Gradinita Ana Lugojana
Breaking News

SPECTRUM- primele auxiliare didactice din România pentru elevii cu dificultăţi

Delimitare+- ADimensiune Font+- Printează articol
SPECTRUM- primele auxiliare didactice din România pentru elevii cu dificultăţi

Proiectul INCLUZIV al Asociaţiei Autism Baia Mare a demarat în toamna anului 2013 în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Şcoala Gimnazială “Simion Bărnuţiu.” A fost conceput ca urmare a necesităţii îmbunătăţirii procesului de incluziune şcolară a copiilor cu autism. Pentru beneficiarii direcţi ai acestui program, singurele soluţii viabile anterior erau fie participarea la cursuri în şcoala specială din localitate, fie integrarea parţială în clase de masă cu acces la un profesor de sprijin timp de două ore pe săptămână . Până la finele anului şcolar 2013-2014 obiectivele generale de durată medie ale proiectului au fost atinse: performanţele şcolare prin personalizarea învăţării şi adaptarea curriculei au crescut pentru toţi elevii implicaţi la fel ca şi nivelul de socializare prin expunerea directă la colegiilor tipici. Cadreledidactice de la clasa incluzivă continuă să se formeze atât prin munca directă la clasă dar şi prin participarea la cursuri,conferinţe şi seminarii. Datorită rezultatelor obţinute pe parcursului anului şcolar precedent dar şi din convingerea că fiecare copil poate învăţa dacă i se oferă oportunităţile necesare, am înfiinţat încă două clase incluzive: una gimnazială (clasa a V-a în cadrul Şcolii Gimnaziale“Simion Bărnuţiu”) şi una primară ( clasa a III-a în cadrul Şcoalii Gimnaziale Nr. 18 Baia Mare).

Am început programul INCLUZIV cu mult entuziasm şi dorinţa de a face o diferenţă în viaţa acestor copii. Aveam să descopărim în curând că drumul parcurs pentru a transforma o şcoală tradiţională într-una incluzivă este presărat cu felurite obstacole. Printre cele mai evidente se numără lipsa materialelor didactice adecvate, care să se ţină cont de abilităţile elevilor noştri. Metodele de predare multi-modale şi învăţarea cross-curriculară trebuie însoţite de fişe personalizate, indifferent că este vorba de adaptarea sau modificarea curriculei. Modalitatea de predare directă, secvenţială şi explicit care se utilizează la clasă avea nevoie şi de un tipar scris care să se abată mai mult de la normele clasice. Astfel am început să personalizăm fişele create în funcţie de conceptual studiat dar şi de abilităţile şi prerechizitele copiilor. La sfârşitul anului şcolar multe din fişele didactice realizate, prelucrate şi testate pe parcurs au devenit apoi auxiliarele Comunică SPECTRUM (Limbă şi comunicare) şi Aplică SPECTRUM (Elemente primare de matematică).

Caietul de fişe Comunică SPECTRUM conţine o colecţie de exerciţii de comunicare, limbaj şi limbă special adaptate pentru a putea maximize procesul de achiziţionare al copiilor care învaţă diferit. Conţinutul este prezentat secvenţial, progresiv şi “aerisit”oferind sufficient spaţiu şi elevilor care au dificultăţi de motricitate fină. Curriculum-ul este flexibilizat iar conceptele sunt organizate în succesiuni de fişe gradual abordate, astfel încât pot fi periodic analizate nu doar de professor, dar şi de către persoanele care oferă ajutor în învăţare membri ai familiei, psihopedagogi. Predarea directă trebuie să pună în evidenţă noţiunile cheie şi să urmeze paşi sistematici. Imaginile atractive vin nu doar să decoreze fiecare pagină ci sunt în strânsă legatură cu conţinutul. Fiecare fişă are o parte teoretică simplificată urmată de exemple rezolvate pentru o mai bună fixare. Caietul poate servi atât drept material didactic de bază pentru elevii cu tulburări de învăţare cât şi ca element de reactivare a cunoştintelor prerechizite pentru elevii tipici de şcoală generală. Organizatoarele grafice vin să uşureze structurarea şi fixarea informaţiei, oferind în acelaşi timp posibilitatea învăţării prin cooperare. Acest caiet poate fi utilizat atât la nivel primar cât şi la nivel gimnazial, în funcţie de nivelul fiecărui copil.

Aplică SPECTRUM îşi propune să ofere o varietate de exerciţii de matematică elementară, structurate tematic, adresate copiilor din ciclul primar. Informaţiile riguroase şi prezentarea atrăgătoare fac din acest auxiliar didactic un material uşor de utilizat, prietenos, care ajută la fixarea şi automatizarea conceptelor de bază. Caietul se axează în principal pe exerciţii de identificare, ordonare, comparare, adunare, scădere şi interpretare a reprezentării grafice a datelor. Conţinuturile au fost reduse astfel încât să se evite supra aglomerarea pe pagină şi să se ofere suficiente oportunităţi de a exersa un anumit concept înainte de a merge mai departe. Spaţiul de lucru este unul mărit iar instrucţiunile conţin în marea lor majoritate o singură comandă. Fixarea conceptelor de bază, masterarea lor, este absolut necesară înainte de introducerea de noţiuni noi. Programele tipice, de multe ori supraîncărcate, au tendinţa să împingă curriculum-ul în jos, acest lucru însemnând de obicei insuficient timp acordat exerciţiilor de bază. Este imperios necesar ca elevii să înţeleagă conexiunea directă între concret şi abstract. Dacă acest lucru nu se întâmplă, problemele complexe, cu doi, trei sau mai mulţi paşi nu pot fi abordate cu succes.

Abordarea diferită în cazul auxiliarelor SPECTRUM a venit, la fel ca şi programul INCLUZIV dintr-o nevoie indiscutabilă. Numărul copiilor care necesită o astfel de abordare este semnificativ. Ei merită şi trebuie să aibă acces la materiale selectate atent, testate şi îmbunătăţite continuu. Cu siguranţă perfectibile, caietele de fişe SPECTRUM se disting de alte materiale auxiliare atât prin formă cât şi prin conţinut.

 http://www.autismbaiamare.ro/evenimente/lansareauxiliaredidacticespectrum

Echipa Autism Baia Mare

0 Comentarii

Elefantul Toyo nu a găsit nici un comentariu

Ne pare rău, dar cineva a luat toate comentariile și a fugit cu ele, sau poate nimeni nu a comentat !

Poți fi tu primul lasă un comentariu !

Scrie comentariu

Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 154 Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 155 <

Banner
Banner
Banner
 

Reclamă

Calendar

martie 2019
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031