Gradinita Ana Lugojana
Breaking News

19 februarie – Constantin Brâncuşi

Delimitare+- ADimensiune Font+- Printează articol
19 februarie – Constantin Brâncuşi

Constantin Brâncuşi, născut pe 19 februarie 1876 la Hobiţa în judeţul Gorj, este probabil cel mai vestit sculptor român. După ce a urmat Școala de Arte și Meserii din Craiova s-a înscris la Acedmia de Arte Frumoase din Bucureşti, devenind, încetul cu încetul, tot mai cunoscut în lumea artiştilor. În 1903 a primit  prima comandă a unui monument public, bustul generalului medic Carol Davila,  instalat apoi la Spitalul Militar din București și reprezentând singurul monument public al lui Brâncuși din București. În acelaşi an a plecat spre Paris, cu opriri în Austria, Germania şi Elveţia, o parte din drum făcându-l pe jos din lipsă de bani. La Paris s-a împrietenit cu marii artişti ai vremii, şi-a prezentat lucrările la expoziţii şi a fost recompensat cu premii importante.

La moartea sa, în 1957, sta­tul român a refuzat să primească moștenirea lăsată de Brâncuși şi care consta în atelierul său parizian. Acesta i-a revenit în final statului francez. Artistul a murit şi a fost îngropat la Paris, ultimul său regret fiind acela de a nu se fi putut intoarce în România. Mult timp Brâncuşi nu a fost apreciat la noi în ţarâ, iar lucrările sale de la Târgu Jiu, Coloana  infinitului, Masa tăcerii și Poarta sărutului au gost lăsate în paragină un sfert de veac. În final, aceste lucrări au fost parţial restaurate, iar Brâncuşi este astăzi disputat atât de români cât şi de francezi.

masa tacerii coloana infinitului

Poze www.wikipedia.ro si www.respiro.org

0 Comentarii

Elefantul Toyo nu a găsit nici un comentariu

Ne pare rău, dar cineva a luat toate comentariile și a fugit cu ele, sau poate nimeni nu a comentat !

Poți fi tu primul lasă un comentariu !

Scrie comentariu

Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 154 Warning: Illegal string offset 'rules' in /customers/d/4/9/stiripentrucopii.com/httpd.www/wp-content/themes/reganto-theme/functions/filters.php on line 155 <

Banner
Banner
Banner
 

Reclamă

Calendar

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031