Gradinita Ana Lugojana
Breaking News

Cine a fost inventatorul dinamitei și ce sunt premiile Nobel

Delimitare+- ADimensiune Font+- Printează articol
Cine a fost inventatorul dinamitei și ce sunt premiile Nobel
Articole asemănătoare

Cu toții am auzit cel puțin o dată cuvântul Nobel. Dar oare știe toată lumea cine a fost cu adevărat Alfred Nobel și care a fost viața acestuia? Ei bine, cine nu știe va afla în cele ce urmează.

Alfred Nobel a fost un om de afaceri, inventator și chimist care s-a născut  în anul 1833 pe data de 21 octombrie, în Stockholm, capitala Suediei. A fost unul din copiii cuplului format din Andrietta Ahlsell și Immanuel Nobel. La fel ca și fiul său, Immanuel Nobel a fost și el de profesie inventator al vremii și om al științei, mama aparținând unei familii bogate. A primit titlul de ”negustorul morții” din partea presei din acea perioadă datorită celei mai cunoscute invenții făcute de acesta, mai exact dinamita.

Anul nașterii lui Alfred Nobel a fost un an greu pentru părinții lui, deoarece aceștia s-au luptat cu falimentul pentru prima dată. Astfel, tatăl său a fost nevoit să plece pentru o perioadă de timp în Finlanda, apoi în Rusia cu scopul de a își construi o nouă carieră. Mama lui, Andrietta, a rămas acasă unde a deschis o băcănie, afacere cu care avea să își întrețină restul familiei.

Alfred muncea alături de tatăl lui la o invenție care avea să le modifice cursul vieții. Avea de mic o obsesie față de tot ce era explozibil. Prima lor invenție făcea referire la felul în care se prepară praful de pușcă.

După ce a împlinit 18 ani, Alfred a plecat în țări precum Suedia, Germania, Franța și Statele Unite ale Americii. În capitala Franței, Paris, a lucrat în laboratorul unui renumit chimist francez, Théophile-Jules Pelouze.  Aici s-a cunoscut cu un tânăr chimist de origine italiană pe nume Ascanio Sobrero, care a inventat nitroglicerina, adică un lichid exploziv cu o putere deosebită și instabil.

Obsesia lui a atins cote maxime: un experiment cu nitroglicerină a ucis șase oameni, chiar și pe fratele lui mai mic. Cu toate că s-a petrecut această tragedie, munca sa nu a fost în zadar: a patentat crearea dinamitei în 1867. În scurt timp, invenția celor doi a devenit o armă extrem de puternică. La doi ani de la moartea lui Nobel, în timpul Războiului hispano-american din 1898, a fost folosită invenția.

Se poate spune că Nobel  nu a fost doar  un simplu inventator sau un simplu filantrop, ci și un om care a reușit să modifice parcursul lumii. Totodată, a fost un idealist, un om și un inventator preocupat de pacea mondială care și-a dorit să fie conectat cu ce era mai important în lume. A vorbit șase limbi străine pentru că mereu învăța limba și obiceiurile unui loc.

Este omul care a marcat istoria lumii nu doar prin inventarea dinamitei, ci și prin impactul pe care l-a avut proiectul său, Premiile Nobel, în invențiile care au marcat ultimele secole. In testamentul său, a cerut ca veniturile imensei sale averi să fie oferite în fiecare an sub formă de  premii celor care, în anul precedent, au adus cele mai mari servicii umanității.

Laura Moldovan

Dicționar

Negustor=  persoană care se ocupă cu comerțul particular

Băcănie= prăvălie/magazin în care se vând diferite produse alimentare

Cotă=  parte cu care cineva contribuie la formarea unui fond, la o cheltuială comună

A patenta= a breveta/a recunoaște

Filantrop=  persoană generoasă și dezinteresată

Idealist =  care aspiră spre un ideal, un scop mare

 

Surse: www.historia.ro

http:/life.ro

0 Comentarii

Elefantul Toyo nu a găsit nici un comentariu

Ne pare rău, dar cineva a luat toate comentariile și a fugit cu ele, sau poate nimeni nu a comentat !

Poți fi tu primul lasă un comentariu !

Scrie comentariu

Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 154 Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 155 <

Banner
Banner
Banner
 

Reclamă

Calendar

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031