Gradinita Ana Lugojana
Breaking News

De Sânziene e Ziua Universală a Iei: 24 iunie

Delimitare+- ADimensiune Font+- Printează articol
De Sânziene e Ziua Universală a Iei: 24 iunie
Reper identitar, ia este sărbătorită, începând cu anul 2013, în noaptea „cerurilor deschise”, de Sânziene. Croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză, cu o deschizătură în partea de sus, ia este o cămaşă de sărbătoare, din pânză albă, bumbac, in sau borangic, împodobită cu broderii transmise de la o generaţie la alta, folosind motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natură.
 
Ziua Universală a Iei celebrează feminitatea deopotrivă cu piesa principală a costumului popular românesc, termenul „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești.
Redescoperită permanent, ia a stârnit întotdeauna fascinație în rândul artiștilor. Nu întâmplător, Pictorul francez Henri Matisse a reprodus ia în cunoscuta pictură „La blouse roumaine”, dar și în „Visul”. Matisse îi mărturisea lui Pallady într-o scrisoare că realizarea „Visului” a durat un an.
Pictori români precum Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion au surprins frumusețea și varietatea cămășii populare feminine în tablourile lor.
Dar cea care a “promovat”, cum am spune astăzi, ia de la portul popular la “fashion” a fost Regina Maria.
Tablourile lui Matisse cu ia românească l-au inspirat, după peste patru decenii, pe creatorul de modă Yves Saint Laurent, care le-a dedicat colecţia sa haute couture de toamnă-iarnă 1981, prezentată la Paris şi intrată de-acum în istoria modei. Saint Laurent a fost urmat de alți mari creatori: Kenzo sau Jean Paul Gaultier, care, la rândul lor, s-au inspirat din cămaşa populară românească după ce Nadia Comăneci a apărut la un eeveniment public internațional, îmbrăcată cu o ie. Au urmat creaţii de Oscar de la Renta, Agatha Ruiz de la Prada, Anna Sui și Philippe Guilet cu un mare succes pe catwalk. Și merită amintită cântăreaţa Adele care apărea, în 2013, în revista americană Vogue într-o creaţie Tom Ford, ce reinterpreta iile din zona Sibiului.
Ziua Universală a Iei a debutat la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”, fiind preluată cu succes de comunităţile româneşti din zeci de ţări.
Sursa: Muzeul Național al Banatului
Foto: Vogue

0 Comentarii

Elefantul Toyo nu a găsit nici un comentariu

Ne pare rău, dar cineva a luat toate comentariile și a fugit cu ele, sau poate nimeni nu a comentat !

Poți fi tu primul lasă un comentariu !

Scrie comentariu

Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 154 Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 155 <

Banner
Banner
Banner
 

Reclamă

Calendar

septembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« aug.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30