Gradinita Ana Lugojana
Breaking News

31 ianuarie – Mircea cel Bătrân

Delimitare+- ADimensiune Font+- Printează articol
31 ianuarie – Mircea cel Bătrân

Mircea cel Bătrân, mort pe 31 ianuarie 1418, a fost domn al Ţării Româneşti. De ce a intrat în istorie ca “cel bătrân”? Pentru că în Țara Românească nu se obișnuia numerotarea domnilor, ca de exemplu în Franţa, unde exista Luvodic al XIV, al XVI, etc, Mircea a primit acest nume  pentru a fi deosebit de alţi domnitori cu acelaşi nume, de exemplu Mircea Ciobnul,  care a domnit în secolul al XVI-lea.

De la Curtea de Argeş, unde se afla tronul lui, a condus ţara cu o mână de fier, întărind sistemul de taxe şi impozite, organizând o armată mare şi stabilind coaliţii cu mai multe ţări. De asemenea, el a fost cel care a poruncit construirea mai multor biserici şi mănăstiri. Mircea a intrat în conflict cu Imperiul Otoman datorită intervențiilor sale în sprijinul popoarelor creștine din sudul Dunării. Deşi l-a invins pe Baiazid la Rovine, în final a pierdut tronul. Totuşi, luptele nu s-au terminat, el a recucerit tronul şi la sfârşutul domniei a semnat un tratat de pace cu Imperiul Otoman, în schimbul unei plăţi anuale în aur.

Mai jos un scurt fragment din Scrisoarea a IIIa a lui Mihai Eminescu, în care este evocat Mircea cel Batran şi lupta lui împotriva Imperiului Otoman:

La un semn deschisă-i calea și se-apropie de cort
Un bătrîn atît de simplu, după vorbă, după port.
— Tu ești Mircea?
— Da-mpărate!
— Am venit să mi te-nchini,
De nu, schimb a ta coroană într-o ramură de spini.

0 Comentarii

Elefantul Toyo nu a găsit nici un comentariu

Ne pare rău, dar cineva a luat toate comentariile și a fugit cu ele, sau poate nimeni nu a comentat !

Poți fi tu primul lasă un comentariu !

Scrie comentariu

Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 154 Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 155 <

Banner
Banner
Banner
 

Reclamă

Calendar

martie 2019
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031