, cu exemple și testimoniale de la părinți bloggeri și specialiști în parenting, citind ghidul complet de parenting : aici