Gradinita Ana Lugojana
Breaking News
 • Disney Channel va difuza astăzi, „Kim Possible", filmul original Disney Channel, a cărui producție se bazează pe seria animată cu același nume, câștigătoare a numeroase premii în întreaga lume.  Filmul live-action spune [...]
 • Debut poetic la 17 ani: Teodora ȘchiopuO elevă a Colegiului Național Bănățean lansează prima sa carte, un volum de versuri intitulat Pânză cu liniște de har. Cartea e apătură la Editura Partoș în cadrul proiectului Excelența [...]
 • Barbie va fi premiată la premiile CFDA (Consiliul Designerilor de Modă din America) în acest anDeși arată de 20 de ani, anul acesta Barbie  împlinește 60 de ani. Pentru a marca acest eveniment și contribuția ei la industria fashion, dar și a viselor oamenilor tineri [...]

Calendarul şi metodologia înscrierii în învăţământul primar

Delimitare+- ADimensiune Font+- Printează articol
Calendarul şi metodologia înscrierii în învăţământul primar

Ministerul Educaţiei a publicat recent proiectul calendarului şi al metodologiei înscrierii în învăţământul primar pentru anul şcolar 2014-2015:

 • Copiii de 7 ani care nu au parcurs clasa pregătitoare pot fi înscrişi de părinţi direct în clasa I.
 • Înscrierile în clasa pregătitoare şi în clasa I încep pe 24 februarie. Înscrierea în clasa pregătitoare se va face la fel ca anul trecut, în doua etape, iar în prima etapă trebuie să se înscrie atât copiii ai căror părinţi optează pentru şcoala de circumscripţie, cât şi cei care aleg o alta şcoala. Şcolile cu predare în limba unei minorităţi pot introduce la înscriere criteriul cunoaşterii limbii de predare.
 • Părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2014 inclusiv au obligaţia să îşi înscrie copiii în clasa pregătitoare. Prin excepţie, pentru anul şcolar 2014-2015, părinţii ai căror copii nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2013-2014 şi împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2014 inclusiv pot înscrie, la cerere, copiii în învăţământul primar, în clasa I. Este al treilea an consecutiv în care Ministerul Educaţiei introduce această excepţie.
 • Părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2014 inclusiv pot să-şi înscrie copiii în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor este corespunzătoare. În acest caz, copiii trebuie evaluaţi, iar înscrierea lor se face la solicitarea scrisă a părinţilor.
 • Părinţii copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2014 inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor lor în clasa pregătitoare în anul şcolar 2014-2015, sau ai celor pentru care evaluarea arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare îşi vor înscrie copiii la grădiniţă, în grupa mare.
 • În cazul în care există solicitări de înscriere în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani după data de 31 decembrie 2014, inspectoratele şcolare/unităţile de învăţământ vor consilia părinţii privind nevoia de a lua decizii în interesul educaţional al elevului şi îi vor informa că solicitarea nu poate fi soluţionată decât în situaţia în care evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. În cazul în care rezultatul evaluării arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare, copiii vor fi înscrişi în grupa mare din învăţământul preşcolar. Rezultatul evaluarii nu poate fi contestat.
 • Toţi copiii ai căror părinţi solicită înscrierea în clasa pregătitoare la şcoala de circumscripţie vor fi înmatriculaţi la unitatea de învăţământ solicitată. Pe locurile libere, se înscriu şi, ulterior, se înmatriculează copiii care provin din alte circumscripţii şcolare, inclusiv din alte localităţi, în conformitate cu solicitările părinţilor.
 • În situaţia în care într-o şcoală numărul cererilor de înscriere de la părinţii al căror domiciliu se află în afara circumscripţiei şcolare este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate criterii de departajare generale şi specifice.

Criteriile generale de departajare sunt următoarele:

a) existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;
b) existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de ambii părinţi. Situaţia copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situaţiei copilului orfan de ambii părinţi;
c) existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un singur părinte;
d) existenţa unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învăţământ respectivă.

În cazul în care numărul cererilor de înscriere primite de la părinţi din afara circumscripţiei şcolare este mai mare decat numărul de locuri libere, repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil: se repartizează la început copiii care îndeplinesc 3 dintre criteriile de mai sus, apoi copiii care îndeplinesc două dintre criterii şi, în final, copiii care îndeplinesc unul dintre criterii.

Calendarul înscrierii în învăţământul primar 2014-2015 – Proiect

17 februarie 2014:

 • Afişarea circumscripţiilor şcolare şi a numărului de clase pregătitoare alocate, la fiecare şcoală, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, şi pe site-ul inspectoratului şcolar.
 • Afişarea, la sediul şcolii şi al inspectoratului şcolar şi pe site-ul acestora, a programului de completare a cererilor tip de înscriere în învăţământul primar.
 • Afişarea, la sediul fiecărei unităţi de învăţământ şi pe site-ul acesteia, dacă există, sau pe site-ul inspectoratului şcolar, pentru unităţile de învăţământ care nu au site propriu, a informaţiilor care permit părinţilor să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare din cadrul unităţii, cum ar fi: posibilitatea organizării procesului de învăţământ în cadrul unei grădiniţe aflate în structura şcolii sau în consorţiu cu şcoala, posibilitatea organizării programului “Şcoala după şcoală”, fotografii ale spaţiului în care se desfăşoara activitatea la clasa pregătitoare.
 • Afişarea programului de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor solicitată de părinţi, în conformitate cu prevederile din Metodologia de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2014-2015, prevăzută în anexa nr. 2 la ordin.
 • Afişarea unităţilor/ instituţiilor în care se realizează evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor solicitată de părinţi, in conformitate cu prevederile din Metodologia de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2014-2015 prevazută în anexa nr.2 la ordin.
 • Anunţarea, prin afişare la sediul şcolii, a criteriilor specifice de departajare elaborate de unităţile de învăţământ, în urma consultării cadrelor didactice şi a partenerilor sociali – sindicate, consiliu reprezentativ al părinţilor – avizate de către consilierul juridic şi aprobate în consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.
 • Anunţarea, prin afişare la sediul unităţii de învăţământ, a listei documentelor care să dovedească îndeplinirea criteriilor specifice de departajare.

19-28 februarie 2014: Ziua Porţilor Deschise în fiecare şcoală care are clase pregătitoare, zi în care părinţii, copiii şi alte persoane interesate pot vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul unităţii de învăţământ implicat.
17-28 februarie 2014:
Organizarea în grădiniţe a întâlnirilor pentru informarea şi consilierea părinţilor copiilor care vor fi cuprinşi, în anul şcolar 2014-2015, în învăţământul primar.
18 februarie-12 martie 2014:
Evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor pentru care metodologia de inscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2014-2015 prevede această evaluare.
18 februarie-13 martie 2014:
Comunicarea rezultatului evaluării dezvoltarii psihosomatice a copilului, în scris, părintelui care a solicitat evaluarea.
24 februarie-14 martie 2014:
Completarea de către părinti, online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor, a cererilor-tip de înscriere. Validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor, zilnic, în intervalul orar 8:00-20:00 (luni-vineri), respectiv 8:00-13:00 (sâmbata). Depunerea şi validarea cererilor-tip de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea copiilor la şcoala specială.
21-22 martie 2014:
Afişarea în şcoli şi pe site-ul inspectoratului şcolar şi al şcolilor a candidaţilor înmatriculati, a numărului de locuri rămase libere şi a listei copiilor neînscrişi dupa prima etapă.
24 martie 2014:
Comunicarea, prin afişare la unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul şcolar. Informarea Ministerului Educaţiei Naţionale de către comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti, cu privire la procedura specifică de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, în etapa a doua.
25 martie-4 aprilie 2014:
Depunerea cererii-tip de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părintii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapa. Validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învăţământ aflată pe prima poziţie în opţiunile privind înscrierea copiilor.
11 aprilie 2014:
Afişarea la fiecare unitate de învăţământ a listelor finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare.
14-18 aprilie 2014:
Centralizarea şi soluţionarea de către inspectoratul şcolar a cererilor părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ. Soluţionarea de către inspectoratul şcolar a oricarei alte situaţii referitoare la înscrierea în învăţământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul educaţional al copilului.

0 Comentarii

Elefantul Toyo nu a găsit nici un comentariu

Ne pare rău, dar cineva a luat toate comentariile și a fugit cu ele, sau poate nimeni nu a comentat !

Poți fi tu primul lasă un comentariu !

Scrie comentariu

Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 154 Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 155 <

Azi în România

  0

Disney Channel va difuza astăzi, „Kim Possible", filmul original Disney Channel, a cărui producție se bazează pe seria animată cu același nume, câștigătoare a numeroase premii în întreaga lume.  Filmul live-action spune [...]

Banner
Banner
Banner
 

Reclamă

Calendar

mai 2019
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031