Realitatea românească: copiii adoptabili, respinşi pentru că nu sunt perfecți
2 iunie a fost desemnată Ziua Națională a Adopției, în urma unei campanii a Asociației Ador Copiii. Cu această ocazie, asociația organizează la Timișoara cea de-a treia ediţie a Conferinței Naționale pentru Adopție. Experți de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului şi Adopție, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna şi ai Asociației ProAs vor dezbate problematica copilului adoptabil, de la partea juridică şi până la componenta psihologică, extrem de importantă şi de sensibilă în acest proces. Nevoile copilului adoptat, dificultăţile părinţilor adoptivi şi posibilitatea acordării unui concediu de acomodare pentru aceştia, situaţia actuală a adopţiilor, dar şi prezentarea modificărilor ce urmează a fi făcute în procesul juridic al adopției sunt câteva dintre subiectele ce vor fi dezbătute în cadrul conferinţei de la Timişoara, la Hotel Best Western Ambassador, pe 2 și 3 iunie.
Aproape 60.000 de copii sunt încă în sistemul de protecţie specială şi, în acest an, dincolo de cifrele mici privind numărul de specialişti, de copii declaraţi adoptabili sau de adopţii finalizate, Asociația vrea să atragă atenţia asupra unui alt aspect îngrijorător: anual, în jur de 300 de familii care doresc să adopte resping potrivirea cu un copil adoptabil. „Din experiența evaluării familiilor adoptive și a formării viitorilor adoptatori, Asociația Ador Copiii atrage atenția că proiectarea imaginii copilului ideal (inexistent, de altfel) asupra copilului adoptabil, cu care familia intră în potrivire, este o tendința generală și așa se explică numărul mare de respingeri a copiilor adoptabili, cât și numărul încă mic de adopții încheiate. Prejudecățile, temerile și miturile care înconjoară adopția împiedică încă mulți copii adoptabili să crească într-o familie permanentă. Facem apel la o mai mare responsabilitate a persoanelor implicate în procedura adopției (specialiști și persoane care doresc să adopte) să conștientizeze că fiecare copil adoptabil are dreptul să spună ‘Mama’ si ‘Tata’ și are dreptul să crească într-o familie. O contribuție importantă la creșterea numărului de copii adoptați o poate avea și massmedia prin promovarea unor experiențe positive de adopție, prin difuzarea de informații actuale despre procedura legală de urmat”, a declarant Simona Czudar, preşedintele Asociaţiei ADOR COPIII.
Dacă vorbim în cifre, datele parţiale comunicate la începutul anului de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) arătau că 821 de copii au fost adoptaţi naţional anul trecut şi 13 au fost adoptaţi international. În prezent, alţi peste 4.000 de copii sunt declaraţi adoptabili şi peste jumătate dintre ei au între 7 şi 13 ani. În perioada 2011 – 2013, la nivel naţional au fost eliberate 4.658 de atestate în vederea adopţiei, însă doar 1.917 de copii au fost încredinţaţi familiilor adoptive, iar media anuală de respingere a potrivirii cu un copil a fost de 289 de familii. O altă problemă este faptul că termenele de judecată stabilite prin Legea adopției, respectiv de 10 zile, sunt depășite, în medie, de 7 ori (70 de zile), la fiecare tribunal.
Asociația Ador Copiii este o organizație neguvernamentala, înființată în anul 2004 de un grup de părinți adoptivi, cu o bogată experientă în domeniul apărării drepturilor copiilor vulnerabili, fiind acreditată să desfășoare servicii în acest domeniu. Activitatea organizației este bazată pe respectarea drepturilor fundamentale ale copilului și a convențiilor europene în materie de adopție, pe colaborarea directa cu organizațiile neguvernamentale și instituțiile publice implicate în domeniul asistenței sociale similare și complementare, și pe respectarea standardelor de calitate europene pentru protecția copilului.
În anul 2014 echipa Ador Copiii a recrutat peste 100 de adoptatori și a evaluat pentru atestare peste 60. Acest lucru înseamnă cel puțin tot atâția copii adoptabili care vor crește într-o familie adoptivă.