În 2013 – Şapte cazuri de abuz asupra copiilor înregistrate pe zi la 116111
Numărul copiilor care sunt abuzaţi zilnic în România este îngrijorător. Nu mai puţin de şapte cazuri de abuzuri asupra copiilor au fost înregistrate anul trecut de Telefonul Copilului (o asociaţie care încearcă să ajute şi să protejeze copiii). Mulţi dintre ei erau foarte trişti şi se simţeau singuri, iar unor le era foarte frică. Motivele sunt numeroase: nu se înteleg cu părinţii, sunt bătuţi de către aceştia, sunt neglijaţi, în multe cazuri părinţii lipsesc (fiind morţi sau plecaţi la muncă în străinătate). O altă problemă a copiilor este faptul ca unii colegi sau prieteni se poartă urât cu ei la şcoala şi fac glume urâte ca să îi facă să se simta prost. Unii copii au încercat să se rănească singuri (automutilare) sau chiar au vrut să se sinucidă. Cele mai multe probleme semnalate sunt la sate. O alte veste proastă este că a crescut numărul copiilor obligaţi să cerşească.
[textmarker color=”4A50FF”]Dragi copii: daca aveţi probleme, sunteti foarte trişti şi nu ştiţi la cine să apelaţi, sunaţi la 116111. Cei care răspund la acest număr pot să vă ajute şi nu costă nimic. Daca este nevoie, ei apelează şi la Poliţie sau Salvare ca să vă vină în ajutor[/textmarker]
Câteva date semnificative:
Printre cele mai grave forme de abuz sesizate au fost molestarea fizică (35,80 %), neglijarea (33,61 %) şi abuzul emoţional (12,39 %).
Principala problema semnalată în 2013 de copii la numarul 116111 este neînţelegerea cu părinţii (76,12 % din numarul total al apelurilor).
Depresia, tulburările de comportament, gândurile suicidale, automutilarea reprezintă 23,88 % din numarul apelurilor copiilor.
Numărul cazurilor de abuz sexual asupra copilului, exploatare prin munca, cerşetorie şi trafic de minori a fost anul trecut cu 12,85 % mai mare faţă de 2012, fiind inregistrate 325 de astfel de situaţii.
Cele mai multe situaţii semnalate sunt din mediul rural, majoritatea din Muntenia (23,26 %), urmata de Moldova (16,95 %), Bucureşti (15,26 %), Transilvania (11,27 %), Oltenia (10,50 %), Dobrogea (5,16 %) şi Banat (3,73 %).
În afara cestor cifre trebuie să nu uităm că mulţi alţi copii au probleme şi sunt abuzaţi dar nu cer ajutor. Despre cazurile lor aflăm prea târziu sau deloc…