Gradinita Ana Lugojana
Breaking News

Vrei să vezi cum arată emoțiile pe care le provoacă lectura unei cărți? Atunci nu poți lipsi de la Târgul Gaudeamus

Delimitare+- ADimensiune Font+- Printează articol
Vrei să vezi cum arată emoțiile pe care le provoacă lectura unei cărți? Atunci nu poți lipsi de la Târgul Gaudeamus
Articole asemănătoare

Toți vizitatorii Târgului de Carte Gaudeamus de la Timișoara vor putea vedea cu ochii lor ce se întâmplă în creierul uman atunci când citesc.

Laboratorul de Imaginar este prima instalație interactivă care transformă experiența cititului în spectacol de proiecții.  Astfel, timișorenii vor putea testa instalația pe toată durata Târgului Gaudeamus din Piața Libertății, între 13 și 17 iunie, experiență oferită de BRD.

Laboratorul de Imaginar este o instalație video interactivă compusă din căști neuronale care captează undele cerebrale în timpul cititului, un dispozitiv pentru scanarea retinei, un dispozitiv de citire QR code, programare și mapare video. Toate acestea formează un sistem care interpretează datele, le codează și le transformă în proiecții vizuale, la care se adaugă dispozitivul care măsoară nivelul de atenție și cel de imaginație din timpul cititului. Zece pasaje reprezentative din literatura universală au fost folosite pentru a genera emoțiile transpuse apoi în formă vizuală.

Instalația este semnată de scenograful Adrian Damian și BRD – Groupe Société Générale, în parteneriat cu CINETic (Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative), Aural Eye și The Pole Society. În octombrie 2017, la Târgului Internațional Gaudeamus de la București, peste 500 de vizitatori au trecut pragul Laboratorului de Imaginar.

„Prin Laboratorul de Imaginar ne-am dorit să arătăm vizual ce efect are consumul de cultură, respectiv cartea și teatrul, asupra creierului uman. Această instalațieeste poarta noastră către o lume a poveștilor și modul în care ele sunt percepute de mintea noastră influențată constant de emoții.De asemenea, este o dovadă de cum tehnologia nu trebuie să trăiască separat de cultură, ci poate interveni și ne poate ajuta să vizualizăm lumea din mintea noastră.Este interesant de urmărit modul în careundele pe care creierul nostru le emite în timpul lecturii generează lumi imaginare și implicit un act artistic creat de însăși mintea fiecărei persoane. Opera de artă nu e cea pe care o vezi în fața ta, e cea care se întâmplă în mintea ta, e ceva în care cred cu tărie. O poveste crește în momentul în care ea este imaginată de cititorul ei. Exact lucrul acesta încercam să îl punem în evidență, să îl punem în valoare”, a declarat Adrian Damian.

Carvana Gaudeamus Radio România se va afla în Piața Libertății din Timișoara în perioada 13 – 17 iunie.

Foto: Vlad Cupsa

 

0 Comentarii

Elefantul Toyo nu a găsit nici un comentariu

Ne pare rău, dar cineva a luat toate comentariile și a fugit cu ele, sau poate nimeni nu a comentat !

Poți fi tu primul lasă un comentariu !

Scrie comentariu

Adresa dvs. de E-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Banner
Banner
Banner
 

Reclamă

Calendar

September 2018
M T W T F S S
« Aug    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930