Gradinita Ana Lugojana
Breaking News

Despre Școala de Bășini și motani magicieni – interviu cu Alexandra Rusu, autoarea Cărții năsoaselor

Delimitare+- ADimensiune Font+- Printează articol
Despre Școala de Bășini și motani magicieni – interviu cu Alexandra Rusu, autoarea  Cărții năsoaselor

Alexandra Rusu a scris o carte fantastică cu personaje fantastice. Un motan snob și puțin magician, Maurizio Furlini, trei prințese obsedate de frumusețe, un castel din piftie și nu în ultimul rând Michael Jackson și James Joyce. Cartea năsoaselor este o carte pentru oameni cu simțul umorului, care apreciază ironia și mai ales autoironia și care înțeleg că o lume scârboasă poate fi fermecătare și fascinantă.  Cartea a fost lansată în mai multe orașe din țara, iar în urmă cu câteva zile Elefantul Toyo a întâlnit-o pe autoare la librăria “La Două Bufnite” din Timișoara. Mai jos Alexandra ne povestește despre ea și despre lumea din cartea ei. 

Ce se predă la Înalta Școală de Idei, Comprese și Bășini?
Se predau bunele maniere despre care eu cred în general că sunt o mare capcană, adică te obligă cumva să te conformezi, ceea ce e, pe de o partă, mutilat, pe de altă parte confortabil.
 
 De ce mutilant?
 Pentru că evident taie ceva din tine. Evident Maurizio este un exemplu foarte bun, el e un exponent de succes al acestei școli, dar e evident că ceva din el l-a făcut să fie la un moment dat rejectat. El nu a aparținut până la urmă acelui spirit. Ce te învață Școala este ipocrizia, iar Maurizio are, cred eu, o duplicitate, o dualitate… e oricum foarte ipocrit și uns cu toate alifiile. Pe de altă parte are și o fărâmă de onestitate, de adevăr, de sensibilitate față de lume și de creaturile năsoase pe care  vrea să le mărite, le iubește… și Școala de Bășini sper să fie despre asta, despre ipocrizia care se învață, dar căreia câteva ființe acolo îi scapă, deși au învățat bine lecția, dar nu o aplică până la capăt.
 
 Trimitem politicienii români la această Școală?
 Cred că au fost deja acolo, cei mai buni dintre ei,  dar unii nu au trecut Marele Test de Absolvire. Ei nu sunt ca motamul Furlini, el mai are un rest de onestitate și de deschidere față de lume, de înțelegere și disponibilitate. Nu pot să mă gândesc acum la un politician care să mai aibă asta.  

alexandra bufnite
 

De unde vin numele personajelor?
Au venit o dată cu personajele, nu a fost nicio ezitare. Au venit împreună. Furlini a fost Furlini din momentul zero. Acum o să-ți spun un secret: în mintea mea el un motan gay și așa rămâne, deși lucrul asta nu apare în carte și nici nu este important pentru carte. Personajele sunt foarte organice cu numele lor.  
 
 Cum e o zi de muștar?
 Ai ai… e o zi în care mergi la job, muncești mult și nu apuci să citești nicio pagină de carte, și ai un laptop greu în spate…când am zile din astea mă simt ca într-o mlastină labirint în care munca nu se termină niciodată pentru că ea e făcută să nu se termine niciodată. Când ajung târziu la David, băiețelul meu, e o zi de muștar.
 
 Cum ar fi o conversație între motanul Furlini, Harry Potter și Michael Jackson?  Ce și-ar spune ei dacă ar citi cartea ta?
 Nu știu ce ar spune Michael, dar pentru mine apariția lui în carte este o chestie serioasă, eu chiar am încercat să îmi descifrez mie spiritul acestui om, e un personaj care mă fascinează. El a trăit pe bune povestea năsoaselor. Nu știu ce i-ar spune el lui Harry Potter, care în ochii mei e un personaj plin de succes, el și Michael sunt antagonici. Michael Jackson a avut tot succesul lumii, a fost mega star, dar a fost complet nefericit, pe când Harry Potter pare să fie un personaj cu un traseu clasic al eroului, e un câștigător chiar dacă a avut un traseu dificil. Iar Furlini e între ei doi, cred că în conversația asta s-ar poziționa ca un fel de mediator, are ceva din amândoi. Ar putea fi foarte interesant un astfel de dialog. Ar putea să vorbească despre succes!
 
 Cartea se termină oarecum brusc, Furlini are niște planuri…Ce urmează?
 Nu mai aveam energie, nu puteam duce personajele mai departe, deși ele ar mai fi avut suflu. Poate o să mai scriu ceva cu ele, teatru sau în mediul digital.  

Foto: La Doua Bufnite, Facebook Alexandra Rusu

0 Comentarii

Elefantul Toyo nu a găsit nici un comentariu

Ne pare rău, dar cineva a luat toate comentariile și a fugit cu ele, sau poate nimeni nu a comentat !

Poți fi tu primul lasă un comentariu !

Scrie comentariu

Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 154 Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 155 <

Banner
Banner
Banner
 

Reclamă

Calendar

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728