Gradinita Ana Lugojana
Breaking News

Descoperire fantastică în România: crocodilul pitic

Delimitare+- ADimensiune Font+- Printează articol
Descoperire fantastică în România: crocodilul pitic
Articole asemănătoare

Cercetătorii au făcut o descoperire epocală în România: ei au identificat o nouă specie de crocodil, în Bazinul Hațeg. Specia descoperită aparține unei linii evolutive considerate dispărută la limita Jurasic-Cretacic, au declarat paleontologii Vlad Codrea și Marton Venczel din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Aceștia au publicat în revista Cretaceous Research un studiu despre descoperirea unui craniu de crocodilifom pitic în Bazinul Hațeg, din localitatea Pui.

Craniul noului gen și noii specii pentru știință Aprosuchus ghirai ( Eusuchia, Family Atoposauridae ) este excepțional și tridimensional conservat. Mandibula s-a păstrat în conexiune cu craniul, iar șirurile dentare sunt aproape complete, afirmă cercetătorii clujeni. Până la această publicare, localitățile din Bazinul Hațeg, precum și din întreaga Transilvanie, au furnizat în majoritatea situaților doar dinți izolați, fragmente de craniu sau mandibule provenind de la un atoposaurid de dimensiuni mai mari numit Sabresuchus Sympiestodon de la dinții săi caniniformi, în formă de pumnal.

S-a descoperit că Aprosuchus și Sabresuchus erau specii apropiate, chiar înrudite, cu origini într-o linie cunoscută din Europa odată cu Jurasicul târziu (ex. Atoposaurus, Knoetschesuchus, Alligatorium, Alligatorellus) și Cretacicul timpuriu ( Theriosuchus). Noua descoperire arată că această linie a supraviețuit până la sfârșitul Erei Mezozoice, în Maastrichtian ( aproximativ 69-70 milioane ani).

Dentiția caracteristică micului crocodil Aprosuchus Ghirai indică o hrană bazată pe artropode și mici vertebrate. Descoperirea completează bestiarul vertebratelor pitice cunoscut din așa-numita Insulă Hațeg, ilustrând biodiversitatea remarcabilă continentală din Cretaciul Terminal.

Text realizat de Diana Dărăștean

 

 

 

 

0 Comentarii

Elefantul Toyo nu a găsit nici un comentariu

Ne pare rău, dar cineva a luat toate comentariile și a fugit cu ele, sau poate nimeni nu a comentat !

Poți fi tu primul lasă un comentariu !

Scrie comentariu

Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 154 Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 155 <

(Nu) Ne place

Copiii de la Juventus Academy Bucuresti sunt cei mai buni din lume. Au câștigat JA World Cup 2019

Copiii de la Juventus Academy Bucuresti sunt cei mai buni din lume. Au câștigat JA World Cup 2019   0

Fotbalul românesc are viitor. Au demonstrat-o copiii de la Juventus Academy București, conduși de managerul general Massimo Pedrazzini, care au câștigat Campionatul Mondial al Academiilor Juventus, la care au participat [...]

Banner
Banner
Banner
 

Reclamă

Calendar

iunie 2019
L Ma Mi J V S D
« mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930