Gradinita Ana Lugojana
Breaking News

Crucea Roșie Deva, meditații gratuite pentru elevii hunedoreni

Delimitare+- ADimensiune Font+- Printează articol
Crucea Roșie Deva, meditații gratuite pentru elevii hunedoreni

Crucea Roșie Deva a decis la începutul acestui an să vină în sprijinul comunității și să devină un partener permanent al acesteia. A propus și a primit sprijin din partea Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara pentru un proiect de suflet. Este vorba despre meditații gratuite pentru elevii care urmează să susțină examenul de bacalaureat în vara anului 2015. Derularea acestui program dorește să creeze și o punte de legătură mai puternică între elevi și profesori datorită faptului că activitățile au loc în afara spațiului unităților de învățământ.  Aflăm detalii de la Dan Terteci, președinte la Crucea Roșie Deva.

1. De unde a apărut ideea acestor meditații gratuite?
Ne-am propus să devenim un partener activ al comunității în care activăm. Este adevărat că principala preocupare a Crucii Roșii este alinarea suferinței și ajutorarea persoanelor care au nevoie de un ajutor real. Plecând de la această realitate am considerat că tot o suferință este și faptul că un părinte cu posibilități materiale reduse nu îi poate asigura copilului său o pregătire suplimentară pentru examenul de bacalaureat. Apoi, ne-am gândit că ajutorarea celor cu nevoi nu se poate face dacă nu asigurăm perpetuarea valorilor în cadrul societății.
Referitor la meditații, trebuie subliniat un aspect foarte important, și anume că și în familiile sărace există copii cu potențial foarte bun, copii care se pierd sau ar avea rezultate și mai bune dacă ar beneficia de un suport suplimentar. Așadar, ideea meditațiilor gratuite a apărut ca răspuns la o nevoie socială am putea spune, dovadă fiind și faptul că încă din prima zi de activitate au venit elevi dornici să se pregătească suplimentar pentru examenul de bacalaureat.

2. De ce au nevoie elevii de meditații ca să treacă bacalaureatul? Nu oferă scoala sufieciente informații și cunoștințe?
Răspunsul este simplu, cred eu: au nevoie pentru că nu sunt suficient pregătiți. Asta dacă e să ne raportăm doar la cei care au nevoie să „treacă” bac-ul. Vreau să subliniez faptul că aceste meditații nu înlocuiesc nici orele de curs, nici pregătirea suplimentară din cadrul școlilor, este o alternativă gratuită la meditațiile pe care părinții le oferă suplimentar și în particular copiilor lor. Nu pot aprecia eu dacă școala oferă sau nu suficiente informații sau cunoștințe, dar trebuie să recunoaștem un dezinteres față de actul educațional al elevului și, uneori, al dascălului, insuficient motivat. Noi am dorit să facem, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Județului Hunedoara, un mecanism funcțional la care să poată apela cei care doresc, cei care simt că au nevoie de pregătire pentru a lua examenul de bacalaureat sau pentru a obține rezulte și mai bune.

3. Putem vorbi la ora actuala de un sistem educațional deficitar în România?
Da, putem să vorbim despre un sistem educațional deficitar în România, iar prima deficiență, pe care o găsim oriunde în societate, este lipsa de atitudine, de preocupare, de implicare fără a primi imediat un folos material, o răsplată a muncii depuse. Nu mai mișcăm un deget fără să ne întrebăm ce ne iese. Vorbesc despre un fenomenul preponderent (pentru că există, și asta este îmbucurător): mulți oameni sar în ajutorul semenilor, nu dezinteresați, pentru că asta ar înseamna să frizeze patologicul, ci pentru că nu există răsplată mai mare decât licărul de bucurie din ochii celuilalt. Apoi, ce răsplată îți mai trebuie decât să știi că ai sculptat un viitor, un destin, că devenirea unui om este și contribuția ta!? De aceea, cred că e nevoie să ne implicăm cu toții în cercurile noastre de influență socială. Da, avem deficiențe, conchid eu, în principal la nivelul atitudinii celor din sistem, elevi și profesori, dar și în ceea ce privește gestionarea resursei publice cu privire la asigurarea bazei materiale corespunzătoare în procesul didactic.

4. Dacă meditațiile sunt calea spre etapa superioară (de la liceu la facultate), putem considera că doar elevii care își permit financiar vor avea o șansă să studieze mai departe?
Nu meditațiile în sine reprezintă cheia de boltă, ci pregătirea, or în situația descrisă mai sus o activitate educațională insuficient susținută de societate, acestea reprezintă o complementaritate. Nu se poate face educație fără bani, e un adevăr trist, dar mai trebuie făcut ceva, dirijate și redirijate fondurile publice pentru susținerea valorilor reale, pentru pregătirea tinerilor cu potențial. Limitarea la ajutorarea săracilor cu o pâine, un kilogram de zahăr sau un litru de ulei nu generează cadrul pentru producerea resurselor necesare care să asigure în viitor o protecție socială corespunzătoare. Este ca atunci când macini tot grâul și îl faci pâine, iar ogorul îl lași nesemănat. Anul viitor vei muri de foame.

5. Aveți multe cereri din partea elevilor?
Nu există cereri în sensul propriu al termenului, pentru că așa cum am spus, am dorit să existe un mecanism funcțional la care să poată apela doritorii. Aici vreau să adaug că nu ne adresăm exclusiv liceenilor din anul terminal, ci și celor care au susținut examenul și nu au reușit să promoveze una sau mai multe probe ale acestuia. Deci pot să vină la meditații și cei care au terminat liceul în anii precedenți.

6. Cum selectați elevii care sa beneficieze de meditații gratuite?
Nu-i selectăm, ei vin, intră în sală în limita locurilor disponibile și trec la treabă, la învățare. Dacă vom depăși numărul de locuri, mă îndoiesc, dar m-ar bucura să fi așa, o să alocăm spații suplimentare în acest sens și o să regândim programul activităților.

7. Câteva cuvinte despre voluntariatul din partea profesorilor…
Asta este surpriza cea mare și mă refer la o surpriză plăcută. Am contactat Inspectoratul Școlar al județului Hunedoara și i-am solicitat un parteneriat în acest sens. Mă gândeam că dacă o să găsim trei, patru profesori, poate suplinitori, o să fie bine. Au răspuns prezent 12 profesori foarte bine pregătiți, profesori gradul I, oameni care s-au arătat deschiși și dispuși să sacrifice din timpul lor pentru o vocație, pentru destinele celorlalți, pentru bucuria de a fi om. Surprinderea a fost că avem profesori din alte localități, care fac naveta pentru a acorda meditații celor care doresc să învețe. Salutăm deschiderea de care au dat dovadă profesorii în sprijinirea acestui proiect. Ceea ce trebuie spus este că absolut toți cei implicați fac muncă voluntară, nefiind retribuiți pentru efortul depus.

Activitățile se desfășoară la sediul filialei hunedorene de Crucea Roșie din Deva.  Cum se derulează proiectul!? În fiecare zi, un profesor va fi prezent la ora 17.00 la sediul Crucii Roșii pentru susținerea orei de pregătire. Pot beneficia de pregătire toți cei care urmează să susțină examenul de bacalaureat în această sesiune, indiferent dacă mai sunt sau nu elevi. Meditațiile au început din data de 2 martie 2015 și se vor acorda până la sfârșitul anului școlar în curs.

Elevii și profesorii interesați se pot adresa la adresa: dan@terteci.ro

Mai jos vă explicam câteva cuvinte:

A perpetua = a face să dureze

Preponderent = superior ca importanță, ca valoare

A friza = A fi pe punctul de a atinge ridicolul, nebunia

Patologic = bolnăvicios, morbid, anormal

2 Comentarii

  1. scoala 2 simeria 11:07, mart. 13, 2015

    Foarte frumoasa initiativa!

    Replică la acest comentariu
  2. Dinu si Mario 11:09, mart. 13, 2015

    Suntem doi elevi de la Uricani si am vrea sa venim, dar nu avem cu ce. Poate cumva Crucea Rosie sa ne ajute cu transport?

    Replică la acest comentariu

Scrie comentariu

Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 154 Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 155 <

Banner
Banner
Banner
 

Reclamă

Calendar

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728