Gradinita Ana Lugojana
Breaking News

Copiii din Congo

Delimitare+- ADimensiune Font+- Printează articol
Copiii din Congo

Ţara bogată cu oameni săraci

Congo (cu capitala la Kinshasa, a nu se confunda cu cealaltă republică Congo, ţara vecină care are capitala la Brazzaville) este al 2-lea cel mai mare stat din Africa şi una dintre cele mai bogate țări din lume în materie de resurse naturale (aur, cupru şi cobalt). Aproape 200 de limbi sunt vorbite în această țară mare, limba oficială fiind franceza. Deşi este o ţara bogată, locuitorii ei sunt foarte săraci.  Majoritatea populaţiei (aproape 70 de milioane) nu dispune de apă  și energie electrică. Peste 250.000 de copii trăiesc pe străzi, cerşind şi furând. Mulţi nu merg la şcoala iar dacă se îmbolnăvesc de malarie sau holeră şansele de tratament sunt mici pentru că spitalele nu sunt bine dotate şi pentru că medicamentele şi doctorii costă. În plus, dat fiind că în afara capitalei nu prea există străzi asfaltate, e greu de ajuns la un spital, ceea ce explică de ce există o rată ridicată a mortalității infantile.

Cum nu au jucării – de laptopuri, tablele şi calculatoare nici nu poate fi vorba – se folosesc de beţe, de sticle, de cârpe. Improvizează jucării şi îşi petrec timpul jucându-se pe câmp şi  pe străzi cu alţi copii.

DRC Bandundu (2) DRC Bukavu (2) DRC Kinshasa (1)DRC Kinshasa (2) DRC Kinshasa (5) DRC Kinshasa (4)  DRC Kinshasa (7) DRC Kinshasa (9)

Copii = soldaţi

Republica Democrata Congo este o ţară care, de ani de zile, se confruntă cu un război sângeros. Deşi războiul s-a încheiat oficial în 2002, conflictele armate  care implică Armata Națională și o serie de grupuri armate congoleze și străine a continuat mai ales în provinciile de est. Toate forțele implicate în aceste lupte au recrutat ilegal băieți și fete și i-au folosit ca soldati. O creştere a conflictului la sfârșitul anului 2011 –  începutul anului 2012 a dus la noi valuri de recrutare a copiilor. Autoritățile congoleze nu au reușit să investigheze în mod eficient și să aducă în fața justiției pe cei suspectați de recrutarea și utilizarea copiilor în razboi. Pe 4 octombrie 2012, guvernul congolez și Organizația Națiunilor Unite s-au angajat în mod oficial să puna capat recrutarii și folosirii copiilor in luptă, însă rezultatele nu sunt prea vizibile. Totuşi, o parte dintre copiii soldaţi au fost eliberaţi in ultimii ani şi reintegraţi în familii.

DRC KInshasaDRC Kinshasa (12)DRC Kinshasa (10)DRC Kinshasa (11)

Poze Bambi Badibanga

Poveşti congoleze

Poate nu o să vă vină să credeţi, dar povestea cu ciobănaşul mincionos  există şi în Congo, însă acolo lupul e reprezentat de un… crocodil. Pe scurt: o familie avea patru copii, 3 fete şi un băiat. Băieţelul era pus pe năzbatii tot timpul şi făcea glume pe seama prietenilor şi a familiei. Într-o zi, trimis fiind de părinţi cu o găleată să aducă apă dintr-un râu plin de crocodili, după ce şi-a umplut găleata, copilul începu să strige: “Ajutor, ajutor, m-a prins crocodilul!” Aflaţi pe câmp, oamenii din sat şi-au lăsat munca şi au alergat spre râu, unde l-au găsit pe baiat râzând. “V-am păcălit, v-am păcălit”. A doua zi însă, copilul chiar a fost atacat de un crocodil şi degeaba a strigat el cât l-au ţinut plămânii dupa ajutor, oamenii nu l-au mai băgat în seamă… În final, au găsit pe marginea râului doar găleata. Morala: nu minţii, nici chiar atunci când vrei să faci o glumă.

0 Comentarii

Elefantul Toyo nu a găsit nici un comentariu

Ne pare rău, dar cineva a luat toate comentariile și a fugit cu ele, sau poate nimeni nu a comentat !

Poți fi tu primul lasă un comentariu !

Scrie comentariu

Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 154 Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 155 <

Banner
Banner
Banner
 

Reclamă

Calendar

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031