Gradinita Ana Lugojana
Breaking News

Copiii din Afganistan

Delimitare+- ADimensiune Font+- Printează articol
Copiii din Afganistan

Afganistanul este o țarムdin Asia Centrală, învecinată cu Iran, Pakistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjikistan și China.  Este una dintre cele mai sărace țăƒri ale lumii.

DSC_1560DSC_0588
 
Foarte mulți ani de război și sărăcie au dus la dispariția animalelor sălbatice. Tigrii care existau pe vremuri și care semănau spaima printre localnici au dispărut în întregime. Urși și lupi mai există foarte puțini, ei fiind de-a lungul anilor țintă preferata a vânătorilor. Câțiva leoparzi de zăpadă mai există în Hindu Kush, un lanț muntos de 800 de kilometri.  

DSC_0075
 
În Afganistan există o piatră foarte frumoasă, albastră, pe nume lapiz lazul, care a fost folosită la decorarea mormântului regelui egiptian Tutankamon. Este folosită la bijuterii și la decorarea mobilelor.

   DSC_0589 DSC_1097
  DSC_1441

Există mai multe etnii în Afganistan. Aproape jumătate din populația țării este formată din paștuni. Ei trăiesc mai ales în sudul țării, fiind înrudiți cu perșii din Iran. Alte etnii sunt tajicii și  hazara, care vorbesc darii și uzbecii a căror limbă e  similară cu turca.  Între aceste etnii există uneori conflicte și chiar războaie. 

DSC_1625DSC_1684

Din cauza războiului, există foarte multe mine neexplodate. Uneori, când merg cu animalele la păscut, copiii calcă pe aceste mine care explodează și sunt omorâți. Multe școli au fost distruse în război, iar acum cursurile se țin în ruine.  

DSC_0579DSC_1626

Jocul preferat al copiilor afgani este competiția de zmee. Unele dintre ele sunt adevarte opere de artă, făcute din sticlă și hârtie.

DSC_0115DSC_3319

Mai jos vă prezentăm o poveste afgană. Este o poveste tristă, varianta afgană a binecunoscutei povești despre dragostea nefericită dintre Romeo și Julieta.

Farhad și Shirin

A fost odată un om curajos pe nume Farhad, care a iubit o prințesă pe nume Shirin, dar prințesa nu-l-a iubit. Farhad a încercat în zadar să o cucerească pe prințesă, aceasta nu se uita la un biet cioplitor în piatră. Totuși, după multe zile în care Farhad și-a cântat iubirea sub ferestrele prințesei, aceasta s-a îndrăgostit de el. Șahul, tatăl prințesei, nu putea însă accepta că fiică lui să se căsătorească cu un muncitor. Însă cum avea o singură fiică, pe care o iubea foarte mult, a fost de acord cu căsătoria. Cu o condiție…. Condiția pe care șahul a pus-o a fost ca Farhad să îndeplinească o sarcină foarte grea: să sape un tunel ntr-o stâncă, prin care să curgă apa. Tunelul trebuia sムfie de patruzeci de kilometri lungime! Șahul, șiret, știa că nici un muritor nu poate face o astfel de muncă cu propriile mâini. Farhad și-a luat însă imediat instrumentele și a început sムsape… A muncit din greu începând de dimineață devreme, când era încムîntuneric și niciodatムnu înceta din munca lui până la lăsarea serii. Pe ascuns, Shirin îl vizita în timp ce lucra și așa ea a aflat că Farhad îi sculpta chipul în stâncă… Pe când tunelul era aproape gata, șahul și-a trimis în secret emisarii să afle ce se întâmplă. Când a aflat că Farhad este pe cale să își ducă sarcina la bun sfârșit, șahul a început să caute o metodă prin care să-l împiedice să termine. A hotărât să trimită o femeie bătrână care să îl anunțe pe Farhad că Shirin murise. Așa, spera șahul, Farhad se va descuraja și se va opri din săpat și nu va termina tunelul. Când a aflat de moartea prințesei, Farhad, plin de durere, s-a sinucis. Când Shirin a auzit ce s-a întâmplat, ea a fugit în mare durere în munți și s-a omorât în tunelul creat de Farhad. Tunelul unde nu va curge niciodată apa, dar unde cei doi iubiți sunt închiși în unul și același mormânt.

Poze : Eckart Rohde

2 Comentarii

  1. dirk 22:37, aug. 27, 2014

    Ce trista poveste…

    Replică la acest comentariu
  2. lidia21 22:37, aug. 27, 2014

    Foarte expresive pozele!

    Replică la acest comentariu

Scrie comentariu

Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 154 Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 155 <

Banner
Banner
Banner
 

Reclamă

Calendar

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031