Ministerul Educaţiei a publicat recent proiectul calendarului şi al metodologiei înscrierii în învăţământul primar pentru anul şcolar 2014-2015:
Criteriile generale de departajare sunt următoarele:
a) existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;
b) existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de ambii părinţi. Situaţia copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situaţiei copilului orfan de ambii părinţi;
c) existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un singur părinte;
d) existenţa unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învăţământ respectivă.
În cazul în care numărul cererilor de înscriere primite de la părinţi din afara circumscripţiei şcolare este mai mare decat numărul de locuri libere, repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil: se repartizează la început copiii care îndeplinesc 3 dintre criteriile de mai sus, apoi copiii care îndeplinesc două dintre criterii şi, în final, copiii care îndeplinesc unul dintre criterii.
Calendarul înscrierii în învăţământul primar 2014-2015 – Proiect
17 februarie 2014:
19-28 februarie 2014: Ziua Porţilor Deschise în fiecare şcoală care are clase pregătitoare, zi în care părinţii, copiii şi alte persoane interesate pot vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul unităţii de învăţământ implicat.
17-28 februarie 2014: Organizarea în grădiniţe a întâlnirilor pentru informarea şi consilierea părinţilor copiilor care vor fi cuprinşi, în anul şcolar 2014-2015, în învăţământul primar.
18 februarie-12 martie 2014: Evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor pentru care metodologia de inscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2014-2015 prevede această evaluare.
18 februarie-13 martie 2014: Comunicarea rezultatului evaluării dezvoltarii psihosomatice a copilului, în scris, părintelui care a solicitat evaluarea.
24 februarie-14 martie 2014: Completarea de către părinti, online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor, a cererilor-tip de înscriere. Validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor, zilnic, în intervalul orar 8:00-20:00 (luni-vineri), respectiv 8:00-13:00 (sâmbata). Depunerea şi validarea cererilor-tip de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea copiilor la şcoala specială.
21-22 martie 2014: Afişarea în şcoli şi pe site-ul inspectoratului şcolar şi al şcolilor a candidaţilor înmatriculati, a numărului de locuri rămase libere şi a listei copiilor neînscrişi dupa prima etapă.
24 martie 2014: Comunicarea, prin afişare la unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul şcolar. Informarea Ministerului Educaţiei Naţionale de către comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti, cu privire la procedura specifică de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, în etapa a doua.
25 martie-4 aprilie 2014: Depunerea cererii-tip de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părintii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapa. Validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învăţământ aflată pe prima poziţie în opţiunile privind înscrierea copiilor.
11 aprilie 2014: Afişarea la fiecare unitate de învăţământ a listelor finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare.
14-18 aprilie 2014: Centralizarea şi soluţionarea de către inspectoratul şcolar a cererilor părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ. Soluţionarea de către inspectoratul şcolar a oricarei alte situaţii referitoare la înscrierea în învăţământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul educaţional al copilului.