Gradinita Ana Lugojana
Breaking News

Prin joc și joacă, arta creează solidaritate

Delimitare+- ADimensiune Font+- Printează articol
Prin joc și joacă, arta creează solidaritate
Articole asemănătoare

Institutul Intercultural Timișoara în parteneriat cu Asociația Nevo Parudimos (Reșița), Primăria orașului Zrenjanin (Serbia), Centrul pentru Arte Fine și Aplicate Terra (Kikinda, Serbia), implementează proiectului „InclusiveArt – Acces la cultură pentru copii şi tinerii dezavantajaţi”, eMS RORS-22, finanțat de Uniunea Europeană prin programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia.

În cadrul proiectului, în județul Timiș se desfășoară în perioada iunie-septembrie 2018 o serie de intervenții culturale sub forma unor ateliere propuse de 8 tineri artiști cu diverse specializări – artă plastică, teatru labirint, muzică, handmade crafts, sculptură, circ social, photovoice, teatru forum. Atelierele au loc în cartierele Kuntz și Iosefin din Timișoara, precum și în localitățile Măguri și Banloc. Ele se adresează unui număr de 120 copii din comunități defavorizate, cu scopul de a propune modalități artistice de reflexie și exprimare a propriei realități. În fiecare dintre aceste comunități lucrează, împreună, în paralel sau independent, câte doi artiști care propun copiilor jocuri și activități creative pe parcursul a două săptămâni.

Copiii din Banloc au învățat despre istoria castelului și despre speciile parcului dendrologic, după care au creat, împreună cu tânărul artist vizual Arthur Rusznak, „ierbare creative” în care au pictat elemente de vegetație din parcul castelului Banloc, basoreliefuri în formă de blazoane după elemente arhitectonice şi sculpturale ale ansamblului castelului Banloc, precum și sculpturi realizate din plăci OSB, pictate şi apoi amplasate în parcul castelului.

În Măguri, atelierele sunt acum pe ultima sută de metri. Cele două artiste specializate în tehnici handmade, Ancuța Ulmeanu și Alexandra Lăuțaș au ghidat un grup de 30 de copii în crearea de rame foto, păpuși din ață, casete decorate cu tehnica șervețelului, obiecte de decor de uz casnic (sticle, vaze), tricouri personalizate, mărțișoare și de asemenea au inițiat copiii în lucrul grafic pe calculator, deschizându-le astfel noi orizonturi și posibilități de exprimare.

Intervențiile nu au doar o dimensiune ludică și artistică ci își propun să îndrume copiii să reflecteze asupra unor subiecte care țin de comunitatea în care trăiesc – ecologie, reciclarea și refolosirea materialelor, recunoașterea și valorizarea patrimoniului local, formularea creativă de soluții la probleme locale. Totodată, proiectul își propune să încurajeze artiștii să adauge o dimensiune socială și militantă în creațiile lor și în același timp să dezvolte competențe soft în rândul copiilor – încredere în sine, lucru în echipă, comunicare și cooperare, depășirea propriilor limite, empatie.

0 Comentarii

Elefantul Toyo nu a găsit nici un comentariu

Ne pare rău, dar cineva a luat toate comentariile și a fugit cu ele, sau poate nimeni nu a comentat !

Poți fi tu primul lasă un comentariu !

Scrie comentariu

Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 154 Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 155 <

(Nu) Ne place

Marele Picnic ShortsUP la Domeniul Mogoșoaia – 26-28 iulie

Marele Picnic ShortsUP la Domeniul Mogoșoaia – 26-28 iulie   0

Anul acesta, Marele Picnic Cinematografic SHORTSUP și-a descoperit spiritul de aventură: ediția a 6-a este plină de idei, oameni și activități noi. Firesc, deci, se mută vara asta într-un loc [...]

Banner
Banner
Banner
 

Reclamă

Calendar

mai 2019
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031