O combinație rară de fenomene cerești care se produce de obicei odată la câteva sute de ani are loc astăzi: eclipsa parțială de soare, superluna – perigeul, cum o numesc astronomii- și echinocțiul de primăvară. Va explicăm fiecare din aceste trei fenomene:
Eclipsa de soare înseamnă ca Luna va încerca să facă din zi – noapte și va acoperi parțial soarele. Eclipsa va începe vineri la ora 10:50, ora României, iar punctul maxim va fi la 11 și 56 de minute. In funcție de zona în care vă aflați, puteți observa pe astrul solar o pată neagră. In România, eclipsa parțială de soare se va vedea cel mai bine în vestul tării la Satu Mare, Oradea sau Timișoara unde luna va acoperi soarele mai bine de 50 la sută. Următoarea eclipsă de Soare, vizibilă din România, va fi pe 21 iunie 2020. Atunci, luna va acoperi 11% din discul Soarelui
Superluna este acel moment în care astrul ceresc va fi cel mai aproape de pământ. Astronomii spun că nu se poate sesiza o diferență cu ochiul liber între o Super Lună” şi o lună plină obișnuită.
Echinocțiu este momentul când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ și are loc de doua ori pe an, primăvara și toamna, în martie și în septembrie.