Gradinita Ana Lugojana
Breaking News
  • Disney Channel va difuza astăzi, „Kim Possible", filmul original Disney Channel, a cărui producție se bazează pe seria animată cu același nume, câștigătoare a numeroase premii în întreaga lume.  Filmul live-action spune [...]
  • Debut poetic la 17 ani: Teodora ȘchiopuO elevă a Colegiului Național Bănățean lansează prima sa carte, un volum de versuri intitulat Pânză cu liniște de har. Cartea e apătură la Editura Partoș în cadrul proiectului Excelența [...]
  • Barbie va fi premiată la premiile CFDA (Consiliul Designerilor de Modă din America) în acest anDeși arată de 20 de ani, anul acesta Barbie  împlinește 60 de ani. Pentru a marca acest eveniment și contribuția ei la industria fashion, dar și a viselor oamenilor tineri [...]

Copiii din Nepal

Delimitare+- ADimensiune Font+- Printează articol
Copiii din Nepal

Nepal – ţara copiilor vulnerabili

Nepal se află în inima munților Himalaya, fiind ţara situată la cea mai mare altitudine. La granița dintre Nepal și China se află cel mai înalt munte din lume, Everest,  care măsoară 8.848 de metri altitudine. În Nepal puteţi vedea rinoceri, tigri, elefanți, căprioare, capre sălbatice, leoparzi de zăpadă, mufloni, crocodili, peste 1.000 de specii de păsări.

Nepalul are o populaţie de  23,2 milioane de locuitori, din care mai bine de jumătate sunt sub 18 de ani și 64% sunt analfabeți. Acest lucru nu este surprinzător dacă ne gândim că doar  30% din copii se înscriu la școală și dintre cei care o fac, doar 27%  reuşesc să termine nivelul primar.

Sărăcia cruntă şi problemele politice au o influenţă mare asupra vieţii copiilor nepalezi. O mare parte din populație trăiește în zone rurale îndepărtate, în așezări răspândite pe dealuri și munții. Unul din trei oameni din Nepal trăiesc în sărăcie extremă, trăind cu mai puțin de 1 dolar pe zi.

Copiii trebuie să lupte împotriva unui sistem de caste care îi discriminează pe mulţi dintre ei, iar fetele se confruntă cu o cultură care tinde să le trateze ca cetățeni de mâna a doua. Violența este considerată o metodă de disciplinare a copiilor şi este acceptată de toată lumea. Drepturile copiilor nu sunt cunoscute în Nepal.

Exploatarea copiilor prin muncă este o problemă gravă și 2,6 milioane de copii din Nepal sunt  trimişi la muncă pentru a asigura un venit pentru familiile lor. În plus , 63 % dintre toți copiii sunt subnutriţi.

Casta este un grop social care se diferenţează de alte grupuri prin origine, religie, culoarea pielii, profesie etc

Când cineva este subnutrit înseamnă că nu are suficientă mâncare şi suferă de foame =

Nepal7Nepal8  Nepal6Nepal5  Nepal4 Nepal2 Nepal1

Poze Nena Lukin
 
Vă prezentăm mai jos o poveste foarte îndrăgită de copiii nepalezi:
Povestea boabei de fasole – चखुंचायागु तंगु कयगू
A fost odată ca niciodată o vrabie foarte îngrijita și curată. Cuibul ei era întotdeauna curat. Într-o dimineață, vrabia a găsit o boabă de fasole şi a fost foarte mulţumită că nu trebuie să îşi petreacă ziua căutând alimente. Așa cum îi era obiceiul, a zburat la râu să se spele. În timpul acesta,  a lăsat boaba de fasole pe un pod. Când s-a întors cu gândul la micul dejun copios care o aştepta, ce credeţi? Boaba dispăruse! A căutat, a căutat pâna când a văzut un tâmplar care se plimba pe pod. Vrabia s-a dus la tamplar şi i-a spus:
“M-am pierdut boaba de fasole. Te rog ajută-mă să o găsesc”.
“Nu mă interesează problema ta”, a spus tâmplarul.
Vrabia, disperată, a căutat mai departe până a dat de un soldat pe care, de asemenea, l-a rugat să o ajute. Dar soldatul i-a răspuns, ca şi tâmplarul, că nu este interesat de problema boabei dispărute.  Mai târziu a apărut pe pod un ministru. Când a auzit de problema vrabiei,  a început să râdă şi şi-a continuat plimbarea. Vrabia era din ce în ce mai disperată şi mai flămândă. În acel moment un împărat maiestuos a apărut pe pod, călare pe un elefant.  Vrabia era sigură  că cea mai puternică persoană din țară o va ajuta. Dar împăratul nici macar nu a bagat-o în seamă. Pe când vrabia stătea acolo abătută, o furnică a venit și a întrebat-o:
“Ce s-a întâmplat?”
Vrabia i-a povestit furnicii cum a pierdut boaba de fasole şi cum nimeni nu vrea să o ajute iar împaratul a ignorat-o complet.
“Fii fără grijă”, a spus furnica. “Vom găsi fasolea împreună”.
Furnica a intrat în urechea elefantului și i-a zis:
“Spune-i regelui să caute fasolea vrabiei sau dacă nu o să te muşc de ureche”.
Elefantul îngrozit i-a spus regelui:
“Ar fi mai bine să ajuţi vrabia, oh rege , sau te voi arunca de pe spatele meu “.
Regele a fost surprins. El l-a chemat imediat pe ministru și i-a ordonat:
“Ori o ajuţi pe vrabie ori ești concediat”.
Ministrul l-a căutat pe capitan şi i-a spus:
“Fă tot ce vrabia spune sau o să dai de necaz “.
Căpitanul l-a căutat pe soldat și i-a dat ordin să caute boaba de fasole a vrabiei. Soldatul, la rândul său, i-a ordonat tâmplarului:
“Găseşte boaba sau te voi  spânzura de acest pod”.
Tâmplarul a căutat-o jumătate de zi și în cele din urmă a găsit boaba pierdută, iar vrabia a mâncat în sfârşit atât de râvnita fasole…

 

0 Comentarii

Elefantul Toyo nu a găsit nici un comentariu

Ne pare rău, dar cineva a luat toate comentariile și a fugit cu ele, sau poate nimeni nu a comentat !

Poți fi tu primul lasă un comentariu !

Scrie comentariu

Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 154 Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 155 <

Copiii lumii

  0

Disney Channel va difuza astăzi, „Kim Possible", filmul original Disney Channel, a cărui producție se bazează pe seria animată cu același nume, câștigătoare a numeroase premii în întreaga lume.  Filmul live-action spune [...]

Banner
Banner
Banner
 

Reclamă

Calendar

mai 2019
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031