Gradinita Ana Lugojana
Breaking News

Măriuca, cea mai tânără eroină din istoria României, s-a jertfit pentru patrie la 12 ani

Delimitare+- ADimensiune Font+- Printează articol
Măriuca, cea mai tânără eroină din istoria României, s-a jertfit pentru patrie la 12 ani
Articole asemănătoare

Acum 100 de ani, la Mărășești, s-a dat cea mai eroică (deopotrivă cea mai grea și îndelungată) bătălie din primul război mondial. O fetiță de 12 ani a fost una din cele mai mari eroine ale luptei. Știai asta? Manualele de istorie nu scriu despre Maria Ion Zaharia, așa că îți povestim noi. Ea este cea mai tânără eroină din istoria României.

Maria Ion Zaharia, Măriuca din Pădureni (Vrancea), cum îi spuneau cu toții, avea numai 12 ani în vremea aceea. Dacă ar fi trait azi ar fi fost în clasa a V-a, sau a VI-a, în vacanța de vară.

În 1917 ea stătea la bunic, în livada căruia ostașii români amenajaseră un post de observație. Dintr-un nuc, soldatul transmitea telefonic artileriștilor coordonatele de atac, o misiune extrem de importantă, care a dus la forțarea trupelor inamice să se retragă.

Măriuca s-a împrietenit cu soldații români a învățat  să folosească binoclul și să observe, ba chiar și să transmită corect coordonatele inamicilor. Când soldatul observator a fost împușcat, Măriuca e cea care i-a luat locul. „Vreau să fac și eu ceva pentru țară” s-a spus telefonistului care transmitea, mai departe, informațiile observate de fată cu binoclul. Așa începe fata să transmită pozițiile dușmanului. A stat în pom ore în șir, a observant cum erau localizate trupele germane, a transmis informațiile soldatului telefonist, care a transmis mai departe, iar bateria de tunuri române lovea conform indicațiilor fetei. Nemții au avut pierderi uriașe în sectorul controlat de privirea fetiței. La un moment dat, însă, germanii și-au dat seama că sunt urmăriți dintr-un pom, au identificat nucul, și au tras asupra lui. Prima lovitură a retezat doar câteva crengi, iar Măricuca nu a vrut să își părăsească postul de observație. A doua ghiulea însă, i-a fost fatală.

phpThumb_generated_thumbnailjpeg

În cinstea sacrificiul făcut, trupul neînsuflețit al Măriucăi a fost depus în Mausoleul Mărășești.

În satul Haret, al bunicului Măriucăi, în anul 1977, a fost ridicat un monument pe locul nucului, iar în fața școilii, unde a învățat copila-eroină, în același an s-a ridicat un bust al ei. Mai mult, în București, în sectorul 4, o stradă din cartierul Apărătorii Patriei, poartă numele Măriuca în amintirea eroinei de la Mărășești.

0 Comentarii

Elefantul Toyo nu a găsit nici un comentariu

Ne pare rău, dar cineva a luat toate comentariile și a fugit cu ele, sau poate nimeni nu a comentat !

Poți fi tu primul lasă un comentariu !

Scrie comentariu

Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 154 Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 155 <

Banner
Banner
Banner
 

Reclamă

Calendar

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031