Gradinita Ana Lugojana
Breaking News

Mărţişorul a fost inclus în patrimoniul imaterial cultural al UNESCO

Delimitare+- ADimensiune Font+- Printează articol
Mărţişorul a fost inclus în patrimoniul imaterial cultural al UNESCO
Articole asemănătoare

Mărţişorul a fost inclus în lista reprezentantivă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii. Este decizia luată zilele ttrecute în cadrul sesiunii Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de la Jeju, Coreea de Sud. pe 1 martie, când vei da sau primi mărțișoare, să te gândești că acesta e deja un simbol al culturii mondiale, de care acum știe toată lumea.

Mărţişor, Mărţişug sau Marţ era consemnat de etnologii începutului de secol XX ca obicei de 1 martie, prezent nu numai la români, ci şi la bulgarii şi albanezii din Balcani. Conform tradițiilor, țăranii păstrau obiceiul în fiecare început de primăvară, ca semn protector împotriva bolilor şi a nenorocului. Există diferențe între porțul mărțiușorului, de la o țară la alta, însă semnificativ e că peste tot e păstrat firul roșu-alb.

În spațiile slave bunăoară, fetele sunt cele care dau mărțșișoare băieților. La Bulgari de exemplu, mărțișorul nu s epoartă în piept, ca la noi, în România, ci legat la încheietura mâinii. Sunt locuri unde se poartă mărțișorun un anume număr de zile, apoi șnurul se leagă în copac.

GettyImages-629728621-595a4bec5f9b58843f1cb89c Mărţişorul este strâns legat de tradiţiile Anului Nou, sărbătorit în trecut în luna martie, ca formă primitivă de celebrare a Anului Agrar, corelat cu ciclurile vegetative şi astronomice.

La români, mărţişorul, ca obiect simbolic, a fost alăturat babei Dochia, personaj mitologic, a cărei zi era sărbătorită la 1 martie.

Cercetătorul Ion Ghinoiu spune despre şnurul de mărţişor că este o funie a timpului, de 365 sau 366 de zile, toarsă de însăşi legendara Dochie, în timp ce urca cu oile la munte. Se spune c ă baba Dochia toarce firul anului primăvara, la naşterea timpului calendaristic.

0 Comentarii

Elefantul Toyo nu a găsit nici un comentariu

Ne pare rău, dar cineva a luat toate comentariile și a fugit cu ele, sau poate nimeni nu a comentat !

Poți fi tu primul lasă un comentariu !

Scrie comentariu

Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 154 Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 155 <

(Nu) Ne place

Marele Picnic ShortsUP la Domeniul Mogoșoaia – 26-28 iulie

Marele Picnic ShortsUP la Domeniul Mogoșoaia – 26-28 iulie   0

Anul acesta, Marele Picnic Cinematografic SHORTSUP și-a descoperit spiritul de aventură: ediția a 6-a este plină de idei, oameni și activități noi. Firesc, deci, se mută vara asta într-un loc [...]

Banner
Banner
Banner
 

Reclamă

Calendar

mai 2019
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031