De la glume simple şi naive la păcăleli elaborate, gândite şi strategic puse la cale. 1 aprilie, Ziua Păcălelilor, stârneşte zâmbete şi râsete, aduce voie bună dar uneori şi supărări şi certuri. De unde vine tradiţia păcălelilor este greu de spus. Cea mai vehiculată teorie vizavi de originea acestei zile ar fi aceea care vine tocmai din sec 16. Se spune că regele Carol al IX-lea al Franței ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie, pe data de 1 ianuarie. Cei care mai sărbătoreau pe ritul nou, 1 ianuarie, erau consideraţi “nebuni”.
În România, pacalelile de 1 aprilie au început să fie practicate în secolul al XIX-lea.
În Franţa, unde Ziua Păcălelilor a fost marcată pentru prima dată în secolul al XVI-lea, cel care cade victima unei păcăleli este numit “poisson d’ Avril” (peşte de aprilie). Acesta trebuie, conform tradiţiei, să poarte întreaga zi o hârtie prinsă cu un ac cu gămălie, pe spate.
În Anglia cel păcălit este numit “noddy” şi trebuie să poarte o coadă ataşată pantalonilor sau fustei. În Scoţia, acestuia i se spune “April qowk” sau “April cuckoo”(cuc de aprilie), pentru că aceasta este prima pasăre care vesteşte venirea primăverii.
Japonezii sărbătoresc la 1 aprilie “Ziua păpuşilor”, sau “Ziua bucuriei celor mici”, cărora le oferă în dar păpuşi.
În Peru, Mexic şi Columbia Ziua Păcălelilor este sărbătorită la 28 Decembrie, sub numele de “Dia de los inocentes” (ziua celor naivi).
În Iran şi în unele părţi din India, Ziua Păcălelilor (“Sizdah Bedar”) are loc în cea de-a 13-a zi a Anului Nou (Noruz), anul acesta la 2 aprilie.