Ce este:Ebola este un virus care produce o boală umană denumită “febră virală hemoragică Ebola”.
De unde vine: Virusul a fost descoperit în 1976 în satul Yambuku, o localitate din Congo. Rata de mortalitate a celor infectați se ridica în trecut până la 90%, dar de data aceasta este mai scazută, de aproximativ 50%.
Cum se transmite: Virusul se transmite numai prin contact direct cu sângele, saliva sau urina unor persoane infectate, în viață sau decedate. Infectarea este posibilă și prin contact sexual neprotejat.
Cum se manifestă:Chiar dacă virusul Ebola nu se transmite prin aer, ca gripa, are manifestări asemănătoare la început: febră, dureri musculare, stare de slăbiciune, durere de gât, după care apar vomă, diaree, probleme cu ficat și rinichi și chiar hemoragii. Unii cercetători susțin că și animalele (maimurele și liliecii) pot fi infectate cu Ebola, dar acest lucru încă nu a fost dovedit. Există chiar teorii care spun că o anumită specie de lilieci provoacă virusul.
Tratament: din păcate nu există tratament sau vaccin și boala este în proporție de peste 90% mortală. Sansele de supravietuire sunt în funcție de speciile de virus Ebola (exista 5). Transfuziile de sânge cresc șansele de supraviețuire.
Epidemia a izbucnit anul acesta în Guinea, o țară săracă din vestul Africii, și s-a extins în țările vecine, făcând până acum peste 1000 de victime, printre care și personal medical. Tările în care există cazuri de Ebola acum sunt Guinea (455 cazuri din care 327 mortale), Liberia (214 cazuri raportate, 136 de morti), Sierra Leone (541 de cazuri, 192 de morti), Nigeria, Coasta de Fildeș. Granițele între țările afectate au fost închise. Aceste date au fost oferite de Organizația Mondială a Sănătății la începutul lunii august, dar de atunci noi cazuri au fost raportate. Din 1976 au mai avut loc epidepii de Ebola in Africa de Sud, Congo, Uganda dar niciodată atât de periculoase ca cea de anul acesta. Cel mai important acum este izolarea bolnavilor, astfel încât epidemia să nu se extindă și mai mult.