Gradinita Ana Lugojana
Breaking News

Câștigătoarea concursului Alegria (limba franceză), Diana Paul, despre adolescență, lectură și emoții

Delimitare+- ADimensiune Font+- Printează articol
Câștigătoarea concursului Alegria (limba franceză), Diana Paul, despre adolescență, lectură și emoții

Concursul de videorecenzii „Copiii recomandă copiilor” , despre care v-am mai povestit, a avut ca destinatari copiii între 9 şi 18 ani şi a vizat o recomandare video de lectură pentru una dintre cărţile citite de copii. Viderecenzia s-a realizat în limbile română, engleză şi franceză. Concursul s-a desfășurat în mod gratuit pentru participanți. Toate cheltuielile de promovare a proiectului, precum şi premiile, au fost suportate de Asociaţia Alegria şi de principalii parteneri. Scopul general al proiectului a fost îmbunătăţirea şi stimularea dorinței de a citi critic, activ şi participativ a unor cărţi în limbile română, engleză şi franceză. Perioada de desfăşurare: martie-mai 20115, concursul desfășurându-se online. Au fost 44 de participanți, copii cu vârste între 9 şi 18 ani.

Premiul I la secțiunea Cea mai bună recenzie în limba engleză a fost câștigat de Paleoca Diana, eleva la Liceul Teoretic “Pavel Dan” din Câmpia Turzii. Videorecenzia trimisă de Diana este despre cartea “Inima de cerneala”. La categoria limba română câștigătorul pentru cea mai buna recenzie, Mitrea Cristian, a prezentat “Robinson Crusoe”, încercând să convingă publicul că e o carte care merită citită chiar și de cei care nu iubesc aventurile. Diana Paul, eleva în clasa a VII-a B, la Școala Gimnaziala “Octavian Goga” a luat Premiul I la acest concurs, pentru secțiunea limba franceză, cu o recenzie despre “Oscar et la damme rose” de Eric-Emmanuel Schmitt:

Play .

 

Am povestit cu Diana Paul despre adolescență, lectură și emoții
diana paul
1. Diana, de ce ai ales cartea “Oscar et la damme rose”?
Ceea ce m-a determinat să aleg această carte a fost legătura dintre autorul cărții, care este originar din Franța și secțiunea la care am fost înscrisă, adică limba franceză. Ma gândeam inițial să selectez o carte care era vârful elitei mele în materie de cărți preferate, dar am decis să aleg un roman care era deja citit și care avea o legătura cu literatura franceză.
2. E o carte tristă și nu chiar o lectură obișnuită pentru un adolescent….
Este o carte deprimantă, pot spune eu, cu nuanțe dramatice, dar care îți lasă o urmă de sensibilitate și emoție în suflet. Eu sunt mai afectuoasă, și cred că din acest motiv am avut o atracție spre ea.
3. Poti să o descrii în câteva cuvinte cititorilor noștri?
Romanul prezintă în câteva pagini ultimele zile ale unui copilaș de zece ani, care suferă de leucemie, pe nume Oscar. După ce adevărul care lui îi era clar este frânt de frica și tristețea părinților, una din infirmierele spitalului, Tanti Roz, îi arată și mai mult, îl ajută să trăiască viața unui om fericit. Astfel, Oscar ajunge să trăiască optzeci de ani în zece zile. El descoperă ce este maturitatea, dragostea și ce înseamnă a lua o hotărâre.
4. Cum te-ai apropiat de limba franceza?
Din clasele primare începând, am fost foarte entuziasmată că voi începe să fac cunoștință cu limba franceză, după aceea, când am văzut cât de apreciată îmi era creativitatea, am dezvoltat o pasiune pentru această limbă selectă. Doi ani am avut o astfel de profesoară, care se ducea mai mult pe latura creativă, dar în clasa a șaptea s-au întâmplat câteva schimbări, care implicau și schimbarea profesorului de franceză. Am avut ocazia ca în acest an să analizez cu atenție ceea ce presupune cu adevărat studierea unei limbi. Chiar dacă la început eram nesigură și superficială, acum pot afirma despre mine că am devenit o adolescentă care apreciază fiecare detaliu și încearcă din răsputeri să își depășească limitele. Citez acum ceea ce mi-a spus profesorul de franceză la una din ore “La nivel de clasă, ești peste nota zece, la nivelul tău ești de nota trei”. Această frază m-a motivat atât de mult, încât am reușit să ajung unde sunt acum.
5. Te tentează scrisul?
Mereu am fost tentată de scris, chiar dacă nu o știam, la fel cum eram atrasă de școală, dar când eram prin clasa întâi  spuneam că nu o suport doar pentru că majoritatea copiilor o ziceau. Am făcut acest lucru până am câștigat primul meu concurs de poezii/compuneri la care am primit locul I. Revenind la întrebare, chiar luam uneori foaia și creionul, scriam câteva cuvinte și mă opream fie din simplul motiv că inspirația mea se tăia brusc, fie din motiv că mă plictiseam.
6. Ce subiect ai alege pentru prima ta carte?
M-am gândit serios în ultimele luni să scriu o carte pe subiectul clasei a șaptea. De ce? Pentru că anul acesta  s-au întâmplat niște lucruri diferite: am avut parte de schimbări majore la nivel de școală, clasă și prieteni; am întâlnit multe obstacole în drumul meu spre excelență, precum mi-a fost pusă la încercare atitudinea; am ținut ascunse zeci de secrete și cred că am pășit în frumoasa perioadă a adolescenței.

Lista completă a câștigătorilor și recenziile le găsiți aici:

3 Comentarii

 1. dido 21:05, iun. 21, 2015

  Felicitari Diana, o prezentare frumoasa.

  Replică la acest comentariu
 2. IonutM 21:06, iun. 21, 2015

  Interesanta alegere pt un copil. Mie mi-a trezit curiozitatea, o sa caut cartea

  Replică la acest comentariu
 3. I.Mihuț 00:02, iul. 31, 2015

  Felicitări și elevei și procesorului care a descoperit-o și motoiotivat-o. Din păcate talentatul profesor de franceză Ion Pitoiu, a hotărât să părăsească învățământul ca urmare a inscenarilor care i-s-au făcut. Felicitări încă o dată.

  Replică la acest comentariu

Scrie comentariu

Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 154 Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 155 <

Banner
Banner
Banner
 

Reclamă

Calendar

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728