Gradinita Ana Lugojana
Breaking News

Curtea şcolii a devenit wall-ul de Facebook – o transformare în relaţiile sociale

Delimitare+- ADimensiune Font+- Printează articol
Curtea şcolii a devenit wall-ul de Facebook – o transformare în relaţiile sociale

În urmă cu câteva săptămâni a fost lansat primul ghid şcolar destinat utilizării sigure şi eficiente a Internetului,  dezvoltat de către Consorţiul Sigur.Info şi avizat de Ministerul Educaţiei Naţionale, pentru utilizarea la orele de clasă de către cadrele didactice. Un interviu cu domnul Ovidiu Majina, coordonator al proiectului Sigur.Info, despre nevoia unui astfel de ghid, despre fenomenul de copy paste, copilăria din faţa ecranului şi despre fenomenul cyberbullying, atât de frecvent în România.

Haideţi să explicam cititorilor de ce a fost nevoie de ghidul utilizării în siguraţă a Internetului şi ce cuprinde el?

Ghidul utilizarii în siguranţă a Internetului s-a născut din nevoia de a îi înzestra pe cei mici cu noţiuni despre riscurile şi pericolele pe care ei le pot întâlni în cursul navigării. Ştim că ei se pricep, uneori mai bine ca adulţii, la utilizarea Internetului şi acest lucru nu poate decât să  ne bucure, pentru că le oferă şi o gamă nesfârşită de posibilităţi de dezvoltare şi informare. Însă, în acelaşi timp, deoarece Internetul a devenit pentru copii ceva natural şi necesar, ei tind să ignore uneori şi partea mai întunecată a acestuia. Ghidul cuprinde astfel capitole care dezbat noţiunile riscante pentru copii, punând accent pe soluţii de remediere şi prevenire împreună cu profesorii sau părinţii. Printre subiectele dezbătute regăsim: utilizarea internetului de către copii, expunerea la conţinut ilegal şi/sau dăunaător, hărţuirea online – cyberbullying, reţelele sociale şi protecţia datelor personale, identitatea, reputaţia online şi securitatea pe internet, “download”, “copy paste” şi drepturile de autor. 

Internetul a devenit extrem de util pentru cercetare şi informare, dar şi periculos din cauza obiceiului “copy/paste”. Înţeleg elevii şi profesorii cât de dăunator este acest lucru?

Pentru copii fenomenul este unul specific Internetului, de cele mai multe ori ei nici nu percep această activitate ca fiind ceva contraproductiv pe termen lung, deoarece este însăşi în natura Internetului de a pune laolaltă diferite resurse şi a avea acces la texte. Miza este ca profesorii să conştientizeze că această activitate dăunează capacităţii creative a copilului şi să explice acestora metode alternative de utilizare, integrând Internetul în teme sau clasă. Spre exemplu, un profesor îi poate încuraja pe elevi să utilizeze informaţii din 5 surse diferite (site-uri), marcându-le ca atare în temă, apoi îi poate încuraja să conceapă un paragraf de concluzii proprii, în care să argumenteze spre care din cele cinci surse înclină viziunea sa personală.

Sunt copiii din România dependenţi de computer şi telefon?

Utilizarea computerului devine dependenţă atunci când timpul alocat celorlalte activităţi pe care copilul ar trebui să le îndeplinească (pentru şcoală, pentru sănătate şi mişcare) devine scăzut sau inexistent, sau când copilul manifestă iritabilitate şi disconfort crescut la lipsa utilizării internetului. De aceea, nu durata utilizării este problema ci integrarea utilizării în viaţa de zi cu zi. Practic, societatea a devenit dependentă de computer şi telefon, nu în mod special copiii. Este o transformare pe care trebuie să o înţelegem, nu să o contracarăm.
Calculatorul a devenit un înlocuitor pentru multe activităţi: lectură, sport, jocuri în aer libera etc.

Credeţi că putem vorbi, la ora actuală, de o copilărie în faţa ecranului?

Putem vorbi de o copilărie “mediată” prin prisma tipului de relaţii legate acum de copii. Curtea şcolii a devenit wall-ul de facebook. Nu este un lucru mai bun sau mai rău, ci este o transformare în relaţiile sociale. Într-adevar, părinţii sau tutorii trebuie să se asigure că cei mici beneficiază şi de mişcare în aer liber astfel încât să nu existe efecte negative în planul sănătăţii. Calculatorul nu a înlocuit activităţile enumerate, ci le-a transformat. Este evident că timpul alocat lecturii, spre exemplu, va scădea ca volum de timp însă ea poate fi înlocuită cu alte activităţi: vizionarea de documentare, lucrul colaborativ pe o anumită temă. De asemenea, şi stilul literar se schimbă o dată cu schimbările tehnologice, devenind mult mai cinematografic. O soluţie ar fi şi orientarea elevilor spre lecturi actuale, care să integreze elementele sociale cunoscute lor.

Fenomenul de cyberbulling este tot mai frecvent şi în România? Cum se pot implica părinţii şi autorităţile pentru a evita hărţuirea on line?

Fenomenul cyberbullying este frecvent în România, ţara noastră situându-se pe primul loc în Europa la acest capitol, conform cercetării EU KIDS ONLINE. Acest lucru poate fi pus pe seama micilor răutăţi inerente între copii, care acum devin publice şi cu impact crescut din cauza vizibilităţii spaţiului public de pe Internet, dar şi pe seama radicalizării societăţii la nivel general, a generalizării unor atitudini negative şi agresive ale adulţilor, care se răsfrâng inevitabil şi asupra copiilor. De aceea, părinţii şi autorităţile trebuie să asigure un cadru familial şi legal prin care copii să poată avea o dezvoltare armonioasă din punct de vedere psihologic şi să prevină incidentele de acest fel. Şcoala are un rol major şi un accent mai puternic ar trebui să se puna pe consilierea elevilor şi pe dezvoltarea lor emoţională.

 Aţi organizat un concurs “Împreună facem Internetul mai bun”. Cum pot face copiii internetul mai bun?

Concursul i-a provocat pe copii să vină cu viziunea proprie asupra lumii Internetului. Foarte mulţi au venit cu propuneri creative care se axau pe puterea de informare a Internetului, pe capacitatea de dezvoltare socială pe care o poate aduce. Mulţi copii de liceu au creat site-uri cu informaţii şi resurse despre Internet şi web sau blog-uri şcolare cu resurse pentru clasă şi  pentru colegi. Alţii au evidenţiat pericolele şi a fost evident că pentru mulţi dintre copii agresivitatea din limbaj-ul online şi violenţa sunt foarte neplăcute. Internetul trebuie să devină mai bun prin implicarea adulţilor (părinţi, autorităţi, profesori) care să pună în practică viziunea copiilor. Aceştia ştiu cel mai bine problemele cu care se confruntă dar şi oportunităţile pe care le caută, astfel că nu ne rămâne decât să îi ascultăm şi să ne asigurăm că legile, programele, cursurile sunt adaptate nevoilor lor. 

0 Comentarii

Elefantul Toyo nu a găsit nici un comentariu

Ne pare rău, dar cineva a luat toate comentariile și a fugit cu ele, sau poate nimeni nu a comentat !

Poți fi tu primul lasă un comentariu !

Scrie comentariu

Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 154 Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 155 <

Banner
Banner
Banner
 

Reclamă

Calendar

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728