Cum vă imaginați viitorul? Apăsam pe un buton și în următorul moment ne aflăm pe… Lună? Ceea ce vedem în Star Trek devine realitate? Lucrurile pe care acum le considerăm de domeniul fantasticului pot deveni realitate în viitor! Să nu uităm că și telefonul mobil și telecomanda reprezentau acum 40 sau 50 de ani ceva de neconceput, așa că…
Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Piatra-Neamţ vă provoacă la… imaginație! Un eseu, o macheta, un film, chiar o scenetă…orice proiect care are ca temă viitorul poate intra în competiție. Concursul este pentru toți elevii din România. Astfel, orice elev de la clasa I la a XII-a poate veni cu un proiect, singur sau în echipaă. La ediția de anul trecut premiul I a fost de 2.000 lei și cu siguranță și anul acesta va așteaptă premii atrăgătoare.
Hai să ne imaginăm viitorul împreună şi să înţelegem ce consecinţe va avea asupra noastră! Datorită progresului ştiinţific şi tehnic, viitorul ne va rezerva surprize importante. Evenimentul organizat de Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Piatra-Neamţ, pe data de 15-16 mai 2015, si-a deschis portile.
Ediţia din anul 2015 va avea următoarele secţiuni:
Concurs național dedicat elevilor
La acest concurs, deschis elevilor de gimnaziu şi liceu, vom premia cele mai reuşite proiecte ştiinţifice (studii, comunicări etc.), artistice (film, scenetă etc.) ş.a. care vor prefigura viitorul. Proiectele trebuie să abordeze o tematică legată de oportunitățile sau problemele pe care le va aduce progresul tehnic sau de soluţii la aceste probleme, cu scopul de a conștientiza publicul în privința impactului evoluției tehnologice. Ca și la ediția anterioară, vor fi acordate premii în bani (locurile I – III, mențiuni, premiu special pentru originalitate). Toți participanții (autori şi coordonatori) calificați în etapa finală vor primi diplome de participare.
Înscrierea la concurs este gratuită și se face conform regulamentului pe care îl găsiți la finalul acestui document. Prezenţa finaliștilor la etapa finală este dorită, dar nu este obligatorie. Alte informaţii despre eveniment sunt disponibile la adresa http://viitor.cnpetrurares.ro. Tot aici veți găsi și un ghid cu sugestii pentru realizarea proiectelor.
Pentru informaţii legate de concurs sau de prezenţa dumneavoastră la eveniment, puteţi lua legătura prin e-mail sau telefonic (0723.663.741 – prof. Alexandru Iacob).
Conferinţe
Cadre universitare şi specialişti din domeniul tehnologiilor de vârf (robotică, IT, nanotehnologie ş.a.) vor prezenta cele mai noi proiecte la care lucrează.
Activități conexe
Cu prilejul finalei veți putea participa la dezbateri pe teme tehnico-științifice, la o sesiune de observații astronomice cu lunete și telescoape din dotarea școlii organizatoare, la activități culturale și turistice în orașul gazdă precum și la alte surprize.
Regulamentul concursului „Hai în viitor!” ediţia 2015 :
1.1. La concurs pot participa numai elevi înscrişi la şcoli și licee din România. Proiectele pot fi realizate fie de către elevi individual, fie de către echipe formate din elevi.
1.2. O echipă sau un elev poate înscrie un singur proiect la fiecare ediţie a concursului. Echipele pot fi coordonate de persoane care nu deţin calitatea de elev, cum ar fi profesori, maiștri sau alte persoane. Un coordonator poate participa cu cel mult două proiecte la ediția curentă a concursului.
2.1. Proiectele pentru concurs pot fi de tip ştiinţific (studii, comunicări etc.) sau de alt tip (filme, scenete live, aplicaţii software, machete, produse finite etc.); ele trebuie să abordeze o tematică legată de problemele și oportunitățile pe care le va aduce progresul tehnic în anii viitori sau de soluţii la una sau mai multe astfel de probleme.
2.2. În cazul proiectelor prezentate în format digital (prezentări, filme ș.a.) autorii trebuie să folosească fișiere uzuale (MS Office, jpg, gif, avi, wmv, Prezi ș.a.) care să funcționeze cu sistemul de operare Microsoft Windows (XP, 7, 8). În cazul în care fișierele proiectului nu funcționează corespunzător pe computerele organizatorilor, ne rezervăm dreptul de a vă solicita refacerea lor, fără a depăși datele prevăzute în prezentul regulament.
3. Etapa naţională (finală) a concursului va avea loc în Piatra-Neamţ, la data de 15-16 mai 2015. Detaliile privind locul şi ora desfăşurării concursului, vor fi aduse la cunoştinţa finaliştilor pe site-ul concursului (http://viitor.cnpetrurares.ro).
4.1. Pentru înscriere, participanţii trebuie să completeze integral formularul de înscriere la adresa [button link=”http://viitor.cnpetrurares.ro/” icon=”none” target=”” color=”ffffff” textcolor=”5b3bff” size=”small”]http://viitor.cnpetrurares.ro/[/button]
(Înscriere în competiție), cu începere de la 2 martie 2015 și până la 19 aprilie2015 inclusiv. Proiectul în format digital va fi pus la dispoziția organizatorilor pe internet (în cloud – Google Drive/OneDrive/Dropbox etc.), iar linkul de acces la proiect va fi încărcat în câmpul “Linkul proiectului” din formular. Linkul și proiectul trebuie să fie accesibile cel puțin până la data de 30.05.2015.
4.2. Pentru proiectele care constau exclusiv în prezentări live (nu au componente digitale), nu este necesară disponibilitatea online a proiectului, dar sunt obligatorii cel puțin 5 fotografii relevante de la repetiție sau realizarea proiectului, încărcate ca la punctul 4.1. (în cloud cu link în formular).
4.3. Depăşirea datei de înscriere, formularul incomplet ori lipsa proiectului/fotografiilor atrag neacceptarea proiectului în concurs.
5.1. Pentru a fi acceptate în finală, proiectele trebuie să fie cât mai atractive şi să îndeplinească următoarele condiţii obligatorii:
să fie creaţii originale (să nu mai fi fost prezentate public anterior);
să respecte drepturile de autor pentru informaţiile preluate din alte surse;
să respecte tematica concursului, conform cu articolul 2.1;
să dureze cel mult 10 minute; acest criteriu este valabil şi pentru prezentările live.
5.2. Organizatorii vor face o preselecţie a proiectelor înscrise pe baza criteriilor de la articolul 5.1. şi în funcţie de calitatea acestora. Titlurile proiectelor acceptate în faza naţională (finală) a concursului vor fi afișate pe site-ul concursului pe data de 3 mai 2015. Autorii au obligația să urmărească notificările pe site-ul concursului.
6.1. Proiectele vor fi jurizate de către un juriu format din persoane care nu participă cu proiecte în concurs şi care nu au rude sau afini printre finaliştii.
6.2. Decizia juriului este definitivă. Juriul poate decide să retragă un premiu dacă, ulterior concursului, se dovedeşte că proiectul nu a respectat condiţiile de la articolul 5.1. punctele a) şi b).
6.3. Jurizarea va avea în vedere următoarele aspecte:
valoarea adusă de proiect pentru conştientizarea schimbărilor pe care tehnologia le va aduce în viitor asupra societăţii;
nivelul de noutate şi de originalitate;
calitatea prezentării, a argumentelor şi încadrarea în limita de timp.
7.1. Proiectele selectate în etapa finală vor fi prezentate publicului prin proiecţie digitală sau live, în funcţie de modalitatea aleasă de către autori. Organizatorii vor pune la dispoziţia autorilor echipamentele necesare prezentării: computer, videoproiector, microfoane etc.
7.2. Ordinea prezentării va fi stabilită de către organizatori prin tragere la sorţi.
8. Cele mai reuşite proiecte prezentate vor fi premiate. Se vor acorda premii pentru locurile I-III, mențiuni, precum şi premii speciale. Autorii şi coordonatorii proiectelor calificate în etapa finală vor primi diplome de participare.
9. Prin înscrierea la concurs, participanţii îşi dau acordul ca lucrările cu care s-au înscris în concurs să fie publicate parţial sau în întregime pe site-ul concursului sau în alte publicaţii tipărite sau electronice, cu respectarea drepturilor de autor.
10. Organizatorii pot lua decizii suplimentare, dacă se impune, astfel încât concursul să se desfăşoare în condiţii optime. Deciziile vor fi aduse la cunoştinţa participanţilor în timp util, pe site-ul concursului.
Pentru detalii si informatii il puteti contacta pe coordonatorul programului, prof. Alexandru Iacob la adresa viitor@cnpetrurares.ro.