Gradinita Ana Lugojana
Breaking News

Fenomenul de bullying ia amploare în România. Cum sunt afectaţi copiii?

Delimitare+- ADimensiune Font+- Printează articol
Fenomenul de bullying ia amploare în România. Cum sunt afectaţi copiii?

În urmă cu câteva săptămâni publicam o ştire despre situaţia îngrijoratoare a copiilor din România. Aşa cum reiese din  statistici, nu mai puţin de şapte cazuri de abuzuri asupra copiilor au fost înregistrate pe zi anul trecut de Telefonul Copilului. Pentru a afla amănunte, i-am adresat câteva întrebări doamnei Cătălina Florea, Director Executiv Asociaţia Telefonul Copilului.

Cifrele pe 2013 sunt îngrijorătoare. Ce se întâmplă în România?
Analiza problemelor cu care se confruntă copiii din România astăzi a fost realizată în urma apelurilor copiilor la 116 111, linia telefonica gratuită care le este dedicată. Am identificat printre principalele probleme semnalate în 2013 de copii la numărul 116111: nevoia de comunicare si neînţelegerile cu părinţii. De asemenea, depresia, tulburările de comportament, gândurile suicidale, automutilarea reprezintă probleme semnificative exprimate de ei. Am vorbit totodata despre probleme sentimentale, despre dependenţa de dispozitive digitale (smartphone, iPad, jocuri virtuale) şi, nu în ultimul rând despre «bullying», fenomen existent atât în mediul şcolar, cât şi în mediul online. Asociaţia Telefonul Copilului desfăşoară în prezent un program de prevenire a fenomenului bullying, iar mai multe informaţii se regăsesc pe website-ul organizaţiei www.telefonulcopilului.ro

Pe cine dăm vina pentru vulnerabilitatea copiilor? Pe stresul părinţilor, pe societatea indiferentă, pe un sistem şcolar ineficient…
Toate cauzele pe care le-aţi enumerat sunt valabile şi, din păcate, tot mai prezente.

Cât de mult se implică profesorii şi învăţătorii? Când un copil e trist, depresiv şi abuzat, cadrele şcolare ar trebuie să observe că ceva nu este în regulă…
Printre persoanele care ne apelează în astfel de situaţii se află şi cadre didactice, însă schimbările de comportament ale copiilor pot fi identificate cel mai bine de părinţi, cu singura condiţie să petreacă timp în fiecare zi cu proprii copii. Persoanele cele mai semnificative în viaţa unui copil sunt părinţii, de aici şi nevoia de comunicare şi atenţie despre care copiii ne vorbesc la telefonul copilului 116 111.

Există vreo explicaţie pentru creşterea numărului de abuzuri sexuale? (în 2013 cu 12,85 % mai mare faţă de 2012)
Copiii nu sunt conştienţi cu privire la pericolele sociale grave la care pot fi expuşi, în principal din cauza lipsei de informare, din cauza lipsei educaţiei sexuale, din cauza socializării online cu persoane pe care nu le-au întâlnit niciodată, dar pe care le consideră prieteni. Am desfăşurat în anul 2012 un proiect de prevenire a traficului de minori, împreună cu Poliţia Română şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, iar primii paşi au fost aceia de evaluare a problemei, iar rezultatele au fost îngrijorătoare: mai mult de 50% dintre copii ar accepta să însoţească un necunoscut în schimbul promisiunii unei vieţi mai bune, în schimbul unui cadou sau chiar pentru a servi un suc într-o localitate învecinată domiciliului lor. Foarte mulţi copii au conturi de messenger şi au furnizat date cu caracter personal precum nume, prenume, adresa de domiciliu, unitatea de învăţământ la care sunt înscrişi. Si de aici riscurile la care sunt mereu expusi.

În unele ţări, dacă părinţii îşi bat copiii, pot fi pedepsiţi cu închisoarea. Chiar şi o palmă este suficientă. Este pedeapsa corporală, cu masură, o formă de disciplinară?
Pedeapsa corporala nu este niciodată o forma de disciplinare, dimpotrivă. Cea mai bună formă de disciplinare este comunicarea. Un copil are capacitatea de a înţelege doar dacă i se explică.

Vă rugăm să le explicaţi cititorilor ce este de fapt Telefonul Copilului…
Telefonul Copilului 116 111 este singurul serviciu telefonic dedicat copiilor şi adolescenţilor la nivel naţional. Toate apelurile sunt confidenţiale, cu excepţia situaţiilor în care viaţa unui copil se află în pericol şi trebuie să anunţăm autorităţile pentru a salva vieţi. Noi nu ne aflăm la celalalt capăt al firului pentru a lua locul părinţilor, al prietenilor sau al celor la care un copil apelează când are nevoie de ajutor. Daca sunt, însă, situaţii în care un copil simte ca nu poate vorbi cu niciunul dintre ei, noi îl ascultăm. Suntem aici pentru a oferi copiilor o opţiune. În loc să încerce să se descurce singuri când au o problemă, ne pot suna pe noi. Apelul către 116 111 este posibil din reţelele Romtelecom şi Cosmote, gratuit, oricand de luni până duminică, în intervalul orar 08.00 – 00.00.

Unii cititori ne-au atras atenţia că numărul Dvs e prea greu şi prea lung…
116 111 este numărul unic european pentru telefonul copilului, iar alegerea acestuia a reprezentat rezultatul unui sondaj realizat printre copii la nivel european.

 “STOP BULLYING”

Principalul proiect pe care îl derulăm în acest an se numeşte „STOP BULLYING” şi vorbeşte despre un fenomen care în România ia amploare. Cum se manifestă? Un copil este etichetat, tachinat, batjocorit în cercul său de cunoştinţe sau de către colegi care îl strigă într-un anume fel (făcând referire la aspectul fizic sau probleme de ordin medical/familial). Uneori aceste tachinări se transformă în îmbrânceli sau chiar, în unele cazuri, în atacuri fizice. Îi auzim de foarte multe ori pe copiii din jurul nostru spunând lucruri mai puţin frumoase la adresa altor copii sau folosind apelative de genul: grasule/graso, aragaz cu patru ochi etc. Ceea ce poate nu ne dăm seama este în ce măsura aceste cuvinte dor sau măsura în care aceste cuvinte afectează copilul şi percepţia sa despre sine şi despre ceilalţi. Uneori avem tendinţa, chiar şi noi, ca adulţi, să nu dăm o prea mare importanţă acestui tip de comportament sau sa il consideram o joaca de copii. De fapt, copiii si adolescentii sufera enorm din cauza acestui fenomen.

 “PARTICIPAREA COPIILOR”

Un alt proiect se numeşte “PARTICIPAREA COPIILOR” şi ne oferă posibilitatea de a adapta serviciile pe care noi le oferim la telefonul copilului, la nevoile copiilor şi adolescentilor. Este un proiect în care suntem împreună cu alte 4 organizaţii europene din Cehia, Slovacia, Bulgaria şi Polonia. Vom derula şi alte 2 proiecte, pe care le vom anunţa, însă, la momentul lansării lor.

Pentru detalii şi informaţii accesaţi http://www.telefonulcopilului.ro/

0 Comentarii

Elefantul Toyo nu a găsit nici un comentariu

Ne pare rău, dar cineva a luat toate comentariile și a fugit cu ele, sau poate nimeni nu a comentat !

Poți fi tu primul lasă un comentariu !

Scrie comentariu

Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 154 Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 155 <

Banner
Banner
Banner
 

Reclamă

Calendar

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728