“Măseaua de minte”, asa cum este numită în popor, este ultimul dinte care erupe, dar care poate influenţa considerabil pozitionarea dinţilor. Numele său sonor sugerează faptul că, odată cu apariia sa, îi aduce purtătorului un plus de inteligenţă. Sigur, crezul popular nu se potriveşte întotdeauna cu realitatea!
Iată 3 lucruri pe care nu le ştiaţi despre măselele de minte:
Pot fi doar 3 în loc de 4
Cum aceste măsele nu înlocuiesc dinţii de lapte, există multe cazuri în care pe una dintre cele două arcade (părţi) nu există o rădăcină a molarului. Cu toate acestea, specialiştii spun că numarul mai mic de măsele este un semn de evoluţie, acestea fiind necesare în special pentru masticaţia (mestecarea) mâncărurilor dure.
Venirea măselelor de minte trebuie pregătită din timp
De obicei, aceste măsele apar între 17 şi 25 de ani, dar există cazuri în care apar chiar şi mai târziu. Însă pregătirea venirii lor trebuie să aiba loc cu mult timp înainte, chiar din timpul copilăriei.
În majoritatea cazurilor, maxilarele sunt prea mici pentru a susţine 32 de dinţi, motiv pentru care măselele de minte ies în poziţii incorecte sau rămân în maxilar afectând astfel întreaga dantură. De aceea, trebuie să consultăm medicul stomatolog cu regularitate, de 2 ori pe an, şi astfel să putem influenţa poziţia incorectă a dinţilor.
Măselele de minte se cariază mult mai repede decât alţi molari
În multe cazuri, când măselele de minte nu erup integral (în totalitate), acestea rămân mai mici decât ceilalţi molari şi periajul lor devine destul de greu de realizat. De aceea, este important ca încă din copilărie periajul dentar să fie realizat corect, după fiecare masă, iar periajul profesional să fie realizat cel puţin de 2 ori pe an, în cabinetul medicului dentist.
“Chiar dacă acestea sunt considerate măsele specifice adulţilor, este foarte important să îi obişnuim pe copiii noştri să aiba o atitudine deschisă fata de medicul dentist încă din primii ani de viaţă şi să urmeze toate măsurile preventive împotriva apariţiei cariilor. Dezvoltarea cariilor afectează nu doar dintele, ci întregul organism. De aceea, la DENT ESTET 4 KIDS facem un efort considerabil pentru a educa, pentru a informa cât mai mulţi părinţi despre importanţa prevenţiei şi a tratării dinţilor de lapte. Doar în acest fel putem schimba mentalităţile şi putem avea mai mulţi copii şi adulţi sănătoşi”, ne explică dr. Anda Budulan, medic stomatolog pediatru.