Gradinita Ana Lugojana
Breaking News

9 Mai – Ziua Europei

Delimitare+- ADimensiune Font+- Printează articol
9 Mai – Ziua Europei
  • UE își sărbătorește ziua de naștere pe 9 mai. In aceasta zi, în 1950, ministrul francez de externe Robert Schuman a propus ideile care fac din Uniunea Europeana ceea ce este astăzi. La sfârșitul celui de-al doilea război mondial liderii europeni au decis să colaboreze pentru a-și rezolva problemele și a oferi o viată mai bună oamenilor, fără conflicte și războaie. Astfel, ei au hotărât să controleze împreună industria de cărbune și otel, pentru că aceasta stătea la baza producției de  mașini, drumuri, case dar și de pistoale și tancuri. Dat fiind că toate țările urmau să decidă împreuna, niciun stat nu mai putea să producă arme fără ca partenerii să știe.
  • UE numără 28 de state membre (la început erau doar 6 tari), din care 19 folosesc eur0 ca moneda națională. Fiecare dintre acestea are propria istorie, geografie şi cultură și se ajuta reciproc la nevoie.
  • Monedele euro au o faţă comuna și o faţă cu o emblema naționala  a țării care a emis moneda.
  • Aici trăieşte o populaţie de peste 500 de milioane de locuitori.
  • In Uniunea Europeană se vorbesc 24 de limbi oficiale.
  • Drapelul european înfăţişează 12 stele aurii dispuse în cerc pe fond albastru. Stelele simbolizează idealurile de unitate, solidaritate şi armonie între popoarele Europei. Numărul stelelor nu are legătură cu numărul statelor membre, cercul fiind un simbol al unităţii.

european flag

  • Melodia care simbolizează UE este un extras din Simfonia a IX-a compusă în 1823 de Ludwig Van Beethoven, compozitorul care a decis să transpună în muzică versurile poemului „Odă bucuriei”, scris de Friedrich von Schiller în 1785. Imnul european nu își propune să înlocuiască imnurile naționale ale țărilor membre, ci să celebreze valorile lor comune. Imnul este interpretat în cadrul ceremoniilor oficiale la care este reprezentată Uniunea Europeană și, în general, la diferite evenimente cu caracter european.
  • Play
  • Motto-ul Uniunii Europene, „Unitate în diversitate”, a fost folosit pentru prima dată în anul 2000. Acesta arată că europenii s-au unit pentru a promova pacea şi prosperitatea, acceptând totodată să-şi deschidă spiritul către culturile, tradiţiile şi limbile atât de diverse ale continentului nostru.
  • Uniunea Europeană a creat o pagină specialăpentru copii unde gasiti jocuri si curiozitati. In plus, site-ul UE despre drepturile copiilor este destinat copiilor şi adolescenţilor ca TINE! Joacă diverse jocuri, uită-te la desene animate şi informează-te despre drepturile tale. Tot aici poţi afla pe cine să contactezi dacă simţi că nu eşti tratat corect. Oli, Ana şi prietenii lor îţi vor arăta ce trebuie să faci!

0 Comentarii

Elefantul Toyo nu a găsit nici un comentariu

Ne pare rău, dar cineva a luat toate comentariile și a fugit cu ele, sau poate nimeni nu a comentat !

Poți fi tu primul lasă un comentariu !

Scrie comentariu

Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 154 Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 155 <

Știați că

59 de școli închid porțile din cauza zăpezii!

59 de școli închid porțile din cauza zăpezii!   0

Urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile și în conformitate cu deciziile luate de comitetele pentru situații de urgență, cursurile școlare din 59 de unități de învățământ preuniversitar din județele Maramureș (56), Cluj [...]

Banner
Banner
Banner
 

Reclamă

Calendar

ianuarie 2019
L Ma Mi J V S D
« dec.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031