Gradinita Ana Lugojana
Breaking News

Modelele copiiilor, bazate pe nevoia de distracţie, de celebritate şi de bani

Delimitare+- ADimensiune Font+- Printează articol
Modelele copiiilor, bazate pe nevoia de distracţie, de celebritate şi de bani

Şcoala Gimnazială Dimitrie Păcurariu Şcheia a propus în cadrul programului “Şcoala Altfel” un proiect intitulat „Ce doresc eu de la viaţă”. Proiectul a găsit sprijin la organizaţia UNICEF România, care susţine activităţile printr-o finanţare în valoare de 6500 lei. În rândurile care urmeză aflam de ce e nevoie de un astfel de proiect şi la ce viseaza elevii din România. Ne-a răspuns la întrebări prof. Ioana Bahrincea, coordonator de proiect şi director al şcolii din Şcheia.

 

Proiectul dvs «CE DORESC EU DE LA VIAŢĂ» îşi propune conştientizarea de către elevi a importanţei alegerii modelelor de viaţă. Explicaţi-ne de ce aţi ales această temă.

Ideea i-a venit un părinte în momentul în care a văzut ce au scris elevii la un examen al maturităţii, un examen foarte important în viaţa unui tânăr, examenul de bacalaureat, când au numit ca modele de viaţă fotbalişti, primari, fotomodele, vedete de televiziune, personaje carismatice din mass-media, de la acel moment.

La ce viseaza o elevă de 10-12 ani? Dar un băiat de această vârstă?

Modelele lor sunt luate de pe internet, de la televizor și se referă strict la clipa prezentă, hedonism, nevoia de distracţie, de celebritate şi de bani. Fetele doresc să ajungă frumoase ca Bianca Drăguşanu iar băieţii, fotbalişti cunoscuţi precum Adrian Mutu. Adolescenţa este vârsta la care elevii îşi caută modele în afara familiei, de cele mai multe ori aruncându-şi ochii pe micul ecran, visează la faimă, bani, recunoaştere şi visează să depășească standardele pecuniare ale familiei în care trăiesc, fără să facă prea mare efort pentru aceasta.

Putem vorbi de o influenţă negativă a televizorului în alegerea modelelor?

Da, cu siguranţă. Elevii şcolilor noastre folosesc la fel ca oricare copil din România în mod excesiv calculatorul şi televizorul. Trăim într-o lume comercială, suntem o piaţă de desfacere a Uniunii Europene, consumăm mult, fără discernământ şi copiii noştri consumă reclame comerciale, scandaluri mediatice drept care îşi doresc să fie precum vedetele de la televizor. Expuşi unui astfel de asalt mediatic, fără discernământul unui adult, pot ajunge să-şi creeze modele de viaţă alese în mod greşit.

S-au schimbat modelele o dată cu trecerea anilor?

Cred că nu s-a schimbat mare lucru. Însă, pe vremea când eram noi adolescenți, nu era o mediatizare atât de agresivă. Acum viața privată a vedetelor este excesiv expusă, mai ales din dorința lor de a fi foarte cunoscute și astfel, persoane fără prea mari valori morale, precum Bianca Drăguşanu, Cătălin Botezatu, Radu Mazăre sau Gigi Becali devin modele de viaţă ale adolescenților din ziua de astăzi.

Proiectul a fost propus de un părinte. Cat de conştienţi sunt părinţii în general de faptul că valorile morale sunt aproape inexistente în alegerile de viaţă ale adolescenţilor şi că aspectul fizic primează, de exemplu, atunci când îşi aleg un model?

Consumăm fără să avem nevoie, facem credite fără să fie necesar, ne creştem copiii după emisiuni oferite de posturile TV, emisiuni pe care publicul le cere. Majoritatea dintre noi este nemulţumită de felul în care arată, societatea pune preţ mai mult pe frumuseţea fizică, ni se servesc drept modele păpuşa Barbie, fotomodelele, moderatorii de televiziune, filmele care te fac să te simţi vinovat că nu eşti perfect și tânăr mereu. Proiectul este un strigăt de ajutor al părinţilor care, de cele mai multe ori, constată că problemele zilnice sunt din ce în ce mai greu de controlat: nu ajung banii, plăţile la bănci devin biruri insuportabile, copiii sunt tot mai greu de înţeles, nu sunt mulţumiţi cu ce au în casă, nu le mai place nimic din ce au, părinţi care, în primul rând, nu mai găsesc timpul necesar pentru a se ocupa de copii. E un proiect pentru părinţi şi pentru copiii lor.

Putem vorbi de o societate iresponsabila în România la ora actuală?

O parte a membrilor societății actuale este, într-adevăr, iresponsabilă și tocmai de aceea am realizat acest proiect, pentru a oferi adolescenților și părinților acestora o alternativă, pentru a le deschide mintea şi a le sugera să îşi caute modele în cărţi, în bibliografiile oamenilor celebri pentru care au admiraţie şi cu care și-ar dori să semene. Cel mai adesea este vorba de oameni cu care ar trebui să avem pasiuni comune, cu care împărtăşim aceleaşi valori şi care activează în aceleaşi domenii ca şi noi.

Fără să fim pesimişti, realitatea arată că mulţi tineri nu sunt conştienţi de riscurile drumului pe care îl aleg…

Da, de aceea am încheiat un parteneriat cu Agenţia Împotriva Traficului de Fiinţe Umane. De cele mai multe ori fetele şi băieţii, din dorinţa de a fi observaţi, remarcaţi, ajung victimele traficanţilor de carne vie şi sfârşesc în mod tragic. Rănile sufleteşti nu pot fi prea uşor vindecate. Noi dorim să le facem cunoscute evenimente nefericite și cauzele acestora care au distrus vieţi.

Proiectul Dvs participă la competiţia Şcoala Altfel. Cum şi cât de “altfel” ar trebui să fie şcoala din România?

Nu toţi elevii pot face performanţă, nu toţi pot învăţa în mod tradiţional, frontal, unii învață prin proiecte. Pot fi realizate foarte multe proiecte în şcoală: proiecte de antreprenoriat, de voluntariat, care să-i ajute să se cunoască, să capete încredere în ei şi în forţele lor. Copiii îşi doresc să facă şcoala şi altfel. Foarte mulţi profesori vor să închidă catalogul şi să meargă în bănci ca să fie alături de elevii lor sau să iasă cu ei în natură ca să le prezinte obiectul de studiu într-un mod aparte, stimulându-le curiozitatea, nevoia de cunoaştere şi interesul pentru lectură, o alternativă pentru folosirea excesivă a televizorului ca mijloc de divertisment. Proiectul nostru a găsit sprijin la organizaţia UNICEF România, care ne susţine activităţile printr-o finanţare în valoare de 6500 lei, bani cu care noi ne putem desfăşura activităţile aşa cum ne-am dorit.

 

Va invităm să accesati pagina de facebook a şcolii, unde găsiţi multe exemple de proiecte şi activităţi desfășurate cu și pentru elevi:

https://www.facebook.com/notes/scoala-scheia/ce-doresc-eu-de-la-viata/265488230297539

 

0 Comentarii

Elefantul Toyo nu a găsit nici un comentariu

Ne pare rău, dar cineva a luat toate comentariile și a fugit cu ele, sau poate nimeni nu a comentat !

Poți fi tu primul lasă un comentariu !

Scrie comentariu

Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 154 Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 155 <

Banner
Banner
Banner
 

Reclamă

Calendar

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728