Gradinita Ana Lugojana
Breaking News

Copiii din Myanmar

Delimitare+- ADimensiune Font+- Printează articol
Copiii din Myanmar

Burma sau Birmania, numită și Uniunea Myanmar, este o țară din Asia, având ca vecini China, Laos, Thailanda, Bangladesh și India. Această țară a fost condusă de militari timp de mulți ani și chiar și astăzi se află sub un strâns control al armatei. Chiar dacă oamenii sunt des nemulțumiți de ceea ce se întâmplă la ei în țară și de faptul că nu se bucură de libertate deplină, le este foarte greu să protesteze pentru că există riscul să ajungă rapid la închisoare. Asa s-a întâmplat cu Dau Aun San Suu Gie, o politiciană care a luptat pentru democrație, dar care a fost arestată la domiciliu pentru mulți ani. Ea a primit Premiul Nobel pentru Pace. In Burma și în întreaga lume ea este considerată un simbol al luptei pentru libertate.

Religia predominantă este budismul și fiecare bărbat are datoria ca, la un moment dat, de preferință la o vârstă fragedă, să petreacă câteva luni sau ani într-o mănăstire, ca călugăr budist. Oamenii donează în fiecare dimineață mâncare călugărilor de la mănăstiri.

Monks ceremony in Amarapura15Schwezigon Pagoda19

Deși Myanmar este o tară cu mare potențial turistic și are resurse naturale,  o mare parte din cei 50 de milioane de locuitori trăiește în sărăcie. Multi copii nu au acces la scoli și la spitale. Peste 90.000 de copii mor anual de boli care la noi nu ar reprezenta o problemă și ar fi rapid tratate. Multi sunt subnutriți, nu au suficientă mâncare. Pe lângă aceste probleme, un ciclon din 2008 a făcut numeroase pagube: oamenii și-au pierdut casele, recoltele au fost distruse, 140.000 de oameni au murit.

IMG_3789IMG_3788IMG_3556

Copiii din Myanmar au fost folosiți mult timp pe post de soldați. Deși vârsta legală pentru a intra în armată este de 18 ani, mii de copii au fost recrutați de-a lungul anilor (se presupune că este vorba de 5000 de copii, dar nu sunt cifre exacte) , de multe ori cu forța, pentru a face parte din armata națională (Tatmadaw Kyi) si trimiși pe câmpul de luptă împotriva rebelilor. In 2002, după negocieri cu Națiunile Unite, guvernul din Myanmar a făcut un plan de acțiune menit să retragă din armată și politie toți copiii.

IMG_3477IMG_3558IMG_3554

Știați că….

  • In Myanmar se afla cel mai lung pod de lemn, numit U Bein, având lungimea de 1200 metri.
  • Într-un templu din Mandalay  se află cea mai grea carte religioasă din lume; textele fiind gravate de 100 de cioplitori, timp de 9 ani pe imense “pagini” de piatră.
  • Bărbații din Burma nu prea poartă pantaloni, ci “longyi”, o bucată de pânză purtată în jurul taliei.
  • Femeile din grupurile etnice Karen  folosesc ca podoabă mai multe inele puse pe gat, dând impresia unui gat foarte lung.
  • Una dintre cele mai vechi așezări  din Burma, care pe vremuri a fost și capitală,  Bagan, adăpostește mai bine de 13.000 de temple și pagode

IMG_3565IMG_3566

Mai jos vă prezentăm o poveste birmaneză, o combinație între “Scufița Roșie” și “Capra cu trei iezi”:

Cele trei surori

În zilele îndepărtate, a existat o văduvă care a avut trei fiice. Ele trăiau într-o casă mică din pădure. Un tigru din pădure stătea permanent cu ochii pe fete, incercand să le vaneze. Într-o zi, mama le-a spus fetelor: “Trebuie să ies să caute hrană. Nu ieșiți si nu lăsati pe nimeni să intre, e periculos”. O oră mai târziu, tigrul a mers și a bătut la ușă. Una dintre fete, Ma Gyi, s-a dus la ușă și a întrebat:
“Cine e?”
“Sunt eu, mama ta”, a răspuns tigrul.
“Pot să iți văd ochii? De ce sunt așa de roșii?” întrebă Ma Gyi.
“Am fost îngrijorată pentru voi și am plâns în drum spre casă”, a răspuns tigru.
“Pot să iți vad mâinile? De ce sunt mâinile tale atât de mari și murdare?”
Tigrul a răspuns: “Am ajutat la  plantarea unor copaci la o fermă și astfel mâinile mele s-au murdărit.”
Fetele  neînțelepte au deschis ușa și apoi, văzând tigrul, au fugit și s-au urcat într-un copac. Tigrul a întrebat, “Cum pot urca și eu în copac?”
Ma Gyi, smecheră, a răspuns: “Toarnă ulei pe copac.”
Tigrul s-a întors în casă, a adus  ulei și l-a turnat pe copac. Copacul a devenit  atât de alunecos încât nici vorbă să se poată cățăra pe el.
Apoi cealaltă sora,  mai puțin înțeleaptă, a strigat: “Taie copacul  cu un topor!”
Tigrul a luat un topor și a început să taie copacul. Fetele au strigat după ajutor,  rugând zeii din ceruri să le ajute. Zeii au trimis o frânghie la capătul căreia se afla un cos și fetele au urcat în cer. Tigrul a făcut aceeași cerere și a urcat într-un alt coș. Dar frânghia lui era veche și mucegăită, și în cele din era urmă s-a rupt și tigrul a căzut la pământ și a murit.
Fetele au ajuns în cer și s-au transformat în  stele.

0 Comentarii

Elefantul Toyo nu a găsit nici un comentariu

Ne pare rău, dar cineva a luat toate comentariile și a fugit cu ele, sau poate nimeni nu a comentat !

Poți fi tu primul lasă un comentariu !

Scrie comentariu

Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 154 Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 155 <

Banner
Banner
Banner
 

Reclamă

Calendar

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031