Gradinita Ana Lugojana
Breaking News

Copiii din Banat învață de mici despre tradiții, port popular și poezii în grai

Delimitare+- ADimensiune Font+- Printează articol
Copiii din Banat învață de mici despre tradiții, port popular și poezii în grai
Articole asemănătoare

Copiii din Banat duc mai departe tradiția. Ei învață, de mici, să iubească folclorul, costumele tradiționale și poezia în grai.

Concursul județean de recitare în grai, ,,Mândru mi-s că-s bănățan”, organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Timiș si Inspectoratul Școlar Județean a ajuns la cea de a V-a ediție. Desfășurată la Școala Gimnazială Nr. 30, concursul a fost adresat elevilor din clasele I-VIII de pe tot cuprinsul județului Timiș. În prima zi, vineri, au urcat pe scenă elevii claselor primare, într-un număr mare, de peste 100 de concurenți. Ziua de sâmbătă este dedicată elevilor claselor gimnaziale. Concursul are ca principal scop prezervarea tradițiilor și graiului specific zonei Banatului.

”Istoria si tradițiile locale ale Banatului de pustă și de munte reprezintă un fenomen extraordinar si unic, care a fost prezentat pe scenă de micii concurenți. N-au lipsit doinele, muzica de la rugile și nedeile bănățene, dar și dansurile în pas de doi sau brâu. Culoarea spectacolului a fost dată însă de portul popular bănățean, cu iile înflorate și catranțele cusute de mână de bunicile și străbunicile din satele de pe tot curprinsul Banatului”, au declarat organziatorii.

Cât despre graiul tradițional bănățean, e mare noroc că mulți oameni de cultură l-au studiat si transmis mai departe prin volume de poezii în grai banațean, arată participanții. Toată această moștenire culturală a fost prezentată pe scena Școlii Generale nr. 30, iar festivitatea de premiere a fost una care umplut cu lacrimi de bucurie chipurile micilor câtigători.

 Articol de: Adriana Chivu

0 Comentarii

Elefantul Toyo nu a găsit nici un comentariu

Ne pare rău, dar cineva a luat toate comentariile și a fugit cu ele, sau poate nimeni nu a comentat !

Poți fi tu primul lasă un comentariu !

Scrie comentariu

Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 154 Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 155 <

(Nu) Ne place

Marele Picnic ShortsUP la Domeniul Mogoșoaia – 26-28 iulie

Marele Picnic ShortsUP la Domeniul Mogoșoaia – 26-28 iulie   0

Anul acesta, Marele Picnic Cinematografic SHORTSUP și-a descoperit spiritul de aventură: ediția a 6-a este plină de idei, oameni și activități noi. Firesc, deci, se mută vara asta într-un loc [...]

Banner
Banner
Banner
 

Reclamă

Calendar

mai 2019
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031