Gradinita Ana Lugojana
Breaking News

19 zile de emoții, de întalniri cu îndragostiți, cu fantome și hip-hop: FEST-FDR2017 la Timișoara

Delimitare+- ADimensiune Font+- Printează articol
19 zile de  emoții, de întalniri cu îndragostiți, cu fantome și hip-hop: FEST-FDR2017 la  Timișoara

La Timișoara începe duminică, 14 mai, o nouă ediție a Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești, FEST-FDR2017. 19 zile de spectacole, aplauze si energii pozitive. De care au parte nu doar adulții, ci si copiii și tinerii doritori de emoții, de întalniri cu îndragostiți, cu fantome, cu hip-hop, 

Organizat de Teatrul Național și susținut de Primăria și Consiliul Local Timișoara, FEST-FDR este unicul festival din România care evidențiază spectacolul de teatru pe text românesc și pune accent  pe identitatea acestuia în fluxul dramaturgiei europene, punând în prim plan, în același timp, teatralitatea tuturor artelor spectacolului. Ediția 2017 a FEST-FDR este plasată în contextul unui concept extrem de prezent în societatea contemporană: IDENTITATE.

Spectacolul cu care se deschide FEST-FDR2017 duminică, 14 mai, de la ora 18,00, la Sala 2, celebrează din perspectivă artistică 25 de ani de înfrățire între Timișoara și Karlsruhe, un moment deosebit de important pentru ambele orașe.

Spectacolul de teatru documentar Stolpersteine Staatstheater  de Hans-Werner Kroesinger și Regine Dura, o producție a Badisches Staatstheater din Karlsruhe investighează îndeaproape atmosfera din teatru, pe atunci având titulatura de Teatru Regional, în lunile ascensiunii la putere a lui Adolf Hitler în Germania. Titlul Stolpersteine (Pietre  comemorative)  se referă la un proiect al artistului German Gunter Demnig, care „comemorează victimele național-socialismului, păstrând vie memoria evreilor, romilor, homosexualilor, Martorilor lui Iehova sau a dizidenților deportați sau exterminați”. Așa numitele “Stolpersteine” sunt pietre comemorative de forma pietrelor de caldarâm, gravate cu numele și câteva date biografice ale acestora. Spectacolul se concentrează asupra destinelor a patru angajați ai teatrului din perioada cea mai puțin liberală a unui oraș întemeiat pe principii precum libertatea religiei, a profesiilor și a comerțului. Publicul devine părtaș la poveștile lor, care sunt un exemplu pentru soarta a sute de artiști îndepărtați brutal din tot ceea ce a însemnat viața culturală a Germaniei în prima jumătate a anului 1933. 

Luni, 15 mai, publicul FEST-FDR2017 e invitat de la ora 19,00 în sala Teatrului Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” din Timișoara, pentru a urmări spectacolul Frați de cruce  de Liviu Lucaci.

O poveste cu fantome și multă iubire, desfășurată în mansarda unei case vechi: Vera și Luca, un cuplu de îndrăgostiți, revizitează, înainte de a se căsători, trecutul familiilor lor, un trecut care se dovedește a fi plin cu fantomele și păcatele strămoșilor, aparent cele mai mari obstacole în calea unui viitor fericit. Spectacolul se joacă în limba maghiară, cu supratitrare în limba română.

De la ora 21,00, în spațiul Sălii 2, compania franceză Zahrbat și National Choreographic Center Roubaix Nord-Pas de Calais (Franța) prezintă Traks, o fabuloasă întâlnire între jazz, hip-hop și dansul contemporan. Patru personaje, fiecare cu speranțele și cu deziluziile lui, inventează ritmuri și pași cu care își măsoară poveștile de viață – momente comice, grave, caraghioase, duioase, în viziunea unui apreciat coregraf din spațiul coregrafiei contemporane franceze, Brahim Bouchelaghem.

Încheiem ziua de teatru în Piața Victoriei, cu un spectacol prezentat de la ora 22,00 de celebrul Teatru ”Masca”: Arca lui Lenin de Mihai Mălaimare.

Accesul la acest spectacol este gratuit.

Biletele pentru celelalte spectacolele care se joacă în sălile de teatru se găsesc la Agențiile Teatrului Național: Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, în Parcul Civic. Orar: zilnic, orele 11 – 19. Locurile pot fi achiziționate și online, pe www.tntimisoara.com.

Vă prezentăm în continuare programul FEST-FDR2017:

 Duminică, 14 mai

ora 18, Sala 2 Deschiderea Festivalului.

Stolpersteine Staastheater, textul și regia Hans-Werner Kroesinger, Badisches Staatstheater, Karlsruhe, Germania (spectacol în limba germană cu supratitrare în limba română)

Luni, 15 mai

ora 19, Teatrul Maghiar Frați de cruce, un spectacol de Liviu Lucaci, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara (spectacol în limba maghiară cu supratitrare în limba română)

ora 21, Sala 2 Traks, coregrafia Brahim Bouchelaghem, Zahrbat Company, Franța

ora 22, Piața Victoriei Arca lui Lenin, scenariul și regia Mihai Mălaimare,Teatrul „Masca” București (Outdoor)

Marți, 16 mai

ora 19, Sala Mare O mie de motive, după Duncan Macmillan, regia Horia Suru, o producție Point, București

ora 21, Sala 2 Cealaltă țară, adaptare după trei romane de Herta Müller, regia Alexandru Istudor, Teatrul Național Craiova

ora 22, Piața Victoriei Arca lui Lenin, scenariul și regia Mihai Mălaimare,Teatrul „Masca” București (Outdoor)

Miercuri, 17 mai

ora 22, Piața Victoriei The Blind, Teatr Kto, Polonia (Outdoor)

Joi, 18 mai

ora 21, Sala 2 Toys: A dark fairy talede Saviana Stănescu, regia Tompa Gabor, J.U.S.T. Toys Productions, S.U.A. (spectacol în limba engleză cu supratitrare în limba română)

ora 22, Piața Victoriei The Blind, Teatr Kto, Polonia (Outdoor)

Vineri, 19 mai

ora 19, Studio „Uțu Strugari” Pe jumătate cântec,textul și regia Crista Bilciu, Teatrul de Foc, București

ora 21, Sala 2 Open de Ana Cucu Popescu, regia Leta Popescu, Asociația Reciproca în parteneriat cu Federația Fabrica de Pensule și Asociația GroundFloor Group, Cluj

Sâmbătă, 20 mai

ora 21, Sala 2 Marți – spectacol choirtemporan de Csepei Zsolt & Echipa, regia Sipos Krisztina. Váróterem Projekt, Cluj

Duminică, 21 mai

ora 17, Studio „Uțu Strugari” Ninade Matei Vișniec, regia Alexandru Maftei, Teatrul de Comedie București

ora 19, Sala 2 Obsesii de Claudiu Sfirschi–Lăudat, după texte de Margarita Karapanou, regia Yannis Paraskevopoulos, ARCUB

ora 21,30, Parcul Civic-Sala 2 Concert SUBCARPAȚI(Outdoor)

Luni, 22 mai

ora 21, Sala 2 Artists talk, un spectacol de Gianina Cărbunariu, ARCUB și Asociația Piese Refractare, București

Marți, 23 mai

ora 18, Sala Mare București 41 – Tur retur, scenariu de Andreea Chindriș, Alexa Băcanu și Alexandru Berceanu, regia Alexandru Berceanu, Teatrul Evreiesc de Stat, București (spectacol itinerant)

ora 21, Sala 2 Însemnările unui nebunde N.V. Gogol, regia Viktor Bodó, Teatrul Katona József Budapesta / Casa de Producție Orlai / FÜGE / Asociația MASZK, Ungaria (spectacol în limba maghiară cu supratitrare în limba română)

ora 22, Piața Victoriei Groupe Urbain dIntervention Danséeextraits du répertoire d’Angelin Prejlocaj, Compania Ballet Preljocaj, Franța/ (Outdoor)

Miercuri, 24 mai

ora 18, Sala Mare Efecte colateralede A.V. Popa, regia Vlad Zamfirescu, Teatrul Nottara, București

ora 21, Sala 2 Aglaja, dramatizare de Alina Petrică după Aglaja Veteranyi, conceptul și coregrafia Ștefan Lupu, Compania Reactor

ora 22, Piața Victoriei Groupe Urbain dIntervention Danséeextraits du répertoire d’Angelin Prejlocaj, Compania Ballet Preljocaj, Franța/ (Outdoor)

 Joi, 25 mai

ora 21, Sala 2 Închiderea Festivalului.

(D)efectul Placebo, creație colectivă, conceptul și coregrafia Ștefan Lupu, Teatrul Național București (secțiunea FDR)

În contextul temei acestei ediții a FEST-FDR, IDENTITATE, Teatrul Național din Timișoara prezintă în aceeași perioadă următoarele spectacole:

Duminică, 14 mai

ora 21, Studio „Uțu Strugari” M-am hotărât să devin prost,după Martin Page, regia Antonella Cornici

Luni, 15 mai

ora 19, Fabrica de Bere Boborul după I.L. Caragiale, regia Sabin Popescu

Miercuri, 17 mai

ora 19, Studio „Uțu Strugari” Aniversarea, de Jeroen van den Berg, regia Traian Șoimu

ora 21, Sala, 2 Frațide Dave Williams, regia Florin Piersic jr

 Joi, 18 mai

ora 18, Sala Mare Iată femeia pe care o iubescde Camil Petrescu, regia Mihaela Lichiardopol

 Sâmbătă, 20 mai

ora 18, Sala Mare O scrisoare pierdutăde I.L. Caragiale, regia Ada Lupu Hausvater

Luni, 22 mai

ora 19, Studio „Uțu Strugari” Oxigende Ivan Vîrîpaev, regia Alexandru Mihaescu

Joi, 25 mai

ora 18, Sala Mare Hamletdupă Shakespeare, regia Ada Lupu Hausvater

0 Comentarii

Elefantul Toyo nu a găsit nici un comentariu

Ne pare rău, dar cineva a luat toate comentariile și a fugit cu ele, sau poate nimeni nu a comentat !

Poți fi tu primul lasă un comentariu !

Scrie comentariu

Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 154 Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 155 <

Banner
Banner
Banner
 

Reclamă

Calendar

martie 2019
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031